Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Elevii sibieni organizeaza un protest impotriva ACTA, in Piata Mare

Aproximativ 200 de elevi sibieni sunt așteptați sâmbătă după-amiaza, în Piața Mare a Sibiului, pentru a participa la un protest împotriva propunerii legislative împotriva pirateriei on-line, generic cunoscută sub numele de ACTA.
Inițiativa protestului aparține unui grup de elevi sibieni, susținuți și de unii din dascălii lor de informatică. Unul dintre ei, care este și inginer de sistem, a depus, în numele elevilor, o solicitare la Primăria Sibiu, pentru aprobarea protestului între orele 17.00 – 19.00. ”Sunt și eu împotriva acelor pasaje din ACTA care, de fapt, sunt niște aberații. Dacă prietenii noștri polonezi au reușit să organizeze proteste de amploare, de ce nu am reuși și noi. Am depus eu cererea de aprobare a protestelor, deoarece elevii sunt încă minori”, spune profesorul care a depus solicitarea de avizare a protestului.
Elevii care au gândit protestul de la Sibiu ca parte a protestelor organizate în această perioadă la nivel european au început deja să lipească afișe care anunță protestul și să împartă fly-ere în care explică demersul lor. ”Am aflat de pe internet despre aceste proteste împotriva ACTA, care se organizează la nivel european. Sunt tot felul de aberații în legile propuse, care pot duce la închiderea unor site-uri precum twitter sau youtube, de exemplu. Unii dintre colegii noștri nu știau multe despre acest lucru, am discutat cu ei, am împărțit flyere”, spune unul din elevii inițiatori, elev în clasa a VIII-a.
 Comisia de avizare a adunărilor publice va lua în discuție solicitarea elevilor sibieni în cursul zilei de joi, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ce este ACTA

Pe 26 ianuarie, România - alături de alte 21 de state europene – a semnat în Japonia  Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate, relatează Mediafax.
Potrivit textului Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelandă, Republica Singapore, Confederaţia Elveţiană şi Statele Unite ale Americii, postat pe site-ul Ministerului Economiei, prin informaţii privind regimul drepturilor de autor se înţelege: informaţii care identifică opera, interpretarea, execuţia sau fonograma; autorul operei, artistul interpret sau executant al interpretării sau execuţiei sau producătorul fonogramei; sau deţinătorul oricărui drept asupra operei, interpretării, execuţiei sau fonogramei.

De asemenea, informaţiile privind regimul drepturilor înseamnă informaţii cu privire la clauzele şi condiţiile utilizării operei, interpretării, execuţiei sau fonogramei sau orice numere sau coduri care reprezintă aceste informaţii atunci când oricare din aceste informaţii este anexată unei copii a unei opere, interpretări, execuţii sau fonograme sau apare în legătură cu comunicarea sau punerea la dispoziţia publicului a unei opere, interpretări, execuţii sau fonograme.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

Fiecare parte semnatară a Acordului se asigură că legislaţia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acţiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare şi măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Procedurile de aplicare a legii ale fiecărei părţi se aplică încălcării dreptului de autor sau drepturilor conexe asupra reţelelor digitale, care pot include utilizarea ilegală de mijloace de difuzarea la scară largă în scopul încălcării. Aceste proceduri sunt puse în aplicare astfel încât să se evite crearea de obstacole în calea activităţii legitime, inclusiv comerţul electronic şi, în conformitate cu legislaţia părţii respective, respectă principii fundamentale precum libertatea de expresie, un proces echitabil şi protecţia vieţii private.

Totodată, acordul prevede că o parte semnatară poate să furnizeze, în conformitate cu actele sale cu putere de lege şi cu normele sale administrative, autorităţilor sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online "să divulge rapid" unui titular al dreptului suficiente informaţii pentru a identifica un abonat despre al cărui cont se presupune că a fost utilizat pentru încălcare, atunci când respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficientă din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea mărcilor de comerţ sau la încălcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe şi atunci când astfel de informaţii sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective.

Aceste proceduri sunt puse în aplicare astfel încât să se evite crearea de obstacole în calea activităţii legitime, inclusiv comerţul electronic şi, în conformitate cu legislaţia părţii respective, respectă principii fundamentale precum libertatea de expresie, un proces echitabil şi protecţia vieţii private.

Nicio dispoziţie a acordului nu obligă vreuna dintre părţi să divulge: informaţii a căror divulgare ar fi contrară legislaţiei sale, inclusiv actelor cu putere de lege care protejează drepturile privind viaţa privată sau care ar fi contrară acordurilor internaţionale din care aceasta face parte; informaţii confidenţiale a căror divulgare ar împiedica aplicarea legii sau ar fi, în alt mod, contrare interesului public; informaţii confidenţiale a căror divulgare ar aduce prejudicii intereselor comerciale legitime ale anumitor întreprinderi, publice sau private.

Fiecare parte prevede ca, în cadrul procedurilor judiciare civile privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, autorităţile sale judiciare să aibă autoritatea de a ordona
contravenientului care, ştiind sau având motive rezonabile pentru a şti, s-a angajat într-o activitate de încălcare a drepturilor să plătească titularului dreptului daune-interese corespunzătoare în scopul de a compensa prejudiciul pe care titularul dreptului l-a suferit în urma încălcării. Pentru a determina valoarea daunelor-interese pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, autorităţile judiciare ale unei părţi dispun de autoritatea de a lua în considerare, printre altele, orice măsură legitimă a valorii pe care titularul dreptului o prezintă, care poate cuprinde pierderea profiturilor, valoarea mărfurilor sau a serviciilor care au făcut obiectul încălcării, măsurate la preţul pieţei sau la preţul cu amănuntul propus.

Guvernul Japoniei este depozitarul acordului.

Sursa: Mediafax
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Hahha

Acum 12 ani

Deci cum***sa zici ca elevii de la lazar protesteaza? Majoritatea celor care vor veni sunt studenti care au aflat despre organizarea evenimentului de pe facebook, nu putzoi de clasa a 8-a care habar n-au ce inseamna ACTA (nu se refera doar la pirateria on-line asa cum ati spus)...ati reusit sa-mi stricati ziua si o sa ma gandesc de doua ori daca sa particip sau nu pentru ca nu vreau sa fiu asociat protestatar alaturi de niste pulici. Good job!
Raspunde

@1

Acum 12 ani

Elevii din Lazar pot fi si cei de a 12-a.. nu cred ca esti cu mult mai mare decat ei. Oricum, felicitari copii! BRAVO
Raspunde

Sibiu.normal

Acum 12 ani

Incepe sa-mi fie rusine ca sunt sibian. Pe cand un protest pentru reducerea pedepselor pentru viol sau omor din culpa? Sibiul pare sa fi devenit scena perfecta pentru astfel de \"proteste\" aberante! Iar pentru elevi: este in interesul vostru sa va plasati de cealalta parte a acestei baricade - in curand va veti cauta un loc de munca si veti dori sa fie bine platit si stabil. Sesizati contradictia dintre ceea ce faceti acum si ce va asteapta in viitorul apropiat? Ca sa nu mai vorbim despre civilizatie - probabil sunteti plictisiti de aceasta banalitate!
Raspunde

pentru Hahha !!!!

Acum 12 ani

dupa vocabular esti doar un cocalra care download manele de pe net !!!! bravo sunt mandru ca stii sa tastezi!!!
Raspunde

pentru Sibiu.normal

Acum 12 ani

ce legatura are ACTA cu locul de munca .... esti un pic mai slow la minte
Raspunde

@ 4

Acum 12 ani

Hahha aici: Dupa cum te-ai atacat esti unul dintre protestatarii minori...ti se pare normal ca un eveniment la care participa mai multe sfere sociale sa fie atribuit unui singur grup de elevi? mie nu. Defapt nu stiu sa tastez l-am rugat pe fratele meu sa apese pe butoane eu doar am dictat ca nu stiu sa apas pe butoanele alea...hipster!
Raspunde

Emil

Acum 12 ani

Sper sa citeasca cineva postarea asta si sa-l roage pe dl profesor sa-si retraga cererea aia idioata pt ca putem manifesta si fara autorizatia aia tampita, e dreptul nostru garantat de constitutie. Daca se va lua autorizatia, toti cei care doresc sa solidarizeze cu grupul de hackeri Anonymous ( si sunt cu sutele, credeti-ma) nu vor mai avea voie sa poarte acele masti pentru ca este interzisa acoperirea fetei in totalitate la orice miting, adunare publica bla bla... . In plus nu e DELOC corect ca tot ceea ce s-a facut pana acum pe facebook si sutele miile de invitatii trimise acolo de catre fiecare om in parte pentru a chema oamenii in strada si tot protestul in sine sa fie atribuit celor 200 elevi sau cati or fi ei. Mie mi se pare ca ei acum incearca un exercitiu de imagine pentru liceul lor, ca ui vezi doamne cati oameni or reusit ei sa stranga in strada pt a protesta impotriva ACTA.
Raspunde

@sibiu.normal

Acum 12 ani

Mai bine taci! Cu certitudine creierul tau nu functioneaza la parametri optimi. Termenul \"stat politienesc\" iti spune ceva?
Raspunde

Emil

Acum 12 ani

***www.facebook.com/events/211035782326834/
Raspunde

@8

Acum 12 ani

dupa cum probabil sti ACTA este un acord semnat in Japonia intre UE, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelandă, Republica Singapore, Confederaţia Elveţiană şi Statele Unite ale Americii. Din cate stiu eu nici unul dintre aceste state nu e \"stat politienesc\". Dar poate ca \"modelul\" rusesc sau cel chinezesc (acolo unde pirateria si incalcarea drepturilor de autor este o sursa de venit) va fi mai pe placul vostru, \"rebelilor\" :)
Raspunde

exemplu de neurmat

Acum 12 ani

Fragment dintr-un discurs rostit de actualul premier desemnat Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu, Delegat al Organizaţiei judeţene Iaşi a UTC Hotărârile de însemnătate istorică adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist Român, înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei genraţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu în deschiderea lucrărilor Forumului nostru, pun şi î faţa noastră, a elevilor utc-işti, sarcini deosebite. Suntem conştienţi că pentru a realiza o economie modernă, intensivă sunt necesare cadre a căror pregătire să se reflecte în capacitatea de a răspunde noilor exigenţeale muncii, ale activităţii sociale în general, care trebuie sa dovedească înaltă competenţă profesională, gândire creatoare, deschisă spre nou, spirit de iniţiativă, responsabilitate, ordine şi disciplină. De aceea programele noastre de activităţi, ancorate mai ferm în realitatea concretă a problemelor cu care se confruntă fiecare colectiv de elevi corelate mai strâns cu acţiunile desfăşurate pe linia şcolii, au fost orientate astfel încât să conducă la sporirea răspunderii eleviloe pentru învăţătură, pentru pregătirea permanentă, perseverenţă şi sistematică, printr-un efort propriu susţinut şi constant. Pe deplin conştienţi de sarcinile ce ne revin din Hotărârile Congresului al XIII-lea al Partidului Comunist Român, din indicaţiile şi orietările secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae ceauşescu, din documentele supuse aprobării, Forumului tineretului, noi, elevii di judeţul Iaşi, ne angajăm că vom depune toate eforturile pentru a ne forma ca specialişti cu o înaltă pregătire politică şi profesională cu conştiinţă înaintată hotărâţi să muncească, cu entuziasm şi pasiune tinerească revoluţionară, cu responsabilitate pentru continuarea neabătută a drumului ascendent pe care România s-a înscris în perioada de o efervescenţă fără precedent inaugurată de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român.
Raspunde

Tiberiu

Acum 12 ani

***www.facebook.com/events/211035782326834/
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

VIDEO in ROMANA despre CE ESTE ACTA: [...]***www.youtube.com/watch?v=iOrenIIV5ZA&feature=plcp&context=C36c8e6eUDOEgsToPDskLlb-9fwrdOqqRKdZjuGnRF[...]
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

INCA UN VIDEO in ROMANA despre ce ESTE AMENINTAREA ACTA: [..]***www.youtube.com/watch?v=7rwUWMEG1rg&feature=related[...] DE altfel, ultima ora: in urma protestelor populatiei poloneze STATUL POLONEZ SI-A RETRAS SEMNATURA de aprobare ACTA....
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

VIDEO: SAY NO TO ACTA: [...]***labs.ebuzzing.de/video/say-no-to-acta-5878322[...]
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Sunt de fapt 3 Proiecte de CENZURA, bazate pe cica drepturi-de-autori, pornite de prin Congresul American, pe care..rasu\'lumii, cei ce le tot propaga, NU LE RESPECTA...cei ce NU RESPECTA DREPTURILE DE AUTOR JIMI HENDRIX, n-au platit nimic, PUN MONOPOL PE MUZICA JIMI HENDRIX... Proiectele CENZURA INTERNET sunt : ACTA; PIPE: SOPA. Potrivit WIKI daca se lanseaza CENZURA SOPA sau PIPE DISPARE WIKI...la celelalte puteti sa va asteptati sa dispara YOUTUBE...inafara de aceasta guvernele si concernele vor SPIONA complet DATELE PERSONALE ale oricarui utilizator NET...sa vedem daca mai faceti OPERATIUNI BANCARE ONLINE...China nu va semna, e clar.. WIKI BLACKOUT:[...]***www.tagseoblog.de/images8/sopa-wikipedia-blackout.jpg[...] si aici aveti WIKI PROTESTS AGAINST SOPA and PIPA:[...]***en.wikipedia.org/wiki/Protests_against_SOPA_and_PIPA[...]
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Pardon, 2 Proiecte de CENZURA, ACTA=SOPA si PIPE...dar e de-ajuns..
Raspunde

Magarul lui Nastratin

Acum 12 ani

Bai, nu inteleg ce treaba aveti voi cu protestu\' copiilor? Lasati-i, frate, sa protesteze! E protestul lor. Ei protesteaza in Piata Mare si daca nu va convine, voi cu Anonymous-ul vostru protestati in Piata Mica, daca nu va place de protestu\' lor. E loc pentru toata lumea. Si nici macar n-are importanta in fond, daca ACTA e ok sau nu. Sa protesteze numai cine nu e de acord. Pana la urma, orice idee naste dezbateri, nu doar ACTA. Sa fim mai deschisi la minte si sa dezbatem mai mult, ca de aia isi bat joc de noi toti \"baietii destepti\", ca ne iau de prosti.
Raspunde

Pt magarel

Acum 12 ani

N-am nimic ca protesteaza copii...am ca toata actiunea si organizarea protestului a fost atribuita lor, cum zicea cineva inainte, un pic de reclama mult aclamatului lor liceu de elitisti. Foarte bine ca s-au organizat si vor participa, dar nu cred ca cei care nu fac parte din grupul de elevi si vor participa, participa pentru ca au fost \"chemati\" de catre niste elevi :) Altfel spus, prin acest articol, participarea cuiva la protest este pusa sub meritul unor elevi, ceea ce nu-i ok.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus