Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Cladirea Liceului Pedagogic a ajuns a nimanui

 

Pe vremea când își desfășura activitatea în vechiul spațiu, Colegiul Național Pedagogic se lăuda că ar fi una dintre cele mai vechi școli din țară. Istoricul Gh. Maior afirma: „ ... cea mai veche școală normală din România este Școala normală ortodoxă româna Andrei Șaguna din Sibiu„. Școala se mai fălea cu sediul impozant, contruit în secolul XV, ca mănăstire a ordinului dominicanilor. Astăzi, de tot acest sediu riscă să se aleagă praful.
 
Am vizitat vechiul spațiu al Colegiului Pedagogic săptamâna trecută. Ușile sunt blocate, unele geamuri s-au spart, iar pe alocuri, bucăți de tencuială se desprind. De aproape o jumătate de an clădirea este ”nelocuită” și deocamdată, nimeni nu pare să aibă vreun plan sau un proiect legat de ea. Spațiul, care a aparținut primăriei, a fost retrocedat în 2003. Noii proprietari, Arhiepiscopia Romano – Catolică din Alba Iulia, au mai lăsat elevii să învețe acolo până astă-toamnă. De atunci, prin clădire bate vântul. ”Ne va părea rău după atmosfera de aici. Nu ne va părea rău de frigul pe care l-am îndurat iarna pe coridoarele din Pedagogic. Sigur, o parte din suflet se bucură că vom avea sediul nostru pe care îl vom amenaja după imaginația și personalitatea acestui Colegiu. O parte din suflet e tristă, pentru că lăsăm, totuși, o istorie. Toată lumea știa în Sibiu de această clădire ca fiind a Pedagogicului, indiferent de ce titulatură oficială purta”, spunea directorea liceului, Rodica Tălnariu, înainte de mutare. Odată făcut acest pas, și Inspectoratul Școlar a ruput orice legătură cu noii proprietari. ”Cum probabil știți, Colegiul Pedagogic s-a mutat la fosta Școală 19 și elevii fac ore acolo, deci noi practic nu mai avem nicio legătură cu acea clădire. Știu că spațiul a aparținut Primăriei, a fost retrocedat, noi am predat clădirea, mai departe nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat Constantin Gorun, inspectorul școlar general al județului.
Singurii sibieni bucuroși că acolo nu mai este școală par a fi locuitorii de pe strada General Magheru. ”S-a simțit că nu se mai fac ore aici din prima zi. Este mult mai multă liniște, copiii erau fosrte gălăgioși, unii mai fumau și veneau pe aici. Pe noi ne bucură această mutare”, spune Marius Groza, unul dintre foștii vecini ai liceului.
 
Biserica încă nu a preluat clădirea
 
Biserica Romano-Catolică mai deține în același complex și clădirea fostei Biserici a Ursulinelor. De altfel, spațiul în care Colegiul Pedagogic și-a desfășurat activitatea a fost, începând cu secolul XV, Mănăstirea Ursulinelor. În Sibiu, Biserica Romano-Catolică are sediul administrativ în Piața Mare. Acolo însă, nimeni nu știa nimic despre ce se întâmplă cu acel spațiu și nici ce viitor ar putea avea. ”Noi nu putem ști ce se întâmplă acolo. Va trebui să vorbiți la Alba-Iulia, asta numai cei de acolo vă pot spune”, a spus sec, părintele paroh. Întâmplarea face însă că nici la Alba Iulia lucrurile nu sunt mai clare. ”Știm foarte bine clădirea la care faceți referire. Clădirea însă nu ne-a fost încă predată. Suntem proprietari asupra ei, retrocedarea a avut loc, dar ea nu ne-a fost preadă. Credem că ea va fi predată în perioada aceasta, până la primăvară. Până la acel moment nu putem vorbi despre viitoare planuri sau proiecte”, ne-a declarat Szász János, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. 
 
O clădire nefolosită se degradează într-un ritm alert, arată arhitectul Dorin Boilă. Potrivit lui, intervențiile necesare pentru reabilitarea unui imobil lăsat de izbeliște sunt foarte costisitoare. ”Atunci când o clădire este folosită, se creează un echilibru de temperatură și umiditate care încetinește foarte mult procesul de degradare a oricărui imobil. Apoi, mentenanța sistematică are un rol important. Aici mă refer la acele mici intervenții asupra clădirii, atunci când e nevoie. Altfel, dacă o clădire stă nefolosită, oricine poate constata cu ochiul liber că degradarea devine un proces alert, a cărui oprire presupune intervenții scumpe atât la exterior, cât și în interior”, arată Boilă. Potrivit lui, unui imobil nelocuit îi pot fi aplicate o serie de tratamente de conservare, dar și acestea au costuri ridicate”, a declarat arhitectul Dorin Boilă.
 
Stare avansată de degradare
 
Specialiștii în domeniu cad de acord că în prezent, majoritatea clădirilor din centrul istoric al Sibiului se află într-o stare avansată de degradare. Întreg centrul municipiului face parte din Lista monumentelor istorice aprobată de către Ministerul Culturii. În plus, multe dintre imobilele din această zonă, luate în parte, au fost declarate monumente de interes naţional sau local, existând, la începutul anului, 207 astfel de clădiri, dintre care 96 sunt monumente de Listă A. "Imobilele au un aspect deplorabil, pentru faptul că tencuiala este căzută, sunt coşcovite, nu mai sunt văruite cum trebuie, tâmplăria nu se mai închide şi e vai de capul ei, iar oamenii nu au bani să le facă. Dacă Ministerul Culturii spune că o clădire este monument, dar lasă toată sarcina financiară pe spatele proprietarului, nu o să ajugem nici în două sute de ani să fie bine. Singurele clădiri la care s-a intervenit au fost cele de pe traseele principale: Piaţa Mare, Bălcescu, Piaţa Mică. La celelalte nu s-a intervenit deloc. Ele există aşa de sute de ani. În ce stare pot fi!? Eu, ca specialist, ca să mă pronunţ, ar trebui să mă duc în fiecare casă. Dacă vorbim de faţade, în afară de cele refăcute, celelalte în proporţie de 40 - 50 la sută sunt degradate", declara la finalul anului trecut, Romeo Grigorescu, reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii Sibiu. În municipiul Sibiu, nimeni nu are o statistică exactă a tuturor clădirilor din centrul istoric al oraşului şi, cu atât mai puţin, o statistică a imobilelor reabilitate. Fostul spațiu al Colegiului Pedagogic a beneficiat de refaceri importante  în perioadele 1733-1772 și 1891-1904. Este înregistrat la Ministerul Culturii și Cultelor ca monument istoric, având codul SB-II-m-A-12091.02.
 
Casa de 500 de ani demolată pe Pielarilor
La jumătatea anului trecut, imobilul de la numărul 2 pe strada Pielarilor a fost demolat, la aproape 500 de ani după ce a fost construit. Timp de de 25 de ani, de când imobilul avea nevoie de reabilitări, nimeni nu a intervenit să-l întărească. Încet-încet, a început să crape la propriu. După mai bine de zece ani de umblat prin tribunale în vederea retrocedării și după sute de acte și documente, proprietarul Carol Neustadter a obținut avizul de Direcția pentru Cultură pentru demolare. Starea de degradare era prea avansată pentru a mia putea fi reabilitată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

Sibian

Acum 10 ani

M-am plimbat astazi cu juniorul prin centrul Sibiului. Am parcat pe Tipografilor si am intrat pe Arhivelor ... este cladirea Arhivelor praf si pulbere. Cum de nu inchid trotuarul in acea zona. Stau sa cada parti din tencuiala pe trecatori... am intrat prin gangul dinspre Mitropoliei spre Imparatul Romanilor... la iesirea din gang daca te uitai in sus ... bucati mari de tencuiala stau sa cada ... mergand la Muzeul de Istorie Naturala vizualizam cladirile de vis-a-vis de Sala Thalia ... arata jalnc. CONCLUZIA: sa ne mandrim cu centrul Sibiului?!? Cu periferia? Cu gara? Jale mare domn\'e! PS: apropos ... gara Sibiu arata ca dupa razboi, se mai ocupa cineva de ea? PSS: tema de casa pt. fotoreporterii Turnul Sfatului ... fotografiati ce v-am spus si facei un articol
Raspunde

Istoric emigrat.... @ Sibian

Acum 10 ani

Ceea ce nu s-a inteles pana acum de toata lumea, in special de cei care fura, este ca se fura pe ei! Sigur, daca nu pe ei, pe copii sau nepotii lor! Atat timp cat in Romania va fi condusa de oameni hoti si corupti, din cauza carora salariile vor fi de mizerie (indiferent de sector - pubil sau privat), astfel incat sa acopere doar mancarea si taxele (deci mentinerea populatiei la un nivel instinctual si animalic), atat timp Romania va continua sa se degradeze! Exemple sunt destule si in Sibiu domnule Sibian, dupa cum bine remarcati in postarea Dvs.! Asta e Romania! Se degradeaza incet rapid! in functie de Ipocrizia Conducatorilor Iubiti! :(
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Daca acesta cladire a fost retrocedata catre fostul proprietar, atunci acesta ar trebui OBLIGAT PRIN LEGE sa o renoveze, al fel cum ar trebui obligati toti proprietarii de imobile din Sibiu fie ca apartin proprietatii private sau a statului! Legea trebuie sa nu faca diferente. Dar cum Romania este tara unde este posibil orice, nu trebuie sa asteptam asa ceva....SA AUZIM DE BINE!
Raspunde

socialul

Acum 10 ani

De ce nu se discuta cu proprietarul pentru amenajarea unor locuinte sociale sau pentru tineri in astfel de spatii neocupate? Oricat ar fi chiria de mica, tot este mai bine ca spatiul sa fie folosit pentru ca astfel nu se degradeaza in timp!
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Mai baieti, intelegeti..cititi mai atent..Proprietarul NU ARE CE SA FACA...este proprietar, dar cladirea inca NU A fOST PREDATA proprietarului..cu acte in regula, cu inventar, cu stampila si semnaturi..apoi trebuie INTABULATA..apoi poate face proprietarul ceva..
Raspunde

PB

Acum 10 ani

Scolile si spitalele, daca nu ar fi fost retrocedate, ar fi dat posibilitatea cultelor religioase sa demonstreze ca merita recunostinta copiilor, bolnavilor si respectul nostru...
Raspunde

asta retrocedare hoteasca

Acum 10 ani

de cand arhiepiscopia catolica alba iulia a avut spatii in sibiu si cum au ajuns sa fie proprietari unor spati obtinute hoteste cu ajutorul unui ungur sas membru la fdgr si consilier la primarie din partea fdgr ACEST individ angajat ca administrator la mitropolia sasilor cu atributi ptr retrocedarile spatiilor sasesti a dat o mana de ajutor ungurilor din alba iulia prin cautarile in arhiva sibiului a vazut ca anumite spati vechi nu au fost revendicate au solicitat in numele biserici romano catolice alba cu sprijinul lui szasz ianos vicar administrativ la biserica ungureasca alba iulia au depus dosarele si au obtinut spatiile solicitate Spatiul liceului pedagogic si complexul biserici Ursulinelor, spatiul de pe strada Bahluiului unde a functionat facultatea de medicina spatiile obtinute in sibiu de unguriidin alba sint toate false nu le pot administra de frica puscariei dar le lasa in paragina numai sa nu le foloseasca romani si mai vor sa arete ca pe aici au fost cindva stapini. Smecheri DE CONSILIERI AI SASILOR NU SINT STRAINI DE ACESTE ASPRCTE IN FRUNTE CU PRIMARUL ,.sovini si revendicativi
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

7. asta retrocedare hoteasca (IP 188.24.227.58)(22:53:26).....____________ 1.Manastire DOMINICANA/Ordinul Predicatorilor.(romano-catolica).___2. Manastire si Scoala (nonne) Sta. URSULA (romano-catolica). In sec. XVIII Imparateasa Maria Theresia (romano-catolica) a dat cea mai mare suma de bani pentru refacere si intretinere. Pe perioada cat a fost CONFISCATA (cca 60 de ani x12 luni) nu s-a platit Bisericii Romano-Catolice nici-un ban pentru CHIRIE...
Raspunde

ptr georg

Acum 10 ani

stai la panda ca toti etnici corciti dar nu uita Romania -i tara mea e si a ta ca aici vei muri la fel si eu desi mereu voi corciturile sicanati nu vreti buna intelegere
Raspunde

dw

Acum 10 ani

Pacat de aceasta cladire.Aici mergeam la scoala intre anii 1958-1966.
Raspunde

PUNCTUL 7

Acum 10 ani

OMUL CE SCOTOCEA PTR UNGURI DIN ALBA SIDADEA PONTURI ERA LEOPOLD CONSILIER LOCAL ARANJAMENTE HOTII --CERCETATI MERITA
Raspunde

pt. dw

Acum 10 ani

Mai Deutsche Welle, esti om batran si fara minte. Nu te temi de Dumnezeu ca o sa mori, jignind pe forumuri romanii alaturi de care ai trait si o sa fi blestemat?
Raspunde

statul ROMAN

Acum 10 ani

IN regim de urgenta sa nationalizeze toate imobilele care au fost revendicate de culte de biserici de tot felul de adunaturi revendificative ce pina acuma nu leau folosit si au lasat in ruina si paragina aceste spati care nu demult erau utile societati fie scoli fie gradinite fie spitale toate de utilitate publica ,revendicate numai sa faca tot felul de sicane statului roman in care traiesc si ei Aceste spati ar trebui redate comunitatilor fara pretentii ptr asedesfasura in ele activitati de interes local NU vrem ruine in centrul orasului din cauza unor interese obscure si meschine SA SE FACA ORDINE IN TARA
Raspunde

val sb

Acum 10 ani

ptr GEORG in sibiu a fost o unitate numita FLARO. .....STI BANCUL CU FLARO daca nu iti spun eu sugi picsul nu mai sari corcitura sa iei apararea si sa explici ca ani nu s-au platit chiri delicventilor in aceasta tara prea cumsecade si buna cu toti corciti si contrasi ROMANIEI voi de unde va trageti seva ?. Va pot spune de la buda sau din nemtia sinteti niste agitati si prosti corciturilor findca in tara asta veti muri .
Raspunde

g

Acum 10 ani

si urmeaza si alte scoli
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Poate nu stiti..e o chestie veche..in anii 80\' sec XX era iarasi pe punctul sa se darame tavanele din clase... copiii au fost repartizati la alte scoli...NU S-A FACUT NIMIC...si atunci STATUL AVEA FONDURI...deci cine vine cu statul...nu stie ca statul a lasat-o in paragina..APOI dupa ce a fost lasata in grija altora, care au numit-o Andrei Saguna, astia n-au facut ABSOLUT NIMIC timp de 20 de ani... Asa ca intai cititi ISTORIA MANASTIRII ROMANO-CATOLICE, apoi aruncati cu pietre in geamurile propriului castel-de-pareri-bine fixate.... NU mi-o luati in nume de rau...incerc sa va feresc de URA care va mananca...Uniti-va in cuget si simtiri...fiti BUNI VECINI si UNITI si iubiti-va ORASUL...PAX VOBISCUM...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Vezi posting imediat mai sus: Mi-am adus aminte destul de vag la ce scoli au fost repartizati copiii in anii 80\' sec. XX, cand cladirea Scolii Generale nr.1 sicu LICEUL PEDAGOGIC de LIMBA GERMANA URSULINE (amandoua SCOLI de STAT) iti cadea in cap... O parte din copii au fost repartizati la Liceul Nr. 2 (Limba Germana,acum Bruckenthal), o alta parte la Scoala Generala nr. 2 (lLimba Germana, Avram Iancu) o alta la Liceul de Muzica si Arte..Intrebati SIBIENII care stiu si n-au uitat...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

scuzati, va rog, greselile mai sus..eram concentrat sa-mi amintesc tot ce se poate, pentru a va comunica tot, cat mai exact...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Citit va rog wiki.ro Biserica Ursulinelor din Sibiu [...](http+:+//)ro.wikipedia.org/wiki/Complexul_Ursulinelor_din_Sibiu[...]. Dar incer sa dau aici Copy-Paste, O PARTE din TEXT:[...]Biserica ursulinelor din Sibiu De la Wikipedia, enciclopedia liberă Biserica ursulinelor din Sibiu Biserica ursulinelor din Sibiu este o biserică romano-catolică construită în secolul al XV-lea pe strada Sării (în prezent strada Gheorghe Magheru) din centrul municipiului Sibiu. Ea a făcut parte din mănăstirea călugărilor dominicani. În anul 1543, în urma Reformei Protestante, populația săsească din Sibiu a trecut la luteranism, iar bisericile catolice au intrat în posesia luteranilor. În anul 1728, după eliberarea Transilvaniei din sfera de influență otomană și instaurarea administrației austriece, complexul de edificii al fostei mănăstiri dominicane a fost atribuit călugărițelor ursuline și populat de un grup de călugărițe aduse de la Pojon.[1] Acest monument a trecut prin mai multe etape de refaceri radicale care au dus la transformarea bisericii dintr-un edificiu în stil gotic într-unul în stil baroc. [2] Clădirile se află situate pe Str. General Gheorghe Magheru nr. 34-36. Mănăstirea Ursulinelor din Sibiu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2004, având codul de clasificare SB-II-a-A-12091. Complexul fostei mănăstiri a ursulinelor este format din două obiective: [3] Biserica fostei Mănăstiri a Ursulinelor - datând din 1479, cu refaceri în perioada 1728-1733 și având codul SB-II-m-A-12091.01 Fosta mănăstire, azi Colegiul Pedagogic \"Andrei Șaguna\" - datând din sec. al XV-lea, cu refaceri în perioadele 1733-1772 și 1891-1904 și având codul SB-II-m-A-12091.02 Cuprins [ascunde] 1 Istoric 2 Arhitectură și iconografie 3 Servicii religioase 4 Imagini 5 Note 6 Bibliografie [modificare] Istoric Biserica ursulinelor din Sibiu În secolul al XIII-lea, pe locul actual al capelei \"Sf. Cruce\" s-a aflat o mănăstire a călugărilor dominicani (ordin călugăresc romano-catolic fondat de Sfântul Dominic de Guzmán la începutul secolului al XIII-lea și aprobat de papa Honoriu al III-lea în 1216), construită în prima jumătate a secolului al XIII-lea în afara zidurilor cetății. [4] Ea se afla în piața formată la capătul străzii Gușteriței (azi 9 Mai), în apropierea fostei porți omonime. [5] În aprilie 1241, în contextul marii invazii mongole, după cucerirea Kievului la 6 decembrie 1240, hoarda condusă de generalul Subotai \"bahadur\" a asediat Sibiul și a incendiat mănăstirea. Ea a fost refăcută la scurtă vreme după acest tragic eveniment. Mănăstirea a suferit mari stricăciuni în urma năvălirii turcilor din anul 1432. Din cauza faptului că mănăstirea era pradă atacurilor inamice, fiind în afara zidurilor cetății, superiorii ordinului dominican au obținut în 1474 autorizația de a construi o mănăstire nouă cu biserică (astăzi Biserica Ursulinelor) în interiorul cetății. Biserica actuală a fost construită în anul 1479 de către călugării dominicani. Ea a fost realizată în stil gotic, dar ca urmare a faptului că edificiul a fost refăcut radical în perioadele următoare, el are astăzi stil baroc. Elemente gotice se mai păstrează doar în exterior: contraforturile, ferestrele trilobate din partea superioară și portalul de intrare de pe fațada de vest. [2] În anul 1543, în urma Reformei Protestante, populația săsească din Sibiu a trecut la luteranism, iar bisericile catolice au intrat în posesia luteranilor. Sibiul a rămas timp de 150 ani fără biserici catolice. În anul 1688 armatele imperiale habsburgice au pătruns în Transilvania, pe care scos-o de sub influența otomană. Integrarea Transilvaniei în teritoriile Casei de Habsburg a fost consacrată prin Diploma leopoldină din 4 decembrie 1691. Odată cu armatele imperiale s-au așezat în Sibiu călugării iezuiți, care au obținut poziții importante în istoria orașului. La început slujbele religioase catolice se oficiau în Hala Croitorilor din Piața Mare. După iezuiți au venit în oraș călugării franciscani care au preluat fosta biserică minorită (1716) și călugărițele ursuline care au preluat fosta biserică dominicană (1728). [6] Călugărițele ursuline au refăcut biserica în perioada 1728-1733, în stil baroc. La 12 iulie 1733 călugărițele ursuline sosite de la Pojon (azi Bratislava) au preluat biserica. În 1733, pe amplasamentul vechii mănăstiri dominicane, a fost construită o școală de fete. [7] Importante lucrări de renovare au avut loc în 1774, cu sprijinul financiar al împărătesei Maria Terezia. Cu acest prilej, deasupra arcului de triumf se află o inscripție în limba latină care amintește de binefăcătoarea bisericii. Textul inscripției este următorul: \"†•Haec aedes pietate Mariae Theresiae reginae avgvstae fvlta ac restavrata est•\" (în română Acest edificiu este susținut și restaurat prin pietatea augustei regine Maria Terezia.). Textul este scris cu majuscule, iar unele litere sunt marcate cu roșu. Aceste litere sunt de fapt cifre romane, care prin adunare indică anul ultimei mari renovări: \"CDIMIIIVVVLCV\" (1774). Biserica ursulinelor a fost restaurată în anul 1969.[2] Parohia greco-catolică din Sibiu (rămasă fără lăcaș de cult după ocuparea în 1948 a Bisericii \"Sf. Apostoli Petru și Pavel\" de către o parohie ortodoxă) a făcut o cerere către Federația Ursulinelor din Germania pentru a folosi Biserica \"Sf. Ursula\" din Sibiu (care aparține Ordinului Ursulinelor), în comun cu Parohia romano-catolică de Sibiu-Centru. Această cerere a fost aprobată de președintele Federației, sora Scholastika Kirschner, fiind obținut și consimțământul surorilor ursuline din Sibiu. După obținerea acestor aprobări, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și-a dat și ea consimțământul, prin actul 1644/1992. Astfel, la 18 noiembrie 1992, la Oficiul Parohial Romano-Catolic din Sibiu-Centru, s-a încheiat un contract prin care Parohia romano-catolică de Sibiu-Centru, reprezentată de prelatul papal Otto Nutz, paroh și protopop de Sibiu, permitea folosirea temporară a bisericii ursulinelor de către Parohia greco-catolică din Sibiu, reprezentată de prelatul papal Pompeiu Onofreiu (1909-1998), paroh de Sibiu. Parohia romano-catolică a pus o serie de condiții Parohiei greco-catolice, printre care: [8] Parohia greco-catolică nu va plăti nicio taxă pentru folosirea bisericii, dar va suporta 2/3 din cheltuielile cu iluminatul și cu încălzirea. De asemenea, va contribui la repararea bisericii, prin contribuții bănești sau muncă voluntară, precum și la curățenia lăcașului de cult. cheile bisericii vor fi păstrate de sora ursulină, care le va da preotului greco-catolic înaintea slujbei și de la care le va recupera după slujbă; nu se vor face nici un fel de modificări în lăcașul de cult, prin introducerea unui iconostas sau alt mobilier; nu se vor arde lumânări în biserică, ci numai la altar și numai în timpul slujbei de rit răsăritean; Parohia greco-catolică va beneficia de donații doar în timpul slujbelor religioase proprii, celelalte donații în cutia milei aparțin Parohiei romano-catolice; slujbele de rit răsăritean urmau să fie celebrate duminica și în sărbătorile de poruncă la ora 0,30 și la ora 11,00, iar în timpul săptămânii la ora 07,00, dar nu mai târziu de 07,45.[...]
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

In textul din wiki.ro apare o greseala de fond, care nu poate fi trecuta cu vederea...Este vorba de manastirea ACTUAL Franciscana..acolo scrie ca in 1716 a fost preluata? de la Fratii Minoriti (care de fapt sunt tot Franciscani)...dau Copy-Paste:[...]După iezuiți au venit în oraș călugării franciscani care au preluat fosta biserică minorită (1716) și călugărițele ursuline care au preluat fosta biserică dominicană (1728).[...]. Pana la Reforma Lutherana a existat acolo de fapt o Manastire NU de FRANCISCANI, ci de NONNE DOMINICANE, o manastire cu Biserica cu patrocin: STA. MARIA MAGDALENA...era ca si manastirea Dominicana de Frati (barbati) ORDO PRAEDICATORUM (Biserica: Ecclesia Sanctae Crucis Passionis Christi, prima Biserica, cea unde acum e Capela Crucii, avea DOUA TURNURI, important, fiindca e o exceptie pe aici) o Manastire cu SCHOLA LATINA si SCRIPTORIUM...In aceste Manastiri studiau nu numai calugari, ci si tineri (si respectiv fete) din ORAS..si din imprejurimi...EXAMINARILE ERAU FOARTE SEVERE, se facea CARTE...Deci vorbesc de situatia pana la Reforma Lutherana, deci in Evul Mediu Catolic..
Raspunde

dw

Acum 10 ani

Georg cunoaste foarte mult despre Sibiu.Bravo!
Raspunde

Felicitari, Georg

Acum 10 ani

Eu sunt roman 100%, sunt sibian dintotdeauna, sunt absolvent al unui liceu sibian (anii \'70) si al unei facultati tot de aici (anii \'80). Am citit cu mare interes (si surprindere) toate comentariile la articolul de mai sus, si am tras cateva concluzii: 1. Il \"suspectez\" pe Georg c-ar fi etnic german (gresesc, Georg?) si cam generatia mea. De ce generatia mea? Pentru ca a cunoaste cu adevarat istorie este, cu regret o spun, apanajul acelei generatii, sau al unora mai vechi. Cei ce s-au scolit dupa \'90 nu mai au nici o tangenta cu arta, cultura si istoria. Pe ce-mi bazez afirmatia? Pe faptul ca Georg este singurul caruia nu-i pot reprosa nimic, nici din punctul de vedere al sintaxei si nici al morfologiei. Ceilalti? Etnici romani, presupun, dar straini complet de regulile elementare ale limbii romane! (Ca o paranteza, tatal unui prieten, sas, a fost in anii \'80 inspector de limba romana (!!!) in Inspectoratul Scolar, iar cei 4 copii ai lui vorbeau si scriau in romana mai bine decat toti cei care au postat aici (exceptie, sasul Georg)). In schimb, sunt maestri in jigniri, limbaj de usa cortului. Trist!!! E clar ca atitudinea lor isi are sorgintea in \"modelele\" promovate de tabloide - Becali, Vadim, Borcea, Irinel, Monicuta, Botezatu si multi, din pacate prea multi altii de acelasi (sub)nivel (mult mai facil de citit/descifrat decat clasicii literaturii sau istoricii neamului). 2. A doua mutare inteligenta a lui Georg: a apelat la wikipedia, o sursa independenta si credibila, pe cand ceilalti au adoptat, cum spuneam mai sus, sovinismul vadimo-funariot (sic!), tembel si fara acoperire. Orice copil de scoala stia, in anii \'60-\'70-\'80, ca Sibiul a fost un oras-cetate construit de sasi, in care romanii au primit permisiunea de a locui abia mai tarziu si, in prima faza, doar in Orasul de Jos. Da, postaci carcotasi, Biserica Ursulinelor, ca si cladirea liceului pedagogic, sunt ale roman-catolicilor, adevaruri de necontestat pentru cine stie sa citeasca. De ce atata ura? Mai mult de jumatate din cladirile vechi ale centrului orasului au apartinut unor nobili germani (firesc, doar ei au construit cetatea!), iar acum sunt in proprietatea, fie a Conssistoriului Evanghelic, fie a Bisericii Romano-Catolice, fie a Bisericii Ortodoxe. Vreti nationalizare? Pentru ce? Pentru ca niste puturosi si speculanti imobiliari sa puna mana pe ele? Statul nu-i capabil sa-si plateasca angajatii, daramite sa repare sute de cladiri. 3. Georg, in mare ai dreptate cu situatia degradarii liceului din anii \'80, dar fac o precizare: n-au fost mutati elevi si la Liceul de Muzica, pentru simplul fapt ca acel liceu nu avea spatiu excedentar - functiona impreuna cu Scoala Populara de Arta, in cladireade pe Odobescu. Pot sa-ti spun ca situatia a fost chiar pe dos: au fost mutate clase ale liceului de arta in localul Pedagogicului, iar dupa-amiaza, orele de specialitate (instrumente) se desfasurau cu preponderenta la Peda. Celor carora nu le va place ce-am scris, le recomand sa nu-si mai supuna neuronii (putini) unor chinuri supraomenesti si sa inceapa cu jigniri la adresa mea, n-o sa fiu afectat si nici n-o sa le raspund. Le recomand, in schimb, sa puna mana pe abecedar, pe gramatica clasei a IV-a si, daca nu vor fi epuizati de efort, pe o carte de istorie a evului mediu.
Raspunde

sibiuville

Acum 8 ani

hi hi, ce v-o pus \"Felicitari, Georg\" la gramaticalul punct in concluzia lui preferentiala! Inafara de detaliile istorice citate asa cum preiau Iehovistii versete din Biblie (date disparate lipsite de coeziune carora li se poate reatribui sensul), v-o mai spus el si istoria traita in timpul scolarizarii pluri-lateral-fusherite. Dupa care o incheiat fara drept la replica, convins ca i se cuvine ultimul cuvant. Delirious. However, bare with me prin amalgamul de romano-engleza si o sa te indrum spre problema de fond: imagineaza-ti Romania ca un simplu actor istoric slab cu un scenariu extrem de limitat; imagineaza-ti parghiile de putere (BISERICA, bancile, coruptia interna) cu care actori vestici mai jmekeri au subjugat mintea romanilor de secole; imagineaza-ti ca pot sa-ti transmit un adevar in argou, iar daca vorbesc despre biserica, chiar si printr-o injuratura. Acum trezeste-te si realizeaza ca aceeasi institutie papala ce furniza 12 bebelusi zilnic pentru Papa care isi trata o boala venerica inbaindu-se in sange de prunc uman si-a revendicat si reprimit cladirea. Te-or facut ce pe aia micii. How\'s my grammar for you?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus