Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Ungaria aplica o taxa asupra cainilor care nu sunt de rasa autohtona

Una din cele mai insolite legi adoptate de Parlamentul de la Budapesta este aceea care permite municipalităţilor să impoziteze proprietarii de câini, dar numai în cazul în care aceştia nu deţin o rasă autohtonă, scrie ziarul Le Monde în ediţia de vineri.

Guvernul conservatorului Viktor Orban a dat deja dovadă de o creativitate incontestabilă, în scopul măririi bugetului statului, când a decis aplicarea de taxe asupra băncilor sau pe produsele alimentare nesănătoase. De această dată, parlamentarii de la Budapesta au găsit o formă inedită de preferinţă naţională. Au modificat legea din 1998 privind protecţia animalelor şi au impus efectuarea unui recensământ al câinilor, o dată la trei ani, autorizând aplicarea unui impozit deţinătorilor de canide de către autorităţile locale: circa 20 de euro pentru fiecare animal care nu este de rasă şi până la 65 de euro pentru câinii consideraţi 'periculoşi', precum pitbullii.

Sunt scutiţi de impozit câinii dresaţi pentru a-i ajuta pe nevăzători sau forţele de securitate, dar şi 'rasele ungare', precum vizsla, puli, pumi, kuvasz sau komondor. Indiferent dacă acesta din urmă figurează, în cantonul elveţian Tessin, pe lista câinilor potenţial agresivi, sau dacă, potrivit site-ului francofon Hulala, cei din rasa kuvasz, care apărau turmele de oi împotriva lupilor, sunt responsabili de majoritatea cazurilor de plăgi muşcate din Ungaria. Iar vizsla, un ogar auriu, este de fapt rezultatul unei încrucişări de două secole cu un ciobănesc turcesc.

Aplicarea unui astfel de impozit a provocat multe reacţii. Unii medici veterinari, care vor fi foarte solicitaţi deoarece ei vor trebui să stabilească dacă un câine prezintă un risc 'din cauza stării fizice sau psihice', sunt extrem de îngrijoraţi în legătură cu consecinţele aplicării acestei taxe: un număr foarte mare de câini ar putea fi abandonaţi pe străzi, aşa cum se întâmplă în România sau în Ucraina.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 287

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 10 ani

La inceput am râs de m-am spart...Imi inchipuiam ca asa, ca niste buni maghiari, ar trebui sa poarte pe coada clar culorile steagului maghiar, dei un rosu-alb-verde cu stema Ungariei, sa fie recunoscuti si respectati ca atare. Pe urma, m-am gândit mai bine..are totusi un sens, dincolo de banuitul nationalism cu gaura de sub coada tocmai la locul ei in steag (Revolutia 1956 steagurile maghiare cu gaura). Si anume, e o masura de PROTECTIE A RASELOR AUTOHTONE...e o masura totusi necesara...Poate asa vor face si cu produsele alimentare...deci ar incuraja agricultura locala traditionala pe cale de disparitie din cauza MALL-urilor cu import ieftin de rosii din Turcia, ardei din Olanda si cartofi din Israel...Parca in Sibiu se mananca numai ecologic, direct de la producator, respectiv de la sasii si landlerii din Villa Epponis/Neppendorf/Kis-Torony/Turnisor...si oarece mai din Sud..totul cultivat cu grija in gradina proprie... Câinii...ciobanescul carpatin ar fi deja de protejat prin scutirea de taxa-de-câine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus