Reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu au reușit, pentru prima dată, să se opună aducerii unor administratori judiciari extrem de costisitori, în locul celor sibieni care lucrează, în unele cazuri, de zeci de ori mai ieftin.
Prima astfel de ”victorie” a fost obținută de Fiscul sibian în cazul insolvenței SC Balanța SA. Administratorul judiciar sibian numit în cazul acestei insolvențe urma să fie plătit cu 600 de lei pe lună. Cum la masa credală s-a înscris și BCR care avea creanțe de recuperat în proporție de 66% din totalul datoriilor de 22 de milioane de lei, reprezentanții băncii au decis să schimbe administratorul judiciar: cu o societate din Capitală, care să primească, lunar, echivalentul a 2.000 de euro, plus TVA. Plus decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare care nu pot depăşi, lunar, 200 de euro + TVA, iar în cazuri excepţionale 300 de euro + TVA.
Ceea ce este, însă, o sursă mult mai consistentă de venituri pentru firma de consultanţă din Bucureşti vine din zona comisioanelor, acceptate fără tăgadă de cei de la BCR. Mai precis, pe lângă onorariile lunare, firma va primi 5% din sumele distribuite creditorilor în primele 12 luni de la începerea activităţii ca lichidator judiciar. După un an, sumele distribuite celor înscrişi la masa credală vor fi comisionate cu "doar" trei procente. De subliniat că toate aceste sume primită de către această societate urmau să fie diminuate din volumul sumelor înscrise la masa credală, iar suma maximă ce ar putea fi obținută de administratorul de la București ar fi de peste un milion de lei.
Direcția Generală a Finanțelor Publice Sibiu s-a opus în instanță unei astfel de măsuri. Iar la finele lunii trecute, în cazul insolvenței SC Balanța SA, judecătorii Tribunalului Sibiu au admis contestația Fiscului sibian împotriva deciziei BCR de a înlocui administratorul judiciar. ”Dispune convocarea adunării creditorilor pentru desemnarea unui alt administrator judiciar”, se arată în soluția dată de instanța sibiană.
”Este un lucru bun faptul că am fost luați în considerare”, spune Grigore Popescu (foto), directorul executiv al DGFP Sibiu. Potrivit lui, instituția pe care o conduce a formulat o contestație asemănătoare și în cazul insolvenței SC Trident Trans Tex SRL, unde administratorii judiciari desemnați de bănci au pretenții financiare și mai ridicate. ”Noi am instituit un fel de regulă. Mergem până în pânzele albe pentru astfel de lucruri”, spune Popescu.
Citește și Cum se "mulge" o insolvenţă... de câteva milioane de euro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Tribunalului Sibiu , Direcția Generală , Finanțelor Publice Sibiu , Trident Trans Tex , Grigore Popescu
Vizualizari: 336
Ultimele comentarii
Acum 20 ore
Unul
Acum 21 ore
Tulnicul de mucava
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Canaris
Acum 21 ore
Olingpia Gafosdea