Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cu cat se vrea rasplatita performanta la Sibiu: cu 40 de lei. Mai putin de jumatate fata de Cluj sau Suceava

Elevii sibieni care se dovedesc sârguincioși la învățătură vor primi burse de studiu al căror cuantum are o valoare mai mică decât jumătatea burselor acordate la Cluj-Napoca, spre exemplu. Chiar și elevii merituoși din zone mai sărace ale țării, precum Focșaniul, primesc lunar burse mai consistente decât cele de la Sibiu. De altfel, elevii sibieni vor avea printre cele mai mici și mai puține burse din România.

Cuantumul burselor de studiu acordate la nivelul municipiului Sibiu va fi stabilit în ședința de joi a Consiliului local municipal. Potrivit noii legi a învățământului, adoptată anul trectut, bursele de studiu pentru învățământul preuniversitar se acordă prin intermediul administrației locale, și nu prin intermediul Inspectoratului școlar, după cum era prevăzut în vechea legislație.
Prin urmare, valoarea și numărul burselor sunt stabilite de către forurile legislative local. Potrivit raportului care însoțește proiectul de hotărâre de la Sibiu, posibilitățile financiare ale municipiului pot asigura anul acesta plata a 766 de burse, din cele aproape 5.500 de solicitări înregistrate și aprobate de unitățile școlare din fosta Capitală culturală europeană.

Favorizate: excelența și sărăcia

Din cele 50 de solicitări pentru acordarea burselor de performanță, toate dosarele au fost aprobate spre plată anul acesta. Situația se repetă și în cazul dosarelor de acordare a burselor sociale: au fost înregistrate 476 de solicitări și toate au fost acceptate la plată.
Diminuări ample au fost efectuate în rândul burselor de merit și a celor de studiu. Astfel, dacă pentru bursele de merit școlile au aprobat solicitările a 4.723 de elevi, Consiliului Local Sibiu îi este propusă aprobarea spre plată a unui număr de 231 de burse. În fine, din cele 176 de solicitări de burse de studiu, vor fi acceptate la plată doar nouă dosare.

Bursele sunt acordate în funcție de zilele lucrătoare

Potrivit proiectului de hotărâre supus votului consilierilor locali în ședința de joi, cei 50 de beneficiari ai burselor de performanță de la Sibiu vor primi câte 40 de lei pe lună. Cei 231 de elevi beneficiari ai bursei de merit vor primi câte 35 de lei lunar, iar cei nouă beneficiari ai burselor de studiu primesc câte 30 de lei. În fine, elevii care vor beneficia de burse sociale vor primi câte 25 de lei lunar.
Aceste sume vor fi diminuate, însă, în lunile de vacanță sau cu multe zile nelucrătoare, proporțional cu numărul de zile ”libere”. Așa se face că, pentru luna ianuarie, de exemplu, bursierii de performanță vor primi 23 de lei, cei de merit 20 de lei, iar cei de studiu 16 lei. Singurele luni în care bursele vor fi acordate integral sunt februarie, martie, octombrie și noiembrie. În iulie și august, elevii bursieri nu vor primi niciun leu.
Excepție de la aceste calcule vor face elevii beneficiari ai burselor sociale, care vor primi câte 25 de lei pe lună, indiferent de numărul de zile de vacanță sau nelucrătoare.

Cluj-Napoca e mult mai darnică. Focșaniul, la fel

Modificarea Legii învățământului a obligat toate administrațiile locale din țară să adopte astfel de hotărâri. În majoritatea cazurilor, atât numărul burselor, cât și cuantumul acestora sunt superioare celor de la Sibiu.
Spre exemplu, administrația din Cluj-Napoca va acorda în cursul acestui an burse pentru aproape 3.000 de elevi. Beneficiarii burselor de merit primesc câte 90 de lei lunar, cei ai burselor de studiu câte 70 de lei, iar cei ai burselor sociale primesc câte 60 de lei.
Sume mai mari dă și administrația din Focșani, care acordă anul acesta 2.730 de astfel de burse: 55 de lei pentru performanță, 50 de lei pentru cele de merit, 45 de lei pentru bursele de studiu și 40 de lei pentru bursele sociale.
Sume mai mici decât cele de la Sibiu sunt acordate la Satu Mare: 28 de lei pentru performanță, 18 lei pentru merit, 13 lei pentru studiu și 15 lei pentru cazurile sociale. Doar că numărul elevilor beneficiari este de aproape 13.500.
Un exemplu mai apropiat Sibiului este Avrigul. Elevii de aici primesc drept burse de merit, sume identice (35 de lei) cu cele acordate din mult mai generosul buget al municipiului Sibiu. Mai mici sunt sumele acordate la Avrig pentru bursele de studiu (20 de lei) și pentru cele sociale (12 lei).


                       Cuantumul și numărul burselor de studii

Localitate    Excelență    Merit        Studii        Sociale        Nr. beneficiari
                        
Cluj-Napoca      90               90              70              60                 2.900 (aprox.)
Suceava           100              80              60              60                1.000 (aprox.)    
Deva                80                80              70              60                 7.645
Craiova             100              75              55              20                 2.037
Pitești              100              70              50              40                  -
Focșani            55                50              45              40                2.643
Botoșani           90                70              60             50                  -
Sf. Gheorghe    100               39              35             60                  -
Satu Mare         28               18               13             15                 13.332
Sibiu                 40               35              30              25                766
Avrig                   -                35               20               12                 -

Sursa: Hotărârile consiliilor locale, presa locală
Notă: Sumele de mai sus reprezintă cuantumul lunar al bursei într-o lună obişnuită (fără vacanţe şcolare)
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

he he

Acum 11 ani

atat poate sasu sa-si rupa de la gura. votam Johannis !
Raspunde

lol

Acum 11 ani

se vede ca sasalaul nu are copii...
Raspunde

ion

Acum 11 ani

Si se mai lauda cu cultura la sibiu.Il doare-n basca de copii
Raspunde

buluc

Acum 11 ani

@1,2,3: copii, fiti tacuti, se vede ca nu intelegeti nimic.
Raspunde

Taratorule

Acum 11 ani

Dragii mei, poate va amintiti scandalul carea avut loc in Primaria Sibiu si Consiliul Judetean. Curtea de conturi a descoperit ca fiecare angajat al Primariei si din Consiliul Judetean a primit anul trecut cate 600 de ron/luna pentru tinuta. Adica pentru haine. In medie, s-a primit cam 6.000 de ron de persoana (anul trecut). Primarul a primit si el vreo 9.000 de lei (90 de milioane) anul trecut pentru cravate. Acum, toti acesti tovarasi trebuie sa dea banii inapoi. Problema e ca ei nu vor si se judeca cu cei de la Curtea de conturi. Primaria are aproape 1.000 de angajati. Nu stiu cati sunt la Consiliul Judetean. Fiecare trebuie sa dea cam 6.000 de ron (60 de milioane) inapoi. Va dati seama ce burse ar primi acesti copii merituosi cu acesti bani?
Raspunde

@5,

Acum 11 ani

punct ochit, punct lovit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus