Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

De doua ori mai multe procese noi, in ultimii trei ani

 

Numărul proceselor nou înregistrate pe rolul Tribunalului Sibiu în ultimii trei ani aproape că s-a dublat. În tot acest timp, numărul judecătorilor nu s-a schimbat.

La sfârșitul anului 2011, Tribunalul Sibiu dispunea de 30 de judecători, cifră identică cu cea înregistrată în anul 2010. Doar în 2009 Tribunalul avea 29 de judecători. Deși creșterea este aproape nesemnificativă, numărul dosarelor noi și al dosarelor rulate a crescut foarte mult. Spre exemplu, în cursul anului 2009 la Sibiu se înregistrau doar 7.289 de cauze. Doi ani mai târziu s-a ajuns ca numărul cauzelor noi înregistrate să ajungă 12.536. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, explică faptul că dacă adunăm procesele noi cu cele deja aflate pe rolul Tribunalului, ajungem la cifre și mai impresionante. ”În cursul anului 2009, au fost rulate un număr de 10.077 dosare,  în cursul anului 2010, au fost rulate un număr de 12.805 dosare iar în cursul anului 2011, au fost rulate un număr de 16.730 dosare”, a transmis Cornelia Prundaru.

Taxa auto umple sălile

Unul din motivele pentru care se înregistrează atât de multe procese noi este dat de taxa auto. După ce au văzut la începutul anului trecut că se poate să-și primească banii înapoi, mii de sibieni care au plătit taxa auto pentru a-şi înmatricula maşinile au decis să-și ceară banii înapoi în justiție. Exemplul a fost dat de cazul sibianului Ioan Tatu, care a câștigat la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene. ”Hotărârea dată de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a deschis calea pentru mii şi mii de oameni aflaţi în aceeaşi situaţie. Dacă ar fi să dau un procent referitor la creşterea numărului proceselor  cred că acesta ar fi de o mie la sută. Ştiu de la colegii mei că din cauza numărului foarte mare de astfel de procese”, declara în toamna anului trecut Dragoş Târşia, avocatul lui Ioan Tatu. De altfel, există și un revers al acestei situații, avocații sibieni spunând că lor nu le displace deloc această creștere a proceselor. ”Această creștere se simte dar în același timp trebuie menționat faptul că a crescut și numărul avocaților, în perioada menționată de dumneavoastră. Nu ne putem plânge, cu cât pâinea este mai mare cu atât mănâncă mai mulți oameni la masă”, a declarat și avocatul Vulcan Virgil, decanul Baroului Sibiu.

43.000 de cauze într-un an

La nivelul județului Sibiu în anul 2011 au fost soluționate 43.288 de cauze. După Judecătoria și Tribunalul Sibiu – lidere detașate ca volum de activitate, cele mai multe cauze soluționate anul trecut în județ se înregistrează la Judecătoria Mediaș – 5310, urmată de Judecătoria Săliște – 1438 de cauze, Judecătoria Avrig – 1384 de cauze și Judecătoria Agnita cu 1107 cauze.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus