Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

O delegație sibiană a însoțit Familia Regală la cel mai mare cimitir militar românesc din Franța

O delegație sibiană a însoțit Familia Regală la cel mai mare cimitir militar românesc din Franța

Mai mulți locuitori ai comunei Gura Râului, însoțiți de primarul Gheorghe Călin și de președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, au participat zilele trecute la comemorarea românilor care și-au pierdut viața în primul război mondial, în Alsacia și Lorena. La eveniment au participat și membrii Familiei Regale.

”În localitatea Soultzmatt din Alsacia, se găseşte cel mai mare cimitir militar românesc din Franţa. Aici sunt îngropați 678 de soldați români, prizonieri în armata germană, care au murit în primul război mondial în Alsacia și Lorena. Acești soldați au fost însărcinați să construiască drumuri și adăposturi între 1916 și 1917. Ei au murit de epuizare, de frig și foame în iarna și primăvara anului 1917. Cimitirul a fost inaugurat în aprilie 1924 de regele Ferdinand și regina Maria”, arată reprezentanții CJ Sibiu, într-un comunicat de presă. La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții comunei Gura Râului și președinta CJ Sibiu au mers la cimitirul din Soultzmatt, unde au fost organizate o serie de evenimente comemorative. La acestea au participat și Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteța Sa Regală, Principele Radu. ”La monumentul central din cimitir a avut loc, în deschidere, o slujbă religioasă oficiată în limba română și în limba franceză de Înalt Preasfinția Sa Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. Au avut loc depuneri de coroane, într-o atmosferă plină de emoţie, în prezenţa multor români veniţi din toate colţurile Franţei si a oficialităților franceze”, mai anunță autoritățile județene.

“Am apreciat căldura cu care am fost primiţi de autorităţile franceze şi m-a impresionat respectul pe care îl poartă eroilor noştri”, preşedinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Nu este pentru prima dată când locuitorii comunei Gura Râului readuc în atenția publică ”jertfa acestor români precum şi adânca recunoştinţă pentru contribuţia regilor României la idealul de unitate românesc”. În urmă cu trei ani, administrația din Gura Râului a realizat o placă memorială, care a fost amplasată pe soclul statuii Reginei Maria din Soultzmatt. ”Legătura dintre comuna Soultzmatt și comuna Gura Râului, implicit cu județul Sibiu, se datorează lui Coriolan Brad, cetăţean de onoare al Judeţului Sibiu şi fiului său, prin pelerinajele numeroase făcute la Soultzmatt”, mai explică autoritățile județene.

Tot sâmbătă, Custodele Coroanei și Principele Radu au plantat, în mod simbolic, doi copaci în mijlocul cimitirului, în dreapta și în stânga crucii inaugurată de Regele Ferdinand și de Regina Maria în anul 1924. ”Au fost aleși doi tei, copaci ce simbolizează în aceste locuri prietenia, fidelitatea și iubirea”, arată reprezentanții Casei Regale.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

republicanul

Acum 3 ani

Familia regala... Unii la nu ta, altii la cimitir...In cizita, desigur...
Raspunde

S

Acum 3 ani

Nu e "președinta" a Cj, e președinte, așa se numește funcția, indiferent de sex.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus