Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Cladirea Mediului va deveni prietenoasa cu mediul. Pentru trei milioane de euro

Agenția Regională pentru Protecție a Mediului a accesat o linie de finanțare din partea Norvegiei, proiectul propus de Agenția sibiană beneficiind de un buget total de cinci milioane de euro. Din această sumă, cea mai mare parte va fi folosită pentru transformarea sediului construit în 1994 într-o clădire prietenoasă cu mediul. În prezent, consumul de gaz și alte surse de energie ale clădirii situată pe strada Hipodromului eliberează anual în aer o cantitate de bioxid de carbon echivalentă cu cea emisă, tot într-un an, de mai bine de 50 de mașini, cu motorizare mare.
Guvernele României și Norvegiei au aprobat deja proiectului predefinit ”Calea verde spre dezvoltare durabilă”, proiect depus de Agenției regională pentru protecția mediului Sibiu și care va intra în implementare, cel mai probabil, din 2014.
”Deocamdată, este singurul proiect predefinit aprobat și are trei aspecte importante: primul este cel de creare a unei clădiri prietenoase cu mediul din actualul sediu, întocmirea unor planuri de acțiune pe energie și schimbări climaterice pentru trei municipii din această zonă și promovarea ideii de refolosire a gazelor care rezultă în urma închiderii haldelor de deșeuri”, spune Daniela Stoica, directorul executiv al ARPM Sibiu.

Prima componentă a proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabilă”, cea de modernizare a clădirii ARPM Sibiu, are în vedere nu numai izolarea termică și înlocuirea ferestrelor, ci și amplasarea unor pompe termice care extrag căldura din pământ, transformarea interiorului într-unul mult mai ”verde”, transformarea tuturor teraselor în ”acoperișuri verzi” (strat de pământ și vegetație), investiții care să ducă la diminuarea impactului clădirii asupra mediului. Totodată, în plan există și achiziția de mașini de serviciu electrice.
Sumele alocate transformării ARPM într-o instituție prietenoasă cu Mediul sunt de aproximativ trei milioane de euro. ”Acestea sunt, deocamdată, estimările. Vom ști date mult mai sigure după finalizarea studiilor energetice asupra clădirii, precum și a celor de fezabilitate, care vor indica soluțiile corecte și sumele necesare”, adaugă Daniela Stoica.

Cea de-a doua componentă a proiectului depus de Agenția sibiană prevede întocmirea unor ample planuri de acțiune în condițiile schimbărilor climaterice, pentru trei municipii din zonă. Planurile vor fi întocmite pe baza unor studii care identifică, printre altele, și pierderile de energie ale municipiilor alese să facă parte din proiect.

Cu ajutorul atât financiar, cât și logistic al norvegienilor, ARPM Sibiu va elabora și un proiect integrat de promovare a ideii de refolosire a gazelor emise în urma închiderii vechilor halde de deșeuri. ”O haldă poate produce suficiente cantități de gaze pentru încălzirea unei mici localități. În acest caz ne vor ajuta și norvegienii cu experiența lor în acest domeniu”, mai spune Daniela Stoica.

Foto

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Nicolae

Acum 9 ani

Salve Metco! Nu-i asa ca si aceasta realizare poarta tot amprenta ta?!? Caci altfel nu vad cum ar putea actuala (non)-conducere a ARPM SB sa ajunga la oa astfel de realizare! Sper ca cel tirziu in ianuarie 2013 sa te vad din nou la cirma acestei institutii sibiene! Desigur dupa disparitia actualilor conducatori etern portocalii in neantul uitarii! Vorba celor care au facut pe vremuri armata: \"... Hai liberare\"!
Raspunde

callas

Acum 9 ani

cred ca daca o abandonau si faceau una noua era mult mai ieftin...Geotermia are regulile ei, temperatura apei pentru a fi economica ( 50°C) se preteaza doar la incalzire in paroseala, la fel si inverzirea teraselor cere constructiei anumite conditii , iar cad vad boltele de sticla futuriste e greu sa-mi inchipui cum vor fi izolate de frig si protejate de soare ...Dar de, banii de pomana sunt cei mai buni bani iar cativa isi freaca deja mainile de bucurie...
Raspunde

buluc

Acum 9 ani

buna ideea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus