Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Datoriile la Sanatate n-au fost anulate. Doar amanate

Maria Giurculete, pensionară, a fost fericită, în vara anului trecut, când a câștigat definitiv și irevocabil anularea executării silite inițiate împotriva ei și a altor câteva mii de sibieni de Casa județeană de asigurări de sănătate. Noul an a venit, însă, cu vestea inevitabilă: cel puțin o parte din cele 3.200 de lei tot va trebui să plătească.

Maria Giurculete face parte din cei peste 4.000 de sibieni care, înaintea Crăciunilui din 2010, au primit în cutia poștală somații și titluri executorii pentru datoriile la Fondul  național unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS).
O reală panică a fost creată, în zilele următoare, în rândul oamenilor – mulți pensionari – care habar nu aveau că au datorii ”la Sănătate”. Pentru mulți, datoriile proveneau de pe urma închirierii de diferite spații, în urma unor contracte legal înregistrate, care astfel au generat și veniturile pe baza cărora au fost calculate debitele la FNUASS. Cele mai mari nemulțumiri au fost generate însă de penalitățile aplicate acestor datorii, care au fost calculate și aplicate începând cu 2005.
Prin urmare, sute de sibieni s-au adresat instanței pentru a bloca, astfel, executarea silită de către CJAS. Procesele începute în prima parte a lui 2011 la Judecătoria Sibiu s-au încheiat în vară, admițând contestațiile la executare. Sentințele au fost păstrate și la recurs, la Tribunalul Sibiu.

Noi înștiințări

Mariei Giurculete și soțul său au câștigat procesul împotriva executării silite inițiate de CJAS în august anul trecut. Pentru amândoi, CJAS calculase datorii și penalități totale de aproximativ 3.200 de lei. ”Pentru chiria încasată din 2005 și până la jumătatea lui 2008 au fost calculate sumele”, povestește Maria Giurculete. Acum, ea și soțul ei au mai primit o adresă din partea CJAS. ”Sunt exact aceleași sume. Am fost la mai mulți avocați, i-am consultat și ne-au spus că, în cele din urmă tot va trebui să plătim. Mai puțin pentru anii 2005 și 2006, căci datoriile din acei ani s-au prescris”, spune pensionara. Așteaptă, acum, să îi fie calculate, fără penalități, datoriile pentru 2007 și jumătatea lui 2008. ”Și vom plăti, ce să facem, că aveam niște bani puși deoparte pentru momente mai grele. Am tot așteptat să se facă dreptate în țara asta, mai ales pentru noi, pentru pensionari. Am așteptat degeaba”. A fost și la Avocatul Poporului să ceară sprijin. A primit o adresă unde să trimită un memoriu.

Din vară, vine Fiscul

Potrivit ultimelor reglementări în domeniu, de încasarea și recuperarea datoriilor nu se va mai ocupa, din vara acestui an, CJAS Sibiu. OUG 125/2011, prevede ca de la 1 iulie 2012, Direcția Generală a Finanțelor Publice Sibiu se ca îngriji de încasarea sumelor către FNUASS de la sibienii persoane fizice sau persoane fizice autorizate ce obțin venituri pentru care trebuie să plătească contribuția la asigurările de sănătate.
”La nivelul judeţului Sibiu ne aşteptăm să preluăm circa 18.000 de cetăţeni persoane fizice care sunt obligaţi să plătească acea contribuţie de sănătate. Valorile sunt în jur de 18 milioane, soldul arieratelor. Va fi o problemă pentru noi”, spune Grigore Popescu, directorul executiv al Fiscului sibian. Volumul mare de lucru – pe care Popescu speră să îl ordoneze în aproximativ trei luni – se va regăsi și la ghișeele din cadrul instituției cu sediul pe Calea Dumbrăvii. Potrivit lui Popescu, executarea silită a datornicilor va începe de la momentul în care ”persoana incriminată ia la cunoştinţă despre suma datorată”. Or, până acum, CJAS Sibiu, pe lângă faptul că a trimis înștiințări referitoare la debitele înregistrate a și publicat la sediu și pe site-ul propriu listele cu numele acelor sibieni care sunt înregistați cu datorii, dar nu au fost de găsit pentru a le fi înmânate înștiințările. Prin afișare la sediu și pe site, procedura înștiințării este considerată îndeplinită, dacă scrisorile recomandate s-au întors la expeditor.


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

TDL

Acum 10 ani

Statul are nevoie de bani, ca sa poata functiona... Pensionari sau intreprinzatori privati, de la toti trebuie \"recuperate datorii\". De ce? Ca sa tinem toti bugetarii la munca. Vezi pe cei din Primaria Sibiu, care sunt cam 1.000.
Raspunde

TSD

Acum 10 ani

mai exista TDL in Sibiu :)) Voi v-ati platit tineri in campanii si acum hop cine s-a trezit. Mars cu voi si cu sefii vostri care va platesc sa scrieti comentarii.
Raspunde

TDL

Acum 10 ani

@TSD TSD inseamna Tineretul Social Democrat. TDL inseamna taiatorul de lemne. Ai gresit destinatarul. :)
Raspunde

andu

Acum 9 ani

de la primaria Sibiu mi s-a pus proprire pe card.mi se explica ca din 2008 am o amenda neplatita de la Tursib din urma cu 5 ani.100 ron fiind ultimii mei bani.nu mi-am platit asigurarea de sanatate desi am nevoie urgenta,daramite sa platesc o amenda Tursib.evident ca nu m-am mai urcat vreodata in autobuz fara bilet,regret ca am facut-o in 2008.ce nu pot sa inteleg:a ramas Johannis fara bani de panselute,a terminat banii cheltuiti in campania electorala de ii executa silit pe amaratii din Sibiu?rusinos:l-am votat in 2012,dar in 2016 nu o voi mai face iar sibienii n-ar trebui sa-i mai voteze pe cei de la Forumul democrat al germanilor (care fac majoritatea in Consiliul local Sibiu) care au aprobat aceste popriri,evident cu acordul lui Johannis.in schimb ma pot lipsi de panselute si de unele spectacole platite din banii contribuabililor sibieni,iar in schimb ar subventiona transportul public 100 % cum a facut primarul din Timisoara, Lugoj etc.rusine Klaus Johannes si Forumul democrat al germanilor Sibiu
Raspunde

@andu

Acum 9 ani

Tu nu esti un sibian adevarat....din doua motive...umbli fara bilet , si il critici pe Klaus
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus