Peste opt milioane de euro au fost plătiţi în patru ani pentru persoane fals încadrate în grad de handicap la Sibiu, a declarat, azi, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici. Ea a citat raportul final al Comisiei superioară de evaluare venită în control la Sibiu, Comisia care a arătat că din cele aproximativ 1.000 de persoane reevaluate, aproape 90 la sută au obţinut ilegal certificate de încadrare.
În urma reevaluării făcute de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap la Sibiu, s-a constatat că din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 au, în realitate, un handicap, a spus ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
"Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap, iar din 732 de pensionari cu certificate cu handicap, 679 de persoane, adică 92,76 la sută, nu prezentau nici un handicap şi le-au fost anulate certificatele de handicap", a precizat Claudia Boghicevici, citată de Mediafax.
Peste opt milioane de euro pagubă
Ministrul a precizat că persoanele reevaluate reprezintă doar patru la sută din totalul adulţilor cu handicap din judeţul Sibiu, atrăgând atenţia că numai în aceste cazuri este vorba de un prejudiciu de 8,2 milioane de euro.
"Pentru persoanele fals încadrate în grad de handicap, noi toţi am plătit aproximativ opt milioane de euro, adică drepturi şi prestaţii sociale, facilităţi fiscale adunate în patru ani de zile. Subliniez faptul că prejudiciul estimat reprezintă drepturi şi facilităţi acordate ilegal din fondul bugetului de stat doar la procentul de patru la sută din totalul persoanelor adulte cu handicap din judeţul Sibiu", a mai spus ministrul.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) au precizat că în total au fost convocate pentru reevaluare 1.602 persoane, însă doar 68 la sută dintre acestea s-au prezentat.
"Din 1.057 de decizii emise, 917 au fost de anulare a încadrării în grad de handicap, 44 de menţinere şi 96 de încadrare corespunzătoare", potrivit MMFPS.
Claudia Boghicevici a precizat că această situaţie nu mai poate fi tolerată, situaţia de la Sibiu demonstrând că există o problemă de sistem şi de management defectuos în vârful conducerii Direcţiei Generale de Protecţie a Persoanelor cu Handicap.
Potrivit MMFPS, în perioada 2005-2010, numărul persoanelor adulte cu handicap neinstituţionalizate din judeţul Sibiu a ajuns la peste 20.000, în condiţiile în care în alte judeţe, care au un număr dublu de locuitori, există în medie 13.000 - 14.000 de persoane adulte cu handicap.
Controalele de la Sibiu au fost realizate de Comisia Superioară, la sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Sibiu, în perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Persoanelor Adulte , Claudia Boghicevici , Comisia Superioară , Reprezentanţii Ministerului Mu , Direcţiei Generale , Protecţiei Sociale
Vizualizari: 421
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Cetatean
Acum 1 oră
Constructor la bugeteri
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin