Într-o sală de cauze penale în care multimilionari în euro se înghesuie pe aceleași băncuțe joase cu pirande în fuste largi și interlopi cu ceafa groasă, săptămâna trecută a avut loc o nouă înfățișare în Dosarul Apostu. Cei trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCR) au decis ca filmulețul în care apar procurorul general Codruța Kovesi și fostul prim procuror sibian, Florin Apostu, să fie vizionat anul viitor. Și, până atunci, cei doi oameni ai legii arestați preventiv să rămână tot în arest.
La 420 de zile de la arestarea preventivă a lui Florin Apostu și a ofițerului SRI, Tiberiu Popescu, în sala instanței superioare din România, procesul în care sunt judecați, alături de cei doi, Ilie Carabulea, Nicolae Boța, și soții Sebastian și Mihaela Cârțu era la poziția 14, din cele peste 40 de cauze aflate pe rol în ziua respectivă.
În sala înghesuită, plină de mirosuri care cereau deschiderea geamurilor cel puțin o dată pe oră, sibienii judecați pentru infracțiuni de corupție - în urma recursului promovat față de decizia de la Constanța – au intrat în sală abia după prânz.
Judecătorii, cu o mină plictisită, au ascultat înaintea lor câteva zeci de arestați pentru acuzații de omor, omor calificat, înșelăciuni de peste un milion de euro, trafic de droguri și persoane. Pentru niciunul nu au dispus înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a interdicției de a părăsi localitatea.
Florin Apostu și Tiberiu Popescu sunt aduși, cu cătușe la mâni, în boxa îngustă a acuzaților. Apostu este singurul dintre toți care poartă costum și cravată.
Filmul, unde e filmul?
Cea mai așteptată dezbatere a zilei – vizionarea imaginilor surprinse de DNA, dar nedepuse la dosar, în care este surprinsă întâlnirea lui Apostu cu Laura Kovesi – se amână. ”Procurorii au refuzat să trimită imaginile”, se discută pe holurile Curții în dimineața procesului. Cu toate acestea, în timpul dezbaterilor, reprezentantul procurorilor DNA în instanță a declarat că nu are nicio problemă cu vizionarea imaginilor. Doar să se spună care – cele două zile de înregistrări solicitate spre vizionare ”conțin prea multe ore”, arată procurorul DNA. De cealaltă parte, avocații apărării susțin că nu pot cere exact care momente ale înregistrărilor să fie aduse în atenția instanței dintr-un motiv simplu: înregistrările video puse pe DVD sunt astfel codate încât programele video clasice nu pot reda imaginile.
În cadrul dezbaterilor, judecătorii stabilesc: imaginile trebuie văzute. Procurorii vor trece la transcrierea înregistrărilor, după care avocații vor alege care pasaje să fie aduse pentru vizionare. ”Onorată instanță, dumneavoastră trebuie să vedeți ce s-a întâmplat, nu eu. Eu știu ce s-a întâmplat”, vorbește, din boxa acuzaților, Florin Apostu.
După ce se interesează unde pot vedea înregistrările, judecătorii încuviințează: pe 9 ianuarie 2012, imaginile vor fi vizionate.
Carabulea renunță la martor
După ce stă în spatele sălii, printre pirande și tineri musculoși în treninguri, la chemarea avocaților săi, Ilie Carabulea, se oprește în picioare în fața instanței. Îi are alături pe Marin Nazat și Alice Drăghici, doi dintre cei mai buni avocați ai României. Dar și printre cei mai scumpi – în cazul lui Nazat, sumele vehiculate sar de 100.000 de euro.
La înfățișarea precedentă, Ilie Carabulea, prin intermediul avocaților săi, a surprins pe mai toată lumea familiarizată cu acest caz: a cerut să fie audiat Adrian Ciora, unul dintre martorii cheie ai acuzării. Ciora este fostul șef al service-ului unde Apostu și-a făcut revizia mașinii, iar plata acestei lucrări nu a mai fost cerută. ”Spune-i că intră din partea casei”, i-a spus telefonic Carabulea lui Ciora. Fapt recunoscut de Ciora în fața procurorilor, dar și în fața instanței de la Constanța, carel-a condamnat pe Carabulea la închisoare cu suspendare pentru dare de mită. ”Și acum, ce vrea, să confirme judecătorilor și a treia oară că a dat șpagă?”, au declarat surse avocățești pentru Turnul Sfatului.
La înfățișarea de săptămâna trecută, Adrian Ciora, însă, ”nu a mai venit”. Fără ca instanța să fie înștiințată în niciun fel. Avocata Alice Drăghici a cerut judecătorilor să admită renunțarea la martor, fapt aprobat de instanță.
Fostul ofițer SRI: ce aveți cu familia mea?
După cum era de așteptat având în vedere deciziile anterioare, judecătorii nu s-au arătat dispuși nici acum să înlocuiască măsura arestului preventiv, cu interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu. Cu toate încercărilor celor doi arestați. ”Nu știu ce vor domnii procurori. Nu s-a dat niciun detaliu pentru care noi să rămânem în închisoare. Am zis că oricum e un dosar fabricat, am zis să nu mai țin cu dinții și am recunoscut tot. Dar apoi mi-am pierdut apartamentul de 100.000 de euro, a fost executat pentru că nu am mai putut plăti. Pe mine m-au executat, am înțeles, dar trebuie să sufere și familia mea pentru că a avut neșansa să mă cunoască?”, s-a adresat fostul ofițer SRI judecătorilor, amintindu-le că are un copil acasă.
Florin Apostu, în schimb, a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv invocând starea sa de sănătate. ”Afecțiunile mele sunt într-o stare evolutivă. Sunt necesare investigații medicale care nu pot fi făcute într-un spital penitenciar. Nu există nici riscul tulburării publice”, a spus Apostu.
”A glumit și el”
În dosarul de urmărire penală întocmit în Dosarul Apostu, procurorii DNA l-au pus sub urmărire și pe Doru Virgil Neamțu, proprietarul unui restaurant din Capitală. Acesta a fost înregistrat în mai multe convorbiri telefonice cu Apostu, discutând modul în care poate fi ajutată o prietenă comună, surprinsă de polițiști la volan sub influența alcoolului. După pronunțarea sentinței de la Constanța, în urma căreia toți cei acuzați au fost condamnați la închisoare cu sau fără executare, Doru Virgil Neamțu a fost scos de sub urmărire penală. ”S-a apreciat că discuțiile au fost în glumă și neserioase. Păi, la fel a discutat și Apostu Florin”, a spus avocatul acestuia judecătorilor Înaltei Curți.
În cadrul înfățișării de săptămâna trecută, avocatul lui Florin Apostu a adus în fața instanței doi martori care să certifice faptul că legumele primite de Apostu de la Mihai Apafi au fost plătite, nu date drept mită, așa cum sugerau procurorii DNA. Cei doi martori au susținut declarațiile avocaților apărării.
Următorul termen în dosarul Apostu a fost fixat pentru 25 ianuarie 2012.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dosarul Apostu , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Parchetul Înaltei Curţi , Doru Virgil Neamțu , Mihai Apafi , Laura Codruța Kovesi , Adrian Ciora , Nicolae Boța , Florin Apostu , Alice Drăghici , Tiberiu Popescu , Avocata Alice Drăghici , Laura Kovesi , Apostu Florin , Marin Nazat , Mihaela Cârțu
Vizualizari: 581
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Robert
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
Nemo