Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România susţine că ritmul de construcţie al autostrăzii Deva-Orăştie nu va fi încetinit, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a notificat constructorii să oprească lucrările de excavaţii pentru materialele de terasament.
Autostrada Deva-Oraştie în lungime de 82 de kilometri are un cost de 610,41 milioane lei şi este construită de compania austriacă Strabag (lotul I, în lungime de 24 km), de companiile Straco Grup din România şi Studio Corona Civil Engineering din Italia (lotul II - 20km), firma italiană Impregilo (lotul III -21km) şi de asocierea italiano-româno Astaldi-Euroconstruct Trading '98-Astalrom (lotul IV - 17km), informează Mediafax.
Directorul APM Hunedoara Georgeta Barabaş a declarat, luni într-o conferinţă de presă, că a notificat constructorii Straco şi Strabag şi a cerut oprirea lucrărilor de excavaţii pentru materialele necesare la tronsonul de autostradă, după ce la sediul instituţiei au fost depuse două contestaţii din partea sătenilor din Banpotoc şi Pricaz.
Localnicii din Banpotoc au cerut ca pe terenul exploatat pentru materiale de construcţii să fie realizate o bază sportivă şi spaţii verzi, în condiţiile în care în planul de conformare înaintat APM pentru obţinerea avizului de mediu firmele constructoare au prevăzut o zonă de dezvoltare economică.
De cealaltă parte, sătenii din Pricaz au reclamat că s-a exploatat prea mult pământ din perimetrul aprobat, motiv pentru care terenul nu ar mai putea fi redat circuitului agricol.
Astfel, CNADNR precizează că obligaţia identificării gropilor de împrumut (teren din afara amplasamentului pentru asigurarea materialului de umplutură - n.r.) şi a verificării calităţii materialelor ce urmează a fi utilizate este responsabilitatea antreprenorului, iar aprobarea acestora revine inginerului.
"Exploatarea gropilor de împrumut s-a făcut de către antreprenor în baza avizelor şi autorizaţiilor obţinute şi în condiţii de legalitate. Precizăm că nu se vor înregistra întârzieri în ritmul de execuţie deoarece lucrările la autostradă nu vor fi oprite. Antreprenorul mai are la dispoziţie si alte gropi de împrumut de unde poate folosi materiale pentru realizarea umpluturilor. Acesta va furniza în cel mai scurt timp posibil completările solicitate de către APM Hunedoara", se arată într-un comunicat al CNADNR.
Totodată, Compania de Drumuri menţionează că firmele de construcţii au obligaţia conform prevederilor contractuale să readucă fie toate gropile de împrumut la starea iniţială, fie la o condiţie agreată de către inginer sau stipulată în avize sau autorizaţii.
Directorul APM Hunedoara a mai spus că lucrările la autostradă vor putea continua, dar constructorii nu vor mai putea prelua materiale de umplere pentru infrastructură din perimetrele Banpotoc şi Pricaz, până când nu vor reface planurile de mediu.
Barabaş a afirmat că firmele constructoare au respectat planurile iniţiale de mediu aprobate, menţionând însă că legislaţia permite comunităţilor locale să vină cu observaţii referitoare la derularea proiectului în ceea ce priveşte mediul.
Autostrada Orăştie-Sibiu face parte din Coridorul IV pan-european, care începe în Germania, la Nurenberg, şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, ruta continuând până la Istanbul.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Ultimele comentarii
Acum 51 minute
Aaa
Acum 1 oră
Râu Sadului
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Asa ceva...