Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

DGFP Sibiu: Peste 200 de verificari pentru identificarea celor care au facut tranzactii imobiliare

 Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu au anunţat, joi, ca reacţie la raportul Curţii de Conturi, că urmărirea celor care au realizat tranzacţii imobiliare, depăşind plafonul scutirii de TVA, a început încă din 2009, fiind făcute peste două sute de verificări.

Reprezentanţii DGFP Sibiu au transmis, joi, un comunicat de presă în care comentează raportul Curţii de Conturi pe anul 2010, în care se vorbeşte despre mai multe abateri descoperite la această instituţie, una dintre ele, rezultată din neachitarea TVA de către cei care au efectuat mai multe tranzacţii imobiliare, fiind estimată la peste 130 de milioane de lei, transmite corespondentul Mediafax.
"Suma de 130,5 milioane de lei reprezintă o estimare având la bază Declaraţiile informative 208 privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal depuse de notarii publici la organele fiscale teritoriale pentru perioada 2006 – 2010. Declaraţiile 208 cuprind totalitatea tranzacţiilor imobiliare desfăşurate prin intermediul notarilor publici, dar nu toate persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare datorează TVA", se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, "situaţiile concrete şi obligaţiile fiscale privind contribuabilii persoane fizice care datorează TVA pentru tranzacţiile imobiliare şi care trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA se stabiliesc în urma efectuării de inspecţii fiscale".
Oficialii DGFP Sibiu susţin că, în perioada 2009 - 2010, pe această tematică au fost făcute 110 verificări în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în cazul a 71 persoane fizice.
De asemenea, acţiunea de control a continuat în anul 2011, când au fost făcute alte 101 verificări.
"Precizăm că verificările efectuate până la finele anului 2011 au vizat toate tranzacţiile imobiliare realizate în anii 2005 şi 2006, în scopul încadrării în termenul în care organele fiscale pot stabili obligaţii suplimentare, respectiv termenul de prescripţie de cinci ani. Aceste acţiuni vor continua, cu respectarea încadrării în termenul de prescripţie", se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte abaterile referitoare la rambursarea TVA, care, de asemenea, se regăsesc în raportul Curţii de Conturi, reprezentanţii DGFP susţin că "abaterea constă în înregistrarea în contabilitatea sintetică şi analitică a creanţelor bugetare a TVA solicitate la rambursare, la data soluţionării cererii de rambursare şi nu la data înregistrării acesteia".
În ceea ce priveşte abaterea de două milioane de lei privind contractele de servicii intracomunitare constatată de reprezentanţii Curţii de Conturi, conducerea DGFP Sibiu susţine că "tranzacţiile de servicii intracomunitare efectuate cu nerezidenţi şi declarate în anul 2010 prin Declaraţia 390 privind livrările/prestările şi achiziţiile intracomunitare nu reprezintă în totalitate tranzacţii care fac obiectul unui contract de prestări servicii (există şi prestări de servicii ocazionale)".
"Astfel, în perioada mai - august 2011, din totalul de 1.800 de persoane juridice care au declarat prin declaraţia 390 tranzacţii (achiziţii) de servicii intracomunitare, numai 5 la sută au avut obligaţia înregistrării contractului de prestări servicii la organul fiscal conform O.M.E.F. nr. 2310 /2007", se arată în comunciat.
Potrivit sursei citate, toate măsurile dispuse de Curtea de Conturi în urma controlului au fost duse la îndeplinire la termenul stabilit.
Direcţia Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu nu a făcut demersuri pentru identificarea şi urmărirea persoanelor fizice care au făcut tranzacţii imobiliare şi care au depăşit plafonul de scutire de TVA, a constatat Curtea de Conturi, estimând valoarea abaterii la peste 130 de milioane de lei.
Potrivit raportului Curţii de Conturi pentru anul 2010, la DGFP Sibiu au fost constatate mai multe abateri, una dintre ele fiind neurmărirea persoanelor care au făcut mai multe tranzacţii imobiliare fără a plăti TVA pentru acestea.
Raportul menţiona că "nu au fost întreprinse demersuri în vederea identificării şi urmăririi persoanelor fizice care au realizat tranzacţii imobiliare şi care au depăşit plafonul de scutire de TVA", valoarea estimată a abaterii fiind de 130.574.000 de lei.
Potrivit aceleiaşi surse, la DGFP Sibiu s-au înregistrat şi abateri privind rambursarea TVA, respectiv "nu au fost înregistrate în contabilitatea sintetică şi analitică a creanţelor bugetare obligaţiile reprezentând soldul sumei negative a TVA solicitate la rambursare", valoarea abaterii fiind de 26.350.000 lei.
În plus, s-au descoperit abateri privind contractele de servicii intracomunitare în valoare de peste două milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

agentu 007

Acum 12 ani

Dar pe inspectorii,comisarii,functionarii care au umplut in ultimii 20 de ani cu vile Cisnadioara si Valea Sadului cine-i mai verifica?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus