Pe vremea când își desfășura activitatea în vechiul spațiu, Colegiul Național Pedagogic se lăuda că ar fi una dintre cele mai vechi școli din țară. Istoricul Gh. Maior afirma: „ ... cea mai veche școală normală din România este Școala normală ortodoxă româna Andrei Șaguna din Sibiu„. Școala se mai fălea cu sediul impozant, contruit în secolul XV, ca mănăstire a ordinului dominicanilor. Astăzi, de tot acest sediu riscă să se aleagă praful.
Am vizitat vechiul spațiu al Colegiului Pedagogic săptamâna trecută. Ușile sunt blocate, unele geamuri s-au spart, iar pe alocuri, bucăți de tencuială se desprind. De aproape o jumătate de an clădirea este ”nelocuită” și deocamdată, nimeni nu pare să aibă vreun plan sau un proiect legat de ea. Spațiul, care a aparținut primăriei, a fost retrocedat în 2003. Noii proprietari, Arhiepiscopia Romano – Catolică din Alba Iulia, au mai lăsat elevii să învețe acolo până astă-toamnă. De atunci, prin clădire bate vântul. ”Ne va părea rău după atmosfera de aici. Nu ne va părea rău de frigul pe care l-am îndurat iarna pe coridoarele din Pedagogic. Sigur, o parte din suflet se bucură că vom avea sediul nostru pe care îl vom amenaja după imaginația și personalitatea acestui Colegiu. O parte din suflet e tristă, pentru că lăsăm, totuși, o istorie. Toată lumea știa în Sibiu de această clădire ca fiind a Pedagogicului, indiferent de ce titulatură oficială purta”, spunea directorea liceului, Rodica Tălnariu, înainte de mutare. Odată făcut acest pas, și Inspectoratul Școlar a ruput orice legătură cu noii proprietari. ”Cum probabil știți, Colegiul Pedagogic s-a mutat la fosta Școală 19 și elevii fac ore acolo, deci noi practic nu mai avem nicio legătură cu acea clădire. Știu că spațiul a aparținut Primăriei, a fost retrocedat, noi am predat clădirea, mai departe nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat Constantin Gorun, inspectorul școlar general al județului.
Singurii sibieni bucuroși că acolo nu mai este școală par a fi locuitorii de pe strada General Magheru. ”S-a simțit că nu se mai fac ore aici din prima zi. Este mult mai multă liniște, copiii erau fosrte gălăgioși, unii mai fumau și veneau pe aici. Pe noi ne bucură această mutare”, spune Marius Groza, unul dintre foștii vecini ai liceului.
Biserica încă nu a preluat clădirea
Biserica Romano-Catolică mai deține în același complex și clădirea fostei Biserici a Ursulinelor. De altfel, spațiul în care Colegiul Pedagogic și-a desfășurat activitatea a fost, începând cu secolul XV, Mănăstirea Ursulinelor. În Sibiu, Biserica Romano-Catolică are sediul administrativ în Piața Mare. Acolo însă, nimeni nu știa nimic despre ce se întâmplă cu acel spațiu și nici ce viitor ar putea avea. ”Noi nu putem ști ce se întâmplă acolo. Va trebui să vorbiți la Alba-Iulia, asta numai cei de acolo vă pot spune”, a spus sec, părintele paroh. Întâmplarea face însă că nici la Alba Iulia lucrurile nu sunt mai clare. ”Știm foarte bine clădirea la care faceți referire. Clădirea însă nu ne-a fost încă predată. Suntem proprietari asupra ei, retrocedarea a avut loc, dar ea nu ne-a fost preadă. Credem că ea va fi predată în perioada aceasta, până la primăvară. Până la acel moment nu putem vorbi despre viitoare planuri sau proiecte”, ne-a declarat Szász János, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia.
O clădire nefolosită se degradează într-un ritm alert, arată arhitectul Dorin Boilă. Potrivit lui, intervențiile necesare pentru reabilitarea unui imobil lăsat de izbeliște sunt foarte costisitoare. ”Atunci când o clădire este folosită, se creează un echilibru de temperatură și umiditate care încetinește foarte mult procesul de degradare a oricărui imobil. Apoi, mentenanța sistematică are un rol important. Aici mă refer la acele mici intervenții asupra clădirii, atunci când e nevoie. Altfel, dacă o clădire stă nefolosită, oricine poate constata cu ochiul liber că degradarea devine un proces alert, a cărui oprire presupune intervenții scumpe atât la exterior, cât și în interior”, arată Boilă. Potrivit lui, unui imobil nelocuit îi pot fi aplicate o serie de tratamente de conservare, dar și acestea au costuri ridicate”, a declarat arhitectul Dorin Boilă.
Stare avansată de degradare
Specialiștii în domeniu cad de acord că în prezent, majoritatea clădirilor din centrul istoric al Sibiului se află într-o stare avansată de degradare. Întreg centrul municipiului face parte din Lista monumentelor istorice aprobată de către Ministerul Culturii. În plus, multe dintre imobilele din această zonă, luate în parte, au fost declarate monumente de interes naţional sau local, existând, la începutul anului, 207 astfel de clădiri, dintre care 96 sunt monumente de Listă A. "Imobilele au un aspect deplorabil, pentru faptul că tencuiala este căzută, sunt coşcovite, nu mai sunt văruite cum trebuie, tâmplăria nu se mai închide şi e vai de capul ei, iar oamenii nu au bani să le facă. Dacă Ministerul Culturii spune că o clădire este monument, dar lasă toată sarcina financiară pe spatele proprietarului, nu o să ajugem nici în două sute de ani să fie bine. Singurele clădiri la care s-a intervenit au fost cele de pe traseele principale: Piaţa Mare, Bălcescu, Piaţa Mică. La celelalte nu s-a intervenit deloc. Ele există aşa de sute de ani. În ce stare pot fi!? Eu, ca specialist, ca să mă pronunţ, ar trebui să mă duc în fiecare casă. Dacă vorbim de faţade, în afară de cele refăcute, celelalte în proporţie de 40 - 50 la sută sunt degradate", declara la finalul anului trecut, Romeo Grigorescu, reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii Sibiu. În municipiul Sibiu, nimeni nu are o statistică exactă a tuturor clădirilor din centrul istoric al oraşului şi, cu atât mai puţin, o statistică a imobilelor reabilitate. Fostul spațiu al Colegiului Pedagogic a beneficiat de refaceri importante în perioadele 1733-1772 și 1891-1904. Este înregistrat la Ministerul Culturii și Cultelor ca monument istoric, având codul SB-II-m-A-12091.02.
Casa de 500 de ani demolată pe Pielarilor
La jumătatea anului trecut, imobilul de la numărul 2 pe strada Pielarilor a fost demolat, la aproape 500 de ani după ce a fost construit. Timp de de 25 de ani, de când imobilul avea nevoie de reabilitări, nimeni nu a intervenit să-l întărească. Încet-încet, a început să crape la propriu. După mai bine de zece ani de umblat prin tribunale în vederea retrocedării și după sute de acte și documente, proprietarul Carol Neustadter a obținut avizul de Direcția pentru Cultură pentru demolare. Starea de degradare era prea avansată pentru a mia putea fi reabilitată.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Carol Neustadter ,
Piata Mare ,
Alba Iulia ,
Piața Mică ,
Andrei Șaguna ,
Construcții Sibiu ,
Constantin Gorun ,
Ministerul Culturii ,
În Sibiu ,
Colegiul Național Pedagogic ,
Dorin Boilă ,
Biserica Romano ,
Inspectoratul Şcolar Judeţean ,
Colegiul Pedagogic ,
Arhiepiscopia Romano ,
Colegiului Pedagogic ,
Rodica Tălnariu ,
Arhiepiscopiei Romano ,
Catolice Alba Iulia ,
Istoricul Gh ,
Szász János ,
General Magheru ,
Dacă Ministerul Culturii ,
Marius Groza ,
Mănăstirea Ursulinelor ,
Romeo Grigorescu
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emila Elzoroaba
Acum 5 ore
Aci Duțu
Acum 6 ore
@Sibian vâlcean
Acum 6 ore
Moș Teacă
Acum 6 ore
Aci Duțu