Una dintre invențiile Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, premiată cu medalie de aur la Salonul Mondial de Inventică de la Geneva 2011, este la un pas să fie achiziționată și pusă în practică.
Invenția se numește "Motor hidraulic cu ax vertical şi pale rabatabile ancorat pe firul apelor curgătoare neamenajate" și îi are ca inventatori pe prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Țîţu, conf. univ. dr. ing. Cornel Rentea şi dr. ing. Ioan Mărginean. Un aport deosebit în realizarea acestei invenții l-a avut și tânărul inginer Alexandru Moldovan unul dintre absolvenţii de excepţie ai universităţii sibiene.
În acest moment conducerea ULBS se află în negocieri pentru vânzarea invenției. ”Invenția pentru care am luat medalie de aur la Geneva urmează să fie vândută unui întreprinzător. Mai exact, este vorba despre acel motor hidraulic care se amplasează pe apele curgătoare. În acest moment suntem în negocieri pentru vânzarea acestei invenții. Cei interesați de preluarea invenției ne-au făcut deja o ofertă, ne-au făcut un preț, acum noi analizăm și vrem să facem o contraofertă. Intenționăm să fim pragmatici în această direcție”, a declarat Constantin Oprean, rectorul ULBS. Conducerea universității sibiene s-a ferit deocamdată să ofere mai multe detalii, până la finalizarea dicuțiilor.
Testat pe Olt
Un prototip al invenției a fost testat cu succes anul trecut pe râul Olt, împreună cu un grup de studenți ai universității. În urma testelor s-a dovedit că că dispozitivul, care cântărește aproape 250 de kilograme, produce energie. ”Prototipul a fost realizat practic cu sprijinul SC Adriatica SRL Sibiu, iar probele tehnice au fost efectuate pe râul Olt în prezența unei echipe formate din profesori sibieni și studenți ai Facultății de Inginerie de la Specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Transporturilor. Aplicarea acestei invenţii în practică, implementarea industrială a acesteia implică costuri reduse și generează beneficii importante”, spune și Mihail Tîțu, coautor al invenției.
Economia nu absoarbe
Invenția menționată mai sus este totuși un caz fericit pentru ULBS. În ciuda faptului că în ultimii ani universitatea sibiană a obținut nenumărate premii pe plan internațional, foarte puține dispozitive noi au ajuns să fie luate în calcul pentru punerea lor în practică. Rectorul ULBS crede că o parte din vină pentru acest fapt îl are și economia destul de firavă a țării. ”Aceste invenții nu le vedem mai des puse în practică pentru că economia României nu este în stare să le absoarbă. A aduce o astfel de invenție la saloanele recunoscute în toată lumea înseamnă a a duce ceva nou pe plan mondial”, mai explică rectorul Constantin Oprean. Tocmai pentru a sprijini inventatorii sibieni și mediul academic sibian ULBS a inaugurat la finalul anului trecut și un Centru Regional al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci. ”La ULBS sunt oameni care au înțeles importanța creativității și importanța protejării proprietății intelectuale”, declarat Gabor Varga, președintele OSIM România, la inaugurarea centrului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Unul
Acum 8 ore
Tulnicul de mucava
Acum 8 ore
Unul
Acum 8 ore
Canaris
Acum 8 ore
Olingpia Gafosdea