Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Medici de top: 40 de pacienti pe zi

 

În topul medicilor, afişat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, ultima situaţie la nivelul judeţului Sibiu arată că aproximativ 280 medici de familie îşi defăşoară activiatea în Sibiu şi în restul localităţilor din judeţ. Majoritatea nu duc lipsă de pacienţi, dar sunt şi câteva zeci de cabinete al căror prag nu îl trec mulţi pacienţi.
 
Dr. Maria Goga este medic de famile în Gura Râului. Ultimele afişări de pe site-ul Casei de Asigurări Sibiu o plasează printre primii 20 de medici ca număr de pacienţi. Pentru Maria Goga „pacienţii vin în orice sezon, dar toamna şi iarna de multe ori se stă peste program”. „Depinde mult de perioada anului, când vine vorba despre creşterea semnificativă a numărului de pacienţi. La noi a cam început să se simtă din septembrie. În zilele pline, din februarie de exemplu, se ajunge cam la 40 de pacienţi pe zi” spune Maria Goga.
Medicii de familie sunt obişnuiţi cu „programul flexibil”, cu orele suplimentare adică, deoarece „dacă omul îţi vine bolnav la uşă, nu poţi să-l reprogramezi ca la coafor, ci trebuie să-l tratezi”.
„Sunt zile în care se stă peste program, dar este normal să se mai întample şi aşa mai ales în perioada de iarnă, când sunt foarte frecvente infecţiile respiratorii. Vara, în schimb, se munceşte mai mai puţin, iar numărul pacienţilor  scade uneori până la 15-20 de pacienţi pe zi” povesteşte dr. Goga.
 
Program mai lejer la cabinetele noi
 
Cei care îşi deschid un cabinet, se bucură în primele luni de un program „relativ normal, cu aproximativ 20 de pacienţi pe zi”. Pentru că pacienţii se acumulează în timp, medicii de familie care au un număr mai mic de pacienţi spun că această perioadă cu activiate redusă durează maxim câteva luni, după care numărul celor înscrişi la un cabinet nou, începe să crească.
„Eu mi-am deschis cabinetul în septembrie. Numărul consultaţiilor pe care le fac într-o zi variază de la 20 până la 30 în zilele foarte aglomerate. În această perioadă am cam 30 de pacienţi pe zi, pentru că este iarnă şi ne confruntăm zilnic cu viroze. În lunile acestea adresabilitatea la copii este mai maire, mai ales pentru că copiii stau în colectivităţi, unde se îmbolnăvesc mai uşor” spune Cătălin Sava, medic de familie în Sibiu.
În sala de aşteptare majoritatea sunt mame, care şi-au adus copiii la control. Mici pacienţi îşi aşteaptă rândul cuminţi. Dr. Sava spune că până la sfârşiul lui martie cel puţin, se aşteaptă ca numărul pacienţilor să crească, iar în primăvară să se stabilizeze. 
„Perioadele destul de încărcate sunt acum în sezoanele friguroase de toamnă şi de iarnă, când viroazele sunt la ordinea zilei, la fel şi afecţiunile de tip varicelă sau rubeolă. În perioada caldă toţi medicii trec pe program mai lejer, ca să zic aşa, pentru că adulţii intră în concediu, iar copiii în vacanţă, deci petrec mai puţin timp în colectiviate şi riscul de contamiare cu viruşi scade” mai adaugă dr. Sava.
 
Noua lege pune limite
 
Potrivit noii legi a sănătăţii medicul de familie are voie să acorde, în regim de decontare a Casei de Asigurări, 20 de consultaţii pe zi. Restul pacienţilor care se prezintă la cabinet în ziua respectivă, nu vor putea fi consultaţi de medic decât contra cost. Prin faptul că medicii de familie vor avea normă de maxim 20 de pacienţi pe zi, aceştia nu vor mai putea elibera, nici bilete de trimitere către medicii cu alte specialităţi şi nici reţete compensate, în afara celor 20 de consultaţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

avocatul

Acum 12 ani

sa-i ia dracu, cu noua lege a sanatatii. Daca te imbolnavesti peste noapte si te prezinti de urgenta la medicul de familie, NU te ia ca nu ai programare SI UITE ASA ROMANULUI II ESTE INGRADIT DREPTUL LA SANATATE dupa ce a cotizat o viata intreaga!!! mai plateste si consultatia si reteta!!!
Raspunde

Taratorule

Acum 12 ani

Medici de top? Mergi la medicul de familie si...poate nu are program. Sau poate nu esti programat, ca ai o urgenta.
Raspunde

Vasi

Acum 12 ani

Sunt unii care cred ca medicina se face la hectar,in anglia un medic are 2(DOI) pacienti pe SAPTAMANA,si cu greu poate pune un diagnostic(pentru evitarea eventualelor procese care vor urma).....la noi banu conteaza,adica smecheriile cu casa de asigurari......cat despre pacienti,noi le inchidem POLITIC spitalele si-i lasam sa moara,ce procese,decese.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus