Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Avocatul Poporului sustine ca filmarea soferilor de catre Politie este ilegala

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că filmarea şoferilor opriţi în trafic pentru diferite abateri de către poliţiştii rutieri este ilegală şi încalcă protecţia imaginii persoanei, transmite corespondentul Mediafax.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a spus că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliţia Rutieră, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat.
El a adăugat că fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia Românii, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.
Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi înregistrată, ci să îi ceară şi acordul pentru acest lucru.
Întrebat dacă înregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei înregistrate ar trebui să fie "expres şi echivoc".
El a afirmat că vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.
Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de relaţii clienţi.
"Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc", a spus Iancu.
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă persoana care nu doreşte să îi fie înregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, s-a aflat, joi, la Alba Iulia, unde a avut întâlniri cu prefectul de Alba, Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, dar şi cu directorii unor instituţii publice din judeţ.
Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat, în 29 decembrie 2011, că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini, două dintre ele fiind in județul Sibiu.
"În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri", preciza comisarul şef Lucian Diniţă.
El spunea că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei, până în prezent fiind instalate zece camere pe maşinile Poliţiei Rutiere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

anna

Acum 10 ani

normal ca e ilegala, trebuie sa vina la tine la masina pt banuti. nu va mai kktzi pe voi cu \"e ilegala, e ilegala\" ce e legal in romanica? asta e in favoarea noastra!
Raspunde

observer

Acum 10 ani

La fel de ilegala este si publicarea IP-urilor pe site-ul vostru, deoarece, ca sa-l citez pe Avocatul Poporului: \"este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.\"
Raspunde

ion

Acum 10 ani

subscriu
Raspunde

bes

Acum 10 ani

Foarte bine. Politistii sa comunice faptul ca vor fi inregistrati si cei care nu doresc sa fie obligati sa mearga pana la cea mai apropriata sectie de politie sub escorta. Tot ce se inregistreaza este un \"Nu doresc sa fiu inregistrat. @observer: nu te obliga nimeni sa postezi, aici este diferenta.
Raspunde

Liftierul

Acum 10 ani

@4 Cand suni la relatii cu publicul (firmele de telefonie mobila), esti inregistrat. Nu-ti cere nimeni acordul. Ce faci, nu mai suni acolo?
Raspunde

mmm

Acum 10 ani

Expres si echivoc? Adica si clar si neclar? Asa da!
Raspunde

unu

Acum 10 ani

De ce sa nu fie legal cand cineva comite o contraventie sau o infractiune?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus