Miercuri,
23.09.2020
Cer Senin
Acum
15°C

Fabricile de confectii ale marilor branduri revin spre Europa odata cu cresterea salariilor in China

22 Martie 2012 23:45

O serie de state de la marginea sau din apropierea Europei Occidentale devin noi centre de producţie a confecţiilor, odată cu creşterea salariilor din China, marile branduri descoperind furnizori adaptabili mai apropiaţi de ţările lor de origine. Aprovizionarea din China devine mai costisitoare, dar este încă ieftină, astfel că decizia de a trece la "Made in Morocco" sau "Made in Moldova" nu are legătură numai cu preţurile., informează Mediafax.Cererea din industria confecţiilor este influenţată în primul rând de comportamentul cumpărătorilor, iar producătorii trebuie să supravieţuiască în faţa unor "supergrei" ca brandul Zara al grupului spaniol Inditex, care în câteva săptămâni poate avea în magazine o rochie similară cu una de la prezentările de modă şi care fabrică 60% din produse în Europa sau în apropiere. "Desigur că este mai costisitor să producem în Turcia sau Tunisia decât în China, dar nu cu mult, având în vedere cu cât au crescut salariile angajaţilor chinezi, şi este mult mai convenabil să producem mai aproape, astfel încât să avem mai mult control asupra calităţii", a declarat Giovanni Bianchi, designer al companiei La Perla.
La sfârşitul anului trecut, La Perla, producător de lenjerie de lux, a transferat producţia din China în Turcia şi Tunisia, precum şi în Portugalia.
Compania estimează că pentru fiecare 10 euro cheltuit în China cu forţa de muncă, pentru aceeaşi muncă cheltuieşte 15-16 euro în Tunisia sau Turcia, astfel că China rămâne în continuare mai ieftină. Situaţia se schimbă însă. Asociaţia comercială Institut Francais de la Mode estimează că salariile medii lunare din regiunea de coastă a Chinei au crescut anul trecut la 400 de euro, de la 240 de euro în 2005. În Tunisia, angajaţii primesc 160 de euro, în Maroc 152 de euro.
În perioada ianuarie-septembrie 2011, valoarea comenzilor fabricilor chineze de profil a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 23 de miliarde de euro, fiind cu mult peste cele din Maroc, care au avansat cu 10%, la 1,7 miliarde de euro. Studiul notează că brandurile franceze de modă sunt interesate să colaboreze cu producători din Bulgaria, în timp ce mai mult de un sfert din lenjeria franceză este fabricată în Tunisia şi Maroc.

Comentarii

1 comentarii

A S A

Acum 8 ani

s-au trezit chinezi nu mai muncesc pe gratis///noi romani cand ne trezim?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus