Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
4°C

Eficiență la Consiliul Județean: ce nu s-a putut în șase luni, are termen o lună și jumătate. Cîmpean amenință cu penalități-record

Eficiență la Consiliul Județean: ce nu s-a putut în șase luni, are termen o lună și jumătate. Cîmpean amenință cu penalități-record

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a arătat că în 1 noiembrie va fi semnat contractul pentru furnizarea și distribuirea în județ a 240.000 de pubele pentru colectarea deșeurilor. Termenul de îndeplinire a acestui contract a fost restrâns la o lună și jumătate, față de cele șase luni prevăzute inițial.

Este vorba de singura componentă din proiectul de modernizare a sistemului integrat de management al deșeurilor pentru care Consiliul Județean Sibiu a reușit, în cursul lunii septembrie a acestui an, să mai atragă fonduri. Componenta aceasta prevedea inițial achiziția a aproximativ 114.000 de recipiente pentru deșeuri. Cum CJ Sibiu a ratat, rând pe rând, întocmirea documentațiilor pentru celelalte componente ale proiectului (stație de tratare a deșeurilor, centre de aport voluntar etc), numărul recipientelor pentru deșeuri care să fie achiziționate a crescut la aproape 240.000.

Licitația pentru achiziția acestor pubele – lansată în primăvara acestui an – prevedea un termen de șase luni pentru furnizarea și distribuirea în întreg județul a celor 237.445 de recipiente. Doar că licitația s-a prelungit, a fost contestată și, în cursul acestei luni, Curtea de Apel Alba a decis anularea atribuirii contractului, cerând reprezentanților CJ Sibiu să reia analiza ofertelor. În cele din urmă, CJ Sibiu a decis să atribuie contractul celor care au contestat inițial atribuirea contractului, adică asocierii Europlast România - Triplast România. Contractul cu aceștia ar urma semnat pe 1 noiembrie, termenul de îndeplinire fiind 15 decembrie, valoarea acestuia nefiind anunțată deocamdată (din informațiile Turnul Sfatului, neconfirmate oficial, este vorba de aproximartiv 45 de milioane de lei, la care se adaugă TVA).

Citește și „Bubuială ca-n Bronx” la Consiliul Județean: instanța răstoarnă atribuirea ultimei licitații rămasă din eșecul de 107 milioane de euro

O variantă: anul acesta vin 53.400 de recipiente

Subiectul acestei componente rămase din marele proiect de dezvoltare a sistemului de gestionare a deșeuri a fost adus în discuție de către Adrian Echert, consilier județean din partea USR, în ședința care a avut loc miercuri după-amiaza. „S-au clarificat câteva aspecte în ședințele de comisii, dar poate aceste lucruri ar trebui spuse și public, să fie transmise și mai departe. Acest proiect, era singurul rămas, cel cu recipientele. Aș vrea să întreb dacă știți cam câte recipiente vom primi până la finele anului și care sunt șansele ca proiectul să fie etapizat”, a întrebat Echert.

„Etapizarea” la care a făcut el referire este un demers birocratic, prin care o autoritate publică solicită ca o parte din finanțarea unui proiect să nu mai fie realizată din fondurile alocate în actualul exercițiu bugetar (2014 – 2020 cu prelungire până în 2023, în cazul de față), ci din fondurile viitoare (din banii alocați în perioada 2021 – 2027, în acest caz).

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a invitat-o pe Daniela Stoica, directoarea tehnică a instituției, să răspundă. „Contractul pentru furnizarea acestor echipamente este programat a se semna pe 1 noiembrie. Am făcut demersuri pentru etapizarea acestui proiect, având în vedere termenul scurt și cantitatea semnificativă de recipiente de colectare care trebuie livrate”, a arătat Daniela Stoica.

Totodată, ca urmare a demersurilor de etapizare, Daniela Stoica a mai arătat că furnizorului i s-a cerut să livreze cu prioritate recipientele destinate deșeurilor reziduale (recipientele de culoare neagră), deoarece de anul viitor nu vor mai fi alocate fonduri europene nerambursabile pentru acest tip de recipiente, ci doar pentru cele destinate deșeurilor reciclabile.

„Cu prioritate, se vor achiziționa în acest an 52.618 de pubele de 120 de litri pentru deșeurile reziduale și containere de 1,1 mc, 774 de bucăți. Pe următorul program sunt eligibile recipientele pentru deșeuri reciclabile. Cele negre, nu sunt eligibile. De aceea, am convenit și vom conveni la prima discuție cu furnizorul ca aceste echipamente, pentru deșeurile reziduale, să fie aduse în acest an. Astfel încât acestea să fie plătite din fonduri europene”, a adăugat Daniela Stoica.

Varianta Cîmpean: câștigătorul licitației va fi pus la plata unor penalități importante

Președinta Daniela Cîmpean a intervenit pentru a arăta că, de fapt, varianta etapizării este doar una de „back-up” și că, în viziunea ei, asocierea care a câștigat contractul în urma contestațiilor și-a asumat respectarea termenului scurt, de doar o lună și jumătate, în loc de șase, cum era prevăzut inițial. Iar dacă cei de la Eurpolast – Teraplast nu vor reuși să livreze toate recipientele, atunci vor fi puși la plata unor penalități care să acopere toate pagubele.

„La acest moment, pe 1 noiembrie se semnează contract cu furnizorul pentru a aduce toate recipientele în acest an, până la 15 decembrie. Acestea sunt clauzele contractuale din contract. El își asumă aceste clauze și obligații, riscând - dacă nu se va face o etapizare și dacă nu sunt aduse toate pubelele - să plătească penalități. Care sunt penalități importante, din care putem să cumpărăm restul pubelelor, dacă va fi cazul. Deci, regula și contractul la acest moment sunt că furnizorul care a contestat în instanță și și-a asumat inclusiv în fața instanței că poate respecta termenul de decembrie - este consemnat inclusiv în hotărârea judecătorească - semnează contract cu CJ Sibiu pentru a le aduce până la sfârșitul anului, inclusiv va aduce un grafic pe care să îl avem în vedere pentru furnizarea acestor pubele”, a declarat Cîmpean în fața consilierilor județeni.

Președinta CJ Sibiu a arătat că renunțarea la fondurile alocate acum, pentru a fi înlocuite cu fondurile nerambursabile care ar putea fi folosite de anul viitor încolo nu a fost încă aprobată. Și că, în cele din urmă, la etapizare se va apela doar dacă și furnizorul o cere. „E adevărat că noi - cunoscând că aceste proiecte pe deșeuri întâmpină dificultăți în implementare și obținerea finanțării, iar Ministerul a hotărât ca aceste sume din această perioadă să fie duse pe următoarea perioadă de programare și să fie folosite pe următoarea perioadă - am făcut mai departe demersuri să asigurăm și un back-up în situația în care se poate oferi această variantă pentru aceste pubele. Vom vedea, suntem în corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, ne-au cerut date, inclusiv furnizorul are cunoștință de aceste lucruri și ne-a întrebat în acest sens. Facem tot ce ține de noi pentru ca proiectul să se deruleze în bune condiții. Contractul care se va încheia pe 1 noiembrie, pe 15 decembrie este termenul maxim de livrare. Dacă între timp se obține o etapizare și furnizorul va avea nevoie de această etapizare vom interveni pe ea. Dacă nu, noi suntem acoperiți de penalitățile din contract. Corect, am greșit ceva, doamna jurist?”, a încheiat Daniela Cîmpean.

Lista recipientelor promise a fi distribuite în județ în 45 de zile

144.701 de recipiente de colectare selectivă

38.940 de recipiente pentru biodegradabile

412 de recipiente pentru textile

53.392 de recipiente pentru reziduale

 

 

Citește și Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Mihai Tanase

Acum 1 lună

"... a arătat că PE 1 noiembrie va fi semnat..." PE 1 noiembrie în niciun caz, ÎN mai mult ca sigur...
Raspunde

Traian D.

Acum 1 lună

Mulțumesc, am rectificat.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Daca CJ Sibiu vrea sa-si paseze incompetenta firmelor trebuie sa decarteze! Mult,nu gluma!De ce? De aia: ''Președinta Daniela Cîmpean a intervenit pentru a arăta că, de fapt, varianta etapizării este doar una de „back-up” și că, în viziunea ei, asocierea care a câștigat contractul în urma contestațiilor și-a asumat respectarea termenului scurt, de doar o lună și jumătate, în loc de șase, cum era prevăzut inițial.''
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Nu mai furati saraciilor ordinare ca ati dus tara in fundul prapastiei...
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Dar unde e înregistrarea?! De ce au șters o
Raspunde

Reciclare necesară la CJ Sibiu!

Acum 1 lună

Duduia asta inca nu și-a dat demisia?? Încă nu a fost demisă?? Grație incompetenței ei Sibiul a pierdut 107 mil. Euro pentru centrele cu aport voluntar. Victime colaterale: cetățenii și mediul.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

Pe cind o reciclare a pubelelor galbenede la judet ? Prea multe, prea galbene si prea INEFICIENTE !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ovidiu Oanta

Acum 1 lună

Felicitari Consiliul Judetean. Cu voi chiar se misca treaba in acest judet

Raspunde

Un revoltat

Acum 1 lună

BIBU,UNDE I BIBU?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus