Marţi,
30.11.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Previziunea lui Bottesch: din martie incep problemele in administratie

Faptul că din cursul acestei luni nu vor mai putea fi acordate drepturile speciale și anumite sporuri angajaților îl determină pe președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, să se aștepte la o hemoragie în aparatul funcționăresc.
De altfel, menținerea blocajului în ceea ce privește angajarea de personal în sistemul public, reducerea salariilor și a drepturilor speciale riscă să blocheze activitatea instituțiilor județene, este unul din principalele mesaje al președintelui Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, în raportul său de activitate pe 2011.
”Condițiile sunt dificile, iar situația a devenit critică mai ales în instituțiile de asistență socială, unde salariile mici au determinat mai multe plecări din sistem decât în cazul altor instituții. Am încercat să ne folosim de posibilitatea ocupării prin concurs a posturilor unice (potrivit OUG nr. 23/2011) și am solicitat prin procedura respectivă ocuparea a 73 de posturi. Nu a fost solicitat niciunul din posturile solicitate”, se arată Bottesch indignat. El dă exemplul Centrului ”Speranța”, unde lipsa de personal impunea închiderea uneia din cele cinci căsuțe pentru copii cu handicap grav. Aceștia ar fi trebuit înghesuiți în celelalte patru căsuțe.

Martie – momentul zero

Asemenea situației de la Primăria Sibiu, și la Consiliul Județean, Curtea de conturi a decretat, în urma unui control de anul trecut, că drepturile speciale și anumite sporuri acordate angajaților sunt ilegale și trebuie recuperate. Disputa a ajuns în intanță, dar problemele sunt departe de a fi rezolvate, consideră Bottesch. ”Problema mare constă în faptul că începând cu martie 2012, drepturile menționate nu se vor mai putea acorda, ceea ce înseamnă că angajații, în primul rând cei tineri, vor fi retribuiți la un nivel cu totul nesatisfăcător. Consecința va fi plecarea într-un număr și mai mare decât până acum a personalului, iar instituția riscă să ajungă în incapacitate de funcționare”, consideră Bottesch.

Evidența Populației: au plecat toți angajații din Săliște

”O situație deosebită a intervenit în cursul anului 2011, după ce la Săliște și-au dat demisia toți funcționarii serviciului local de evidența persoanelor, iar ca urmare a acestui fapt, timp de șase luni, cetățenii din Săliște au fost deserviți pe linie de evidența persoanelor de către Direcția județeană de evidență a persoanelor Sibiu. După ce s-a reușit angajarea a două persoane la Săliște, activitatea a reintrat în normal”, descrie Bottesch în raportul său. Salariile mici din acest domeniu îl determină pe președintele CJ Sibiu să întrevadă noi plecări din Direcție.

Martin Bottesch susține că evitarea unor posibile sincope funcționărești, din lipsă de personal, stă în sarcina administrației centrale. ”Rezolvarea nu poate fi decât una la nivel național pe baza voinței politice a unui guvern și a unui parlament care cunoaște realitatea în administrație”.

Organigrama CJ Sibiu, pe 2011, prevede 145 de posturi, din care au fost ocupate 108 (din care opt funcționari publici au raporturile de muncă suspendate). În aceste condiții, ”politica de personal” a CJ Sibiu a fost atragerea de funcționari publici prin transfer de la alte instituții de stat.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Taratorule

Acum 9 ani

La Primarie aveti un sistem informatic integrat (atat pentru persoane fizice cat si pentru firme). De ce nu-l popularizati si... sa lasati bugetarii sa plece in domeniul privat?
Raspunde

jaco

Acum 9 ani

Domnule Bottesch, visati! N-o sa plece din doua motive. 1. Pute, pute da-i caldut si 2. Nu fac fata in piata muncii reale. Asa ca, nu mai incercati sa manipulati, chiar daca pleaca, o sa fie coada pe locurile lor, ca doar nu s-au terminat pilele!
Raspunde

pt Jaco

Acum 9 ani

Hai tu si fa anchete sociale pe 600-700 lei prin tiganime...te bagi?
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

@3 Asistatii sociali sunteti voi, angajatii primariei Sibiu. Anul trecut, fiecare dintre voi a primit 600 de lei/luna pentru haine. Voi aveti demnitate? A fost vreunul care a refuzat acesti bani? Inainte sa plecati din Primarie, sa dati banii inapoi.
Raspunde

Angajat la stat

Acum 9 ani

Acesti \"bani de haine\" au fost o forma de a compensa diferentele intre salariile de la stat si cele din mediul privat. Un debutant proaspat absolvent de facultate are salar in jur de 500-700 lei in mana.
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

@5 Pai da, asta se face cu asistatii sociali. Primesc compensatii financiare pentru tot felul de lucruri: ajutor de incalzire, salariu minim garantat, pensie minim garantata. Statul nu trebuie sa ofere compensatii angajatilor sai. Cine a terminat o facultate nu merge sa lucreze pe 5-700 de lei. Acesta e clar un semn ca se fac \"compensari\" care sa ridice salariul. Daca nu facea control Curtea de conturi, toti acesti angajati ar fi tacut malc despre ajutorul pentru haine. In rest, peste tot dai de bugetari care au salariul minim pe economie... Sa ramana cu salariul minim pe economie si sa dea banii de haine inapoi. Adica tu mergi pe teren ca sa identifici cazurile sociale are orasului si in acelasi timp TU primesti bani pentru haine?!
Raspunde

siby

Acum 9 ani

pentru cei care nu cunosc problema, in statele occidentale statul acorda facilitati angajatilor din sistemul bugetar prin acordarea de gratuitati sau reduceri la serviciile controlate de institutiile sale: transport in comun, cantine sau restaurante, muzee, scoli, gradinite, sport, cultura, astfel evitandu-se cazurile de a se acorda diferentiat in functie de incadrare sporurile salariale care difera foarte mult in Romania de la caz la caz (depinde de prietenia cu sefu\'). gasesc o solutie mai mult decat necesara si normala! sa auzim de bine!
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

@7 In acest moment, salariul minim (acordat) la Stat este mai mare decat in privat. Spune-mi o singura tara din lumea asta unde este la fel.
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

cum e posibil ca aceste posturi sa fie scoase la concurs si chiar nimeni sa nu le vrea?!nu cunosc destule detalii legate de problema, dar bazat pe acest articol as putea spune ca imbunatatirea metodei de recrutare ar fi cea mai buna solutie de moment. sunt convinsa ca se vor gasi destui candidati eligibili care accepta, din pacate, sa munceasca chiar si pentru un salar foarte mic.
Raspunde

@3 si 5

Acum 9 ani

de ce trebuie compensata in vreun fel diferenta de salarii stat-privat? La privat salariul se stabileste in functie de performantele angajatului (implicit ale firmei). Ce performante aveti voi, ca stat??????? Aveti o atitudine jenanta, ati semnat un contract de munca, lucrati, nu va convine, plecati, nu va bateti joc si comentati non-stop doar pt ca nu e salar de 5000 de euro!!!
Raspunde

elen3

Acum 9 ani

Da bine, sigur vine Bucurestiul sa-ti rezolve tie problemutele , d-le Botesch, ca nu sunt alte mai importante de facut . A...si ai vreo preferinta, din oartea cui ar trebui sa vina ...\"rezolvarea \", Premierul e ok ? Ce zici , crezi ca e suficient de bun sa rezolva o amarata de situatie de criza in care se pare ca ai intrat, SI DIN CARE NU ESTI IN STARE SA SCOTI CAPUL AFARA ? Greu, de-a dreptul, mon cher , nu ai ce zice ... Cred si eu ca vin problemele in administratie, si se pare ca incep direct de la varf, ca doar pana cand sa \"mearga\" asa , tot stand pe loc.,ia zi d-ta....
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

capitalismpepaine.wordpress.com/2012/03/07/aveti-lei-romanesti-v-ati-ars/
Raspunde

lola

Acum 9 ani

Dl Bottesch ar trebuii sa vina sa ne prezinte solutiile nu problemele...daca le prezinta asta nu inseamna ca le putem noi rezolva, sunt probleme pe care noi le stim deja dar avem nevoie de solutii iar cel in masura sa propuna aceste solutii este dumnealui,nu noi si nici Bucurestiul
Raspunde

observer

Acum 9 ani

Ce-i Herr, nu mai merge treaba ceas? Cred ca trebuie schimbati ceasornicarii de la FDGR!
Raspunde

fanus

Acum 9 ani

o armata de puturosi si acolo si pe la primarie platiti din buget posturi bune si caldute si se plang saraci cei care merg zilnic pe teren justifica plata dar cei care nu mai au loc in birourii la aierisire putin s-au la privat
Raspunde

@fanus

Acum 9 ani

Ne oferi si traducerea? Te rog!
Raspunde

Jollie

Acum 9 ani

nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici sa ma pun in locul lor, al angajatilor la stat ..insa nu ma pot abtine sa nu fac o remarca nu de multe ori mi-a fost mirarea sa vad domne,,prin primarii si nu numai ,,,cel putin 2 din trei angajati care pur si simplu trageau de timp si nu faceau mai nimic....stiu nu e justificativ ..dar cand ii vezi o data ,,ii vezi de 2 ori,,,,parca nu ti-e greu sa intelegi anumite salarii si taierea anumitor sporuri
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

Ce se mai aude despre problemele din administratie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus