Sodiul este un element esenţial pentru buna funcţionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la menţinerea echilibrului apei şi a electroliţilor, a ph-ului, a activităţii fiziologice a sistemului nervos şi muscular. În acelaşi timp însă, creşterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.
După 40 de ani trebuie să consumam circa patru grame de sare pe zi. Doza zilnică este mai mică la copii decât la adulţi, ai căror rinichi nu sunt perfect adaptaţi funcţiei de eliminare a sodiului.
Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui să primeasca maximum un gram de sare pe zi, cei până la trei ani până la doua grame, cei până la ţase ani, trei grame, iar cei până la 10 ani, cinci grame. În realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastră provine din alimentele şi din preparatele cumpărate, doar 15% din surse naturale şi 10% este adaugată la gătit. Prima consecinţă nefastă este legată de creşterea tensiunii arteriale, care afectează o treime din populaţie.
Efectele se resimt şi la nivelul stomacului, fragilizând mucoasa şi expunând-o acţiunii Helicobacter Pylori, bacterie implicată în producerea ulcerului.
Pentru prevenirea afecţiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, citiţi cu mai multă atenţie etichetele produselor. Cele care conţin 5% din valoarea zilnică necesară de sodiu sunt de preferat, iar cele care contin 20% sunt periculoase.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Helicobacter Pylori
Vizualizari: 215
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Sebastian Petrumihai Dendrologea ( pensionar, 50 de ani, senator )
Acum 25 minute
Mangalitza Intotero_Trifoi
Acum 25 minute
Asdfasdf
Acum 30 minute
Asdfasdf
Acum 33 minute
Un român