Luni,
30.01.2023
Ceata
Acum
-3°C

Americanii despre avionul doborat de iranieni: Spiona

Avionul american fără pilot prăbuşit în Iran participa la o misiune de supraveghere a instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă surse oficiale şi experţi americani, informează Mediafax. Până acum, zborurile la altitudini mari efectuate de la baze din Afganistan erau printre cele mai secrete operaţiuni de colectare a informaţiilor despre Iran, iar oficialii americani refuzau să le discute. Dar prăbuşirea acestui aparat, la circa 200 de kilometri de frontiera dintre Afganistan şi Iran, a scos la iveală detalii despre secretul program american, citaţi de ediţia online a New York Times. Detalii despre zborurile avionului fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, fabricat de Lockheed Martin, au apărut în Kandahar, Afghanistan, în 2009. Conform experţilor, este clar că avionul era utilizat în cadrul misiunilor agresive de colectare a informaţiilor despre programul nuclear iranian. Într-un discurs recent, consilierul prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, Tom Donilon, sugera că existau eforturi secrete ale Statelor Unite pentru monitorizarea programului nuclear iranian. "Vom continua să fim vigilenţi. Vom acţiona agresiv pentru a depista orice efort al Iranului în domeniul nuclear", afirma Donilon în noiembrie, cu ocazia unui seminar al Institutului Brookings. Oficial, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securtitate în Afganistan (ISAF) a anunţat că avionul prăbuşit a fost pierdut în cursul "unei misiuni de recunoaştere" în vestul Afganistanului. Însă unii experţi afirmă că un astfel de aparat, cu tehnologie care îl face invizibil pe radare, nu prea este folosit în Afganistan, dat fiind că insurgenţii talibani nu dispun de aparatură antiaeriană sofisticată. Potrivit Wall Street Journal, Statele Unite au analizat posibilitatea trimiterii unor unităţi speciale în Iran pentru recuperarea sau distrugerea avionului fără pilot prăbuşit în această ţară. Regimul de la Teheran susţine că a doborât avionul fără pilot american, deşi surse americane afirmă că aparatul a avut probleme tehnice şi pierduse legătura cu piloţii care îl controlau de la distanţă. Foto: Mediafax

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus