Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
2°C

Muzeul Brukenthal cere sprijin pentru restaurarea unuia dintre cele mai vechi "oua de Nurenberg" din Europa

Unul din cele mai vechi ceasuri portabile din Europa, cunoscut sub denumirea de "ou de Nurnberg", vechi de patru secole, la se află în depozitele Muzeului Naţional Brukenthal, aşteptând să fie restaurat cu sprijinul sponsorilor, a anunţat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, Alexandru Sonoc, Şeful Galeriilor de Artă ale Muzeului Naţional Brukenthal.

"Căutăm colaborare internaţională şi sponsori care să ne sprijine în restaurare. Ne gândim în primul rând la 'Oul de Nurnberg' care este o piesă foarte rară şi care merită să fie restaurată. În România, este unic. Al nostru se numără printre cele mai vechi în general, care mai există. Lansăm un apel la cei care pot sprijini un asemenea demers", a mai precizat Sonoc.

Dr. Dorin Barbu, unul din cei trei specialişti care au restaurat, după două secole, unicul ceas de buzunar al baronului Brukenthal, ce va fi prezentat în premieră, pe 26 aprilie, în cadrul unei expoziţii care va avea loc la Luxemburg, a explicat că este foarte greu să restaurezi un asemenea ceas, nu doar din cauza lipsei banilor şi a ceasornicarilor experimentaţi, ci şi din cauză că mult mai mult durează studiul ştiinţific care argumentează cum să se facă restaurarea.

Spre deosebire de ceasul lui Brukenthal, realizat de un ceasornicar celebru elveţian, în perioada 1790-1800, "oul de Nurnberg" din colecţia baronului are şi sonerie.

Unele surse indică faptul că povestea ceasurilor portabile începe, la începutul secolului al XVI-lea, cu Peter Heinlen, un meşter german din Nürnberg, şi vestitele sale 'ouă de Nürnberg'. Ceasurile au devenit 'de buzunar' abia după 1650, când a fost inventat arcul spiral la balansier, care le-a crescut precizia şi le-a micşorat dimensiunile.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

transilvanus rex

Acum 11 ani

Mai bine i-ati restaura ouale lui Johannis, ca sa poata face si el copii, bietosul!
Raspunde

callas

Acum 11 ani

nu trebuie inventat \"oul\" de fiecare data, despre aceste ceasuri exista nenumarate carti: Spiegl, Wagner, Bassermann, Seemann, exista Muzeul de Ceasuri din Nürnberg cu o colectie impresionanta si specialisti, si atelierele specializate pe ceasuri istorice: in Nürnberg, in Dresden, etc.care cu siguranta au experienta in restaurare. Un schimb de experienta nu costa nimic, iar in piata din Nürnberg unde sta statuia lui Heinlein locuiesc o multime de sibieni... Ce ma deranjeaza de fiecare data cand e un apel la donatii, informatiile sunt absolut insuficiente, de genul: \" copilul familie cutare are nevoie de o operatie in strainatate de 200.000 de euro, donatii se pot face la ....\"
Raspunde

DEX

Acum 11 ani

Este Nürnberg nu Nurenberg sau Nurnberg. Si Peter Henlein nu Heinlein. Greu cu documentarea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus