Sâmbătă,
04.02.2023
Heavy Snow
Acum
-2°C

Ce isi propun directorii Sibiului: sa cheltuie cel mult 999 de lei, dintr-o mie incasati

Urbana, Tursib, DPC şi Energie Termică văd în 2012 un an financiar cu venituri mai mici decât cele înregistrate anul trecut. În termeni manageriali, planul cel mai ”ambițios” este cel al directorului Urbana, Cristian Bucura: în obiectivele asumate pentru mandatul de director, pe 2012, Bucura intenționează să rămână cu cel puțin doi lei la fiecare 1.000 de lei încasați. În rest, ceilalți trei directori care și-au prezentat obiectivele pe anul în curs în fața adunării generale a acționarilor și-au asumat să cheltuie cel mult 999 de lei la fiecare 1.000 încasați. În timp ce directorul Urbana îşi propune cele mai mici cheltuieli raportate la venituri, directorul DPC Sibiu își propune cea mai spectaculoasă revenire, iar directorul Tursib, cea mai mare investiţie. Directorul Energie Termică nu se remarcă prin nimic ieşit din tipare.
Patru din cei șapte directori de societăți comerciale la care Consiliul local Sibiu este unic sau principal acționar s-au prezentat în fața AGA (formată din consilierii locali) pentru a prezenta rezultatele preliminarii pe 2011 și pentru a-și asuma obiectivele manageriale pe anul în curs.

Bucura: renunţăm la fitness

Una dintre cele mai ciudate alăturări era, până anul acesta, cea de fitness şi SC Urbana SA. Societatea care administrează spaţiile Sibiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă şi-a propus, anul trecut, să obţină 35.000 de lei din sala de fitness pe care a amenajat-o. Potrivit calculelor dinaintea auditării, veniturile nu depăşesc 31.000 de lei, aşa că directorul Urbana a decis să renunţe la sala de fitness. "Veniturile nu sunt cele aşteptate. Există săli care scad foarte mult preţurile, iar în acest domeniu pericolul de accidentare este foarte mare, ceea ce face ca toate cheltuielile să fie greu de acoperit. Activitatea de fitness o vom desfiinţa", spune Cristian Bucura.
Societatea pe care o conduce nu mai intermediază, din noiembrie anul trecut, nici plata facturilor la utilităţi pentru chiriaşii ANL. Această activitate a fost transferată asociaţiilor de chiriaşi. Oricum, această activitate nu făcea decât să contabilizeze o serie de câteva zeci de rău-platnici, restanţieri care obligau societatea la constituirea de provizioane.
Cu toate acestea, Bucura prevede un an mai greu decât cel trecut. El arată că intrarea în insolvenţă a chiriaşilor din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă generează pierderi semnificative pentru societate.
Pentru anul în curs, societatea pe care o conduce şi-a prevăzut venituri totale de 1,12 milioane de lei, faţă de 2,51 milioane pe 2011. Cheltuielile maxime ale SC Urbana la 1.000 de lei încasaţi ar urma să fie de 998 de lei, iar indicele de creştere a productivităţii muncii va depăşi 0,8 puncte, după cum s-a angajat Bucura.

Tursib: investiţii de 5,5 milioane de euro

Proiectul principal al celor de la Tursib, în cursul acestui an, este de a demara realizarea unei noi autobaze, în Zona Industrială Vest, pentru care este în curs de negociere un credit de 5,5 milioane de euro de la BERD. "Acum se lucrează la proiectul tehnic, la pregătirea licitaţiilor. Sper să începem lucrările prin aprilie-mai", a declarat Adrian Popa, directorul Tursib.
Creditul de 5,5 mil. de euro va fi negociat pe termen lung, "dar cu posibilitatea rambursării anticipate, pentru evitarea unui impact financiar semnificativ asupra desfăşurării activităţii curente (ca urmare a vânzării terenului proprietate SC Tursib SA situat în Calea Dumbrăvii creditul se va rambursa anticipat)", se arată în raportul directorului Adrian Popa.
Pentru 2012, societatea pe care o conduce are un buget preconizat cu venituri totale de 34,45 milioane de lei, faţă de 38,36 de milioane de lei, realizate pe 2011. Profitul ar urma să scadă de la 2,61 milioane de lei, în 2011, la 0,9 milioane de lei, în 2012.
În ceea ce priveşte angajamentele directorului în faţa AGA, acestea prevăd cheltuieli de maxim 999 de lei la 1.000 de lei încasaţi şi un indice anual de creştere a productivităţii muncii de minim 1,01 puncte, cel mai mare dintre cele patru societăţi discutate.

DPC: cea mai spectaculoasă revenire

La finele lui 2010, SC Drumuri şi Prestări Construcţii SA înregistra pierderi de 3,11 milioane de lei, generate în special de contractul pentru reabilitarea DJ 106B, Sibiu – Agnita şi de situaţia dezastruoasă din piaţa construcţiilor din România, mutilată de criza economică. La finele anului trecut, profitul net a devenit unul pozitiv: 0,22 de milioane de lei. Pentru 2012, conducerea DPC SA a propus un buget care să genereze un profit net de 0,51 de milioane de lei, după investiţii din resurse proprii în valoare de 1,49 de milioane de lei (o nouă freză de asfalt şi un nou marcator rutier fiind printre cele mai mari investiţii).
În ceea ce priveşte indicele de creştere a productivităţii muncii, directorul DPC SA, Gheorghe Lazăr, nu îşi asumă o ţintă foarte precisă: 0 – 1 este intervalul pe care şi-l asumă Gheorghe Lazăr, alături de cei peste 300 de angajaţi ai societăţii.
Dincolo de cheltuielile de maxim 999 de lei la mia de lei încasaţi, directorul DPC îşi propune diminuarea furnizorilor restanţi cu trei milioane de lei şi diminuarea creanţelor înregistrate cu 1,2 milioane de lei. Pe 2012, DPC SA mizează pe un buget cu venituri totale de 42,5 milioane de lei, cu aproape zece milioane de lei mai puţin decât în 2011.

Energie Termică: profit simbolic

La o cifră de afaceri de 17,6 milioane de lei, SC Energie Termică SA a avut anul trecut un profit de 1.272 de lei. Anul acesta, profitul pe care şi-l propune conducerea societăţii este de 848 de lei, la venituri totale de 13,5 milioane de lei.
În pofida numelui, ponderea veniturilor societăţii din producţia de energie termică este tot mai mică. Anul acesta va fi diminuată cu 35% faţă de anul trecut, ajungând la puţin peste 0,5 milioane de lei, adică nici patru la sută din veniturile totale ale societăţii. Cele mai mari sume intră în bugetul firmei în urma lucrărilor de construcţii-montaj, cele mai multe fiind comandate de Primăria Sibiu în Cartierul Tineretului. Ponderea acestor venituri este, în acest an, de 12,89 de milioane de lei. Întrebaţi cum realizează aceste lucrări cu totalul celor 36 de persoane angajate, reprezentanţii conducerii E.T. SA au răspuns franc: prin subcontractanţi.
Directorul SC Energie Termică SA, Ilie Grădinar, şi-a propus ca manager să înregistreze, pe 2012, un indice de productivitate a muncii cuprins între 0 şi 1, să aibă un profit brut de 1.000 de lei şi să chetuie cel mult 999 de lei la fiecare 1.000 de lei încasaţi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

siby

Acum 10 ani

Urbana si Energie termica nu mai au demult obiectul de activitate pentru care au fost infiintate, interesul este doar al consilierilor locali care-si incaseaza procentul de venit ca membri AGA! Au supt destul din banii chiriasilor ANL si acum cauta alte surse...s-a terminat carnea de pe os!
Raspunde

me

Acum 10 ani

ba nu s-a terminat, ei sug in continuare.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

si-au propus sa ii cheltuie in scopuri personale ca si pana acum
Raspunde

Pt. PRIMAR

Acum 10 ani

Gradinar=mana murdara a lui Johannis...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus