Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
0°C

Cel mai varstnic veteran de razboi: 100 de ani si trei luni

 

Eroul acestei evocări a împlinit recent onorabila vârstă de 100 de ani si 3 luni. Acum este îngrijit de urmași într-un scaun pe rotile, supravegheat de copiii, nepoți, strănepoți și stăstrănepoți, însă în urmă cu mai bine de 65 de ani a trăit o fascinantă poveste de război, luptând pentru pentru eliberarea Basarabiei, Bucuvoniei și ținutului Herta.
Leon Balastiu a văzut lumina zilei în satul Cineșor, comuna Voina, Făgăraș, la 19 noiembrie 1911 într-o familie de țărani care l-au educat în spiritul dragostei față de țară și de glia străbună. Școala primară a absolvit-o în satul natal iar liceul l-a absolvit în Făgăraș la “Ladul Negru”, fiind unul dintre elevii eminenți. Apoi a urmat școala comercială din Sibiu ca bursier, beneficiand de hrană și cazare gratuite. În timpul școlii a lucrat la banca “Prima Ardeleană” din Sibiu pentru a agonisi bani în vederea absolviri studiilor superioare. În anul 1933, la vârsta de 22 de ani, a urmat Academia de Înalte Studii Comerciale din Cluj, fiind printe studenții remarcați. Pe timpul studiilor universitare s-a ocupat și cu “comerțul”, editând cursuri pe care le redacta și le oferea colegilor săi student, caștigând banii necesari întreținerii. După absolvirea facultății revine la Sibiu unde este încadrat la “Prima Ardeleană”. La 27 de ani se căsătorește cu Ana-Mioara Vetulia, fiica directorului școlii normale “Andrei Saguna” din Sibiu - actuala facultate de teologie “Andrei Șaguna” din cadrul universității “Lucian Blaga”. A lucrat la bancă până la pensionare.
În război a luat parte de la 22 iunie 1941 până în luna mai 1943, când a fost avansat la gradul de plutonier major și trecut în rezervă. A fost mobilizat în regimentul 4 din divizia 11 infanterie și încadrat în funcția de casier al regimentului. A ajuns cu regimentul până în zona luptelor din cotul Donului unde a supraviețuit aproape 5 luni, în plină iarnă, în 1943. Pentru modul cum și-a îndeplinit datoria aliații l-au decorat cu titlul “Crucea de Fier Germană”. De altfel, cu sprijinul acestora a reușit să scape din încercuire, stăpânind bine limba germană. Prin înțelegere cu șoferul unei mașini ce transporta militari germani, acesta i-a permis lui și încă unui sublocotenent român să iasă din încercuire fiind transportați pe aripile masinilor Skoda. Cât a stat în încercuire a suferit mult de foame și frig, șocul morții unor camarazi din cauza foametei și a frigului urmărindu-l pentru tot restul vieții. Pentru a se ocroti de degerături a facut rost de o pereche de cizme care l-au salvat. Cât a stat la încercuire, aproape 5 luni, “n-a pus limba pe pâine”, hrana de baza constituind-o cartofii copți. După ce a reușit să scape de la încercuire, a ajuns în zona orașului Odesa unde a predat documentele. Cât a călătorit 5 zile pe aripa camionului german camarazii aliați i-au dat lui și sublocotentului câte puțin din rația lor de mâncare pentru a supraviețui. După 4 luni de refacere, unitatea lui a fost în întregime încercuită și transformată în prizonieri de război. 
Reintors la Sibiu și-a reluat locul de muncă la bancă, unde a lucrat până la pensionare în 1971, la vârsta de 60 de ani. ”Sunt mândru că atâta timp cât am fost sub arme mi-am făcut datoria față de patrie și am un deosebit respect față de ostașii armatei române de astazi care au preluat și continuă cu cinste, deminitate și onoare tradițiile Armatei”, a spus cu ocazia aniversării Leon Balastiu.
col. (r) V. Neghină

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus