Marţi,
10.09.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Constantin Oprean: ”Universitatea are nevoie de sange proaspat”

Rectorul Universității ”Lucian Blaga” crede că la alegerile din primăvară ar fi nevoie de o întinerire a echipei manageriale. Și că există toate premisele pentru ca anul 2012 să fie unul fructuos pentru ULBS. Mai multe, aflați în rândurile următoare.


Reporter: Care sunt prioritățile ULBS pentru anul 2012?
Constantin Oprean: Noi ținem cont de proverbul care spune că omul gospodar își face iarna căruță și vara sanie. Vreau să vă spun că, în ciuda condițiilor de criză, Universitatea ”Lucian Blaga” va încheia anul 2011 cu un excedent bugetar important, care ne va ajuta să ne continuăm investiile importante programate în anul 2012. Sunt mai mult zone în care vom acționa. Una dintre ele este aceea de a ne consolida programele de studii, și anume vrem să ne focalizăm pe aducerea programelor de studii în zona importantă de ierarhizare, în special către categoriile A și B. Având o autonomie universitară, eu am dat voie ca la nivelul facultăților să se ia decizii privind propunerea unor programe noi, dar le-am spus foarte serios că trebuie să ținem cont de resursele de care dispunem. Am mers pe mâna lor și am dezvoltat programe de studii care n-au avut o documentare foarte serioasă privind piața muncii...


Rep.: Dați-ne câteva exemple de astfel de programe.
C. O.: Sunt în general programele noi pe care le-am înființat și care n-au ajuns să aibă în spate acele resurse importante care țin un program. De exemplu, dacă vreau să dezvolt un anumit domeniu atunci trebuie să demonstrez că există o cercetare științifică importantă în domeniul respectiv, pe care o valorific după aceea într-un program de studiu și mai departe în masterat și doctorat. Ori noi n-am făcut treaba asta. I-am dat drumul la program și acum vrem să-l consolidăm, să facem cercetare științifică în domeniu și așa mai departe. Acestea sunt lucruri cu bătaie lungă. Mai întâi trebuie să fac fundația ca să pot merge mai departe și n-am făcut lucrul acesta. Iată că ULBS, din punct de vedere al ierarhizării programelor de studii, se găsește în locurile 9 – 12. Iar din punct de vedere al clasamentului pe care îl dă ministrul și care este de fapt tot o ierarhizare, suntem tot în zona locurilor 12 și ceva. După părerea mea sunt niște rezultate deosebite ale universității în contextul în care există o acțiune concentrată de reducere substanțială a universităților din România. Dacă luăm Statele Unite, există un indicator care arată numărul de universități raportat la populație. Dacă am folosi același indicator în România, numărul de universități din România ar trebui să fie 466. Dar în Statele Unite suportul financiar este de zeci de ori mai mare. Eu consider că trebuie plecat de la un principiu, pe care l-am agreat în universitate: să investim acolo unde există un sâmbure de execelență. Din acet motiv eu nu am fost niciodată împotriva reducerii numărului de universități private, pentru că orice universitate are un sâmbure de excelență.


Rep.: Dar nu ați avea de câștigat dacă ar fi mai puține universități? Ar veni mai mulți studenți către ULBS, ați putea alege...
C. O.: Nu asta mă interesează pe mine. Pe mine mă interesează să devină o universitate consolidată, capabilă să se susțină cât mai mult din resursele proprii și nu de la buget. Și asta înseamnă cercetare științifică, atragerea celor mai buni candidați, și nu o Daciadă. Din păcate, noi măsurăm cu unități de măsură diferite universitățile. Și vă dau un exemplu: vă aduceți aminte ce s-a întâmplat cu Universitatea Spiru Haret? Prin Hotărâre de Guvern s-a decis la un moment dat că 50.000 de aboslvenți trebuie să mai facă un an pregătitor ca să li se recunoască diploma. Iată că vine domnul ministru care promovează ideea de execelență și anulează hotărârea aia de Guvern și le recunoaște la toți diplomele. După ani de mers prin tribunale și procese chiar. Cine este în spatele acestei acțiuni? Respectul față de principiul promovării excelenței sau sunt alte interese. D-asta am un gust amar, că eu merg pe acest principiu și la nivele superioare există alte interese.


Rep.: Am înțeles acest aspect dar tot n-am prea priceput care sunt prioritățile anului 2012.
C. O.: Da, ca să revin, trebuie să menționez că anul 2011 s-a încheiat în condiții deosebite, în care am asigurat resursele dezvoltării în continuare a universității și mai ales patrimoniul acestei instituții. Zilele trecute am semnat contractul de cumpărare a imobilului de pe Banatului, unde un neamț a câștigat în instanță. Ne-a costat aproximativ 300.000 de euro, dar este o clădire de aproximativ 1200 de metri pătrați, un spațiu extraordinar. Acolo vrem să facem un institut de cercetări științifice, care să coaguleze centrele pe care le avem. Eu consider că din punct de vedere al patrimoniului Universitatea a ajuns la un stadiu suficient pentru o bună dezvoltare în următorii 20 de ani, fără niciun fel de probleme. În plus față de acest lucru, ca o a doua direcție trebuie să ne gândim și la o reașezare a noilor structuri universitare, pentru că de la 11 facultăți am ajuns la 9. Am creat niște structuri echilibrate și din punct de vedere al construcției pe baze știițifice. De asemenea, trebuie să existe și o reprezentare echilibrată a acestor structuri în organele de conducere ale universității. Senatul, de exemplu. Până acum aveam de la o facultate, cum este Teologia, doi oameni, iar de la Facultatea de Inginerie aveam 12! Ceea ce nu este normal pentru o structură foarte importantă, cum este acest Parlament universitar - Senatul. Am avut o tentativă de schimbare a lor în primul mandat, dar n-am reușit pentru că foarte mulți țineau la ele, chiar dacă erau mai mici. Decanul este același. Ori la o facultate mare, ori la una mică, el este tot decan. Nu? Ei au fost refractari la această încercare a mea. În fine, cea de-a treia direcție vizează cadrul propice de dezvoltare a cercetării. Astăzi nu mai poți face cercetare numai într-un anumit domeniu. Dacă nu ai un colectiv interdisciplinar important, nu poți dezvolta niște proiecte de mare anvergură și de mare impact.


Rep.: Anul 2012 aduce și noi alegeri pentru funcția pe care dumnavoastră o dețineți acum. Cum vedeți alegerile din universitate, aveți vreun candidat pe care să-l susțineți, ce veți face după alegeri?
C. O.: Eu cred în întinerirea echipei și cred că este nevoie de o echipă nouă. Nu în mod întâmplător universitatea a gestionat la nivel național niște programe importante pentru managementul din învățământul superior. În acest context, am creat acea resursă umană importantă care are cât de cât niște abilități manageriale, pentru a prelua destinele structurilor academice din Sibiu. Nu o să spun acum că mi-am făcut treaba și mă retrag. Cine este deștept poate să valorifice și experiența pe care eu am câștigat-o în atâția ani de zile. Probabil că, atât cât îmi pemite legea, voi încerca să fac parte din Senatul Universității. Și dacă această comunitate cosideră că pot să fiu un lider în cadrul Senatului, voi fi aproape de comunitate. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că dacă voi deveni un simplu cadru didactic al acestei universități nu o voi sprijini mai departe. Aici este viața mea!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Livia Sava

Acum 12 ani

De exemplu Dan Duse. Are un sange proaspat, ceva iesit din comun!
Raspunde

Dan Duse

Acum 12 ani

Constantin Oprean: ”Universitatea are nevoie de sânge proaspăt”Am mers pe mâna lor și am dezvoltat programe de studii care n-au avut o documentare foarte serioasă privind piața muncii... Rep.: Am înțeles acest aspect dar tot n-am prea priceput care sunt prioritățile anului 2012. C. O.: Nu asta mă interesează pe mine. Rep.: Anul 2012 aduce și noi alegeri pentru funcția pe care dumnavoastră o dețineți acum. C. O.: Pe de altă parte, dacă voi deveni un simplu cadru didactic al acestei universități nu o voi sprijini mai departe. Aici este viața mea!
Raspunde

grecoaica

Acum 12 ani

ce-ar fi sa se puna intai-si-intai pret pe calitatea studiului , adica pe pregatirea profesionala a celor ce aduc bani universitatii si vor fi (sper) de folos societatii ,si mai apoi pe excelenta, afaceri, functii. etc. Ca de manageri, consultanti, sefi, e plina lumea.
Raspunde

oarecare are

Acum 12 ani

sange prospat ce poate fi manipulat in interesul actualei conduceri a ULBS ului daca DAN Duse ar castiga cam toti ar ramane departe de ciolan ,sa ajunga promite de toate iar odata cocotat pe scunul de rector vai taie si spanzura lui Oprean ai cam este teama Se fac tot felul de aliante se apeleaza la presupusi viitorii membri ai senatului , alesi in consiilile facultatilor consilieri alesi vac vizite presupusilor candidati la functia de rector vor fi surprize rautati si cate in aceasta perioada pina la alegerea rectorului Rectorul va numi decani celor 9 facultati dupa ce va fi ales acuma cel ce se orienteaza mai bine cu alegerea conducatorului si este in prietenie si asentimentul conducatorului va cistiga lozul cel mare va fi numit decan POATE NUI DUSE POATEI CHIFOR POATEI BONDREA POATE LES SAU OARECARE ce poate sa fie manipulati in folosul unuia
Raspunde

ei ei si numai ei

Acum 12 ani

oprean , duse, stoicescu ,neamtu , pe langa duse toata ziua cioca cel mare un mediocRu ce linge sa ajunga sus in ULBS Da universitatea are nevoie de alti mai valorosi cu singe in instalatie ce vor sa faca ceva in aceasta lume academica Dar eu cred ca aceasi marie cu aceasi palarie cu cioca L lumea rade cu kuru de alegerile alesilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus