Mai bine de 15 ani a așteptat Sibiul pentru o echipă în divizia A la fotbal. Unii spun că a fost vorba de noroc, alții, dimpotrivă, că lucrurile s-au aranjat de așa natură pentru că Sibiul merita să fie cruțat din chinurile pricinuite de lipsa unei echipe de fotbal în prima ligă. Oricare ar fi fost factorii care au dus la promovarea Voinței Sibiu în Liga I, cert este că nici nou-promovata nu s-a lăsat pe tânjeală. Odată primită șansa aceasta, probabil unică și irepetabilă, „alb-verzii” au încercat să o fructifice la maximum. Și au și reușit, în anumite momente. Dar nu promovarea în sine este punctul central al anului fotbalistic 2011, deoarece aceasta a fost neașteptată și, deci, puțin previzibilă, nici măcar parcursul echipei sibiene în cele 18 etape ale Ligii I, disputate până acum, ci impresia pe care Voința a lăsat-o în întreaga țară. Gurile rele spun că dacă Voința Sibiu nu promova în Liga I, se desființa. Ligiile inferioare românești au o meteahnă incurabilă – aceea de a ingropa echipe ale căror nume se uită din sezonul imediat următor. Tocmai din această cauză, nou-promovatele, care stau mereu pe marginea prăpastiei, la un pas între promovare și desființare, nu sunt cotate cu șanse reale pentru a rămâne în primul eșalon fotbalistic.
Sibienii pierd clar la capitole ca „tehnicitate”, „individualități”, „experiență”, dar compensează prin unitatea și forța grupului. De fapt, grupul este singurul atu al Voinței. Ardelenii nu pot aștepta să fie favorizați de arbitri, pentru că nu au bani și pentru că, de obicei, arbitrii favorizează granzii. De altfel, chiar în acest tur de campionat, sibienii au simțit pe propria lor piele ce înseamnă ca adversarul să fie favorizat de greșelile mai mult sau mai puțin neintenționate ale arbitrilor – meciurile cu Petrolul Ploiești, Rapid București sau CFR Cluj sunt doar câteva exemple.
Când vine vorba de puncte, sibienii nu stau atât de bine, dar în lupta pentru evitarea retrogradării important este ca adversarele directe să stea mai rău ca tine, iar în finalul lui 2011 s-a întâmplat acest lucru. Ardelenii au pierdut multe puncte acasă – din nouă meciuri au strâns abia 10 puncte, la fel cum au făcut-o și în deplasare – tot din nouă meciuri au acumulat, de acastă dată, abia șapte puncte. Șaptesprezece puncte mari și late, care o plasează pe Voința deasupra FCM-ului Tg. Mureș, Sportul Studențesc, Concordia Chiajna și Dacia Mioveni, și sub FC Brașov și Petrolul Ploiești - echipele cu care se va bate pentru a se salva de la retrogradare.
Returul, în februarie
Prima etapă a returului campionatului s-a disputat în decembrie 2011, iar Voința a pierdut cu greu, pe Național Arena, în fața Stelei București, scor 0-1. Pauza competițională în care ne aflăm va dura până pe 24 februarie, timp în care sibienii vor avea o vacanță de două săptămâni, după care intră în cantonamente în Sibiu, respectiv Antalya. Primul meci oficial se va juca în week-end-ul 24-26 februarie, iar Voința Sibiu va fi gazda ploieștenilor de la Astra, pe care, în tur, i-a învins cu 1-0.
Liber la transferuri
Federația Română de Fotbal a ratificat perioada de transferuri de iarnă pentru 25 ianuarie 2012-22 februarie 2012. Aproape o lună au oficialii și banca tehnică a Voinței Sibiu să pună în practică strategia de „mercato” pentru returul campionatului, una care va decide rămânerea sau nu a echipei în prima ligă. Patronul Ioan Hămbășan a spus că vor pleca șase jucători, iar în locul lor vor veni patru. „Sunt patru schimbări, cu doi ne-am și înțeles, cu ceilalți doi urmează să încercăm să ne înțelegem. Este vorba despre mijlocași și atacanți. Sunt șase jucători care vor pleca, trei vor merge împrumut, de ceilalți trei ne despărțim”, a spus, pentru Turnul Sfatului, Ioan Hămbășan. Deși finanțatorul nu a dezvăluit nici un nume, bursa zvonurilor îi dă ca și plecați pe Neguț, Coman, Szabo, Martinescu, Antohi, Buican sau Cigan. În ceea ce privește venirile, nici aici lucrurile nu sunt clare, oficialii Voinței ținând bine ascunse numele posibilelor ținte, dar cel mai probabil jucătorii aduși vor fi din eșaloanele secunde sau chiar stranieri liberi de contract, al căror prim test va fi cel al caracterului, calitate pe care staff-ul tehnic alb-verde pune mare preț.
Anul 2012 poate duce publicul iubitor de fotbal din Sibiu de la agonie la extaz, sau invers, singurul decident și, deci, responsabil pentru acest lucru este chiar echipa Voința. Jucătorii, împreună cu antrenorii lor și cu conducerea clubului vor decide, prin acțiunile lor, dacă Voința Sibiu este o echipă de Liga I sau dacă este una din zecile de formații al cărui nume s-a pierdut, înghițit fiind de nisipurile mișcătoare al retrogradării.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Hămbășan , Stelei București , Naţional Arena , Sportul Studențesc , Turnul Sfatului , Dacia Mioveni , Federaţia Română , Petrolul Ploieşti , Voinţa Sibiu , Rapid București , Voinței Sibiu , Patronul Ioan Hămbășan , Concordia Chiajna
Vizualizari: 483
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nemo
Acum 1 oră
Nemo
Acum 2 ore
Sibian
Acum 3 ore
Arhitekt
Acum 4 ore
Bitt Dannman