Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Paradoxul de la Litere: nota 10 este mai mica decat 9

 

La Facultatea de Litere din cadrul Universității ”Lucian Blaga” există studenți a căror medie pe anul trecut de studiu este peste 9,50 sau chiar 10 și primesc bursă parțială, în vreme ce alți studenți cu medii sub 9 primesc burse mai mari. Atât unii cât și alții învață același lucruri, stau la aceleași cursuri și dau aceleași examene. Cum este posbil?
 
Singura diferență între studenții prezentați mai sus este că unii studiază la master fiind înscriși în sistem Bologna, în vreme ce alții au terminat facultatea puțin mai devreme și s-au înscris ulterior la master. De fapt, aceste și este motivul principal care-i nemulțumește pe o parte dintre bursierii Facultății de Litere. ”Cel mai mult ne deranjează faptul că au făcut două liste: una pentru cei care fac master în sistem Bologna și una pentru noi, ceilalți. De ce este nevoie de această separare? La cursuri nu suntem separați, dimpotrivă, studiem cu toții aceleași lucruri și dăm acleași examene. Dacă eu iau notă mai mare de ce să nu primesc bursă așa cum merit. Ba mai mult, ca să fiu sinceră, unii dintre noi avem familii, servicii, chiar facem eforturi mult mai mari decât ceilalți studenți mai tineri și cu toate acestea tot noi suntem dați la o parte. Nu ni se pare corect”, spune una dintre studentele nemulțumite. Pentru că se tem că supărările lor s-ar putea resimți apoi la examene, studenții se tem să-și vadă numele în ziar.
Conform listelor de la afișierul faculății, putem totuși spune că elevi precum Ruxandra Stimeriu cu media 10, Aura Opriu cu media 9,75 sau Tiberiu Zamfir cu media 9,66, primesc cu toții burse parțiale, în vreme ce elevi cu medii evident mai mici primesc burse mai mari. Ca să vă faceți o idee și mai clară, un student cu media 9,83 primește bursă 130 de lei, în vreme cu unul cu media 8,90 primește bursă 175 de lei. Aceleași cursuri, aceleași examene, aceași specializare.
 
Totul este conform regulamentelor
 
Conducerea Universității ”Lucian Blaga” spune că știe de situație și că totul este cât se poate de legal și legitim, conform regulamentelor aflate în vigoare și care se aplică în toate facultățile ”Regulamentul prevede că numărul de burse acordate este determinat de fondul financiar alocat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, acestea fiind acordate în ordinea descrescătoare a mediilor până la epuizarea fondului. Mai precis, în situația prezentată de dumneavoastră, lucrurile stau astfel: este adevărat că există două programe de studiu distincte, cel de studii universitare de master pentru absolvenții studiilor de licență în sistem Bologna si cel de master postuniversitar, pentru cei care au absolvit facultatea înaintea implementării sistemului Bologna. Motivul pentru care s-au acordat bursele parțiale de studiu nu îl constituie diferențierea care se face între aceste două programe de studiu, ci numărul mic de studenți înscriși, pentru care s-au putut acorda doar șapte burse de studiu parțiale, în limita fondurilor alocate de către MECTS”, explică Daliana Drăguțescu, specialist în cadrul Departamentului de Comunicații și Marketing al ULBS. 
În concluzie, conform regulamentului, 10 poate fi mai mic decât 9 la toate facultățile ULBS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus