Înștiințată încă de ieri dimineață, Curtea de Apel Constanța a emis ordinul de arestare pe numele lui Ilie Carabulea în jurul orei 17.00, iar la ora șapte seara acesta se afla în arestul poliției. Polițiștii sibieni l-au ajutat pe magnatul condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare să scape de ochii presei. ”În această după-amiază, atunci când a fost introdus în Centrul de reținere și arestare preventivă Sibiu a avut asupra lui un bagaj, așa cum are fiecare persoană condamnată, iar în cursul zilei de mâine (vineri) are dreptul la pachet așa cum au dreptul toți cei din arest”, spune Luciana Balteș, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României l-au condamnat pe Ilie Carabulea la un an și jumătate de închisoare cu executare în Dosarul Apostu. Fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, judecătorii Înaltei Curți i-au mărit pedeapsa la cinci ani de închisoare cu executare. Tot la închisoare cu executare au fost condamnați și soții Cârstea: câte un an și două luni fiecare, cu suspendare. Fostul ofițer SRI, Tiberiu Popescu a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu executare.
Nicolae Boța a fost achitat, el fiind condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de lei.
Sentința este definitivă.
Politicienii deplâng soarta familiei Carabulea
”Din respect pentru un om care a făcut foarte mult pentru județul Sibiu și a fost un model din punctul de vedere al dezvoltării economice, e trist. Să nu ne bucurăm de răul altcuiva. Cred că omenește și creștinește este să nu ne bucurăm de situația prin care trece el și familia lui. Binenînțeles că justiția și-a făcut datoria și a fost un proces greu. Dar nu aș vrea să comentez mai mult”, spune președintele organizației județene a PSD, Ioan Cindrea. Trist se arată și liderul PNL, deputatul Mircea Cazan. "Fiecare avem o familie, fiecare le știm pe ale noastre", spune Mircea Cazan. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, este mai rezervat în declarații. ”Am citit despre această sentință. Nu cunosc dosarul, nu vreau să mă pronunț”.
”Se petrece o decimare după modelul uman”
Liderul PC Sibiu, Viorel Ioniță, face apel și el, la ”trauma familială”. ”Când justiția trebuie să își face datoria este în regulă. Dar atâta timp cât avem interlopi, canalii, bandiți economici care se plimbă în continuare liberi și, din când în când, se petrece o decimare după modelul uman și se dau exemplu, atunci ceva nu e în regulă. Văd că sunt alții care ar fi meritat procese mai mult mediatizate și nu se întâmplă nimic. E rău că cineva a fost condamnat, gândiți-vă la familie și la toate celelalte aspecte”, a declarat, cuvânt cu cuvânt, Viorel Ioniță.
Apostu, coruptibil pentru a fi în „elita comunităţii locale”. Carabulea, dornic de a controla justiţia
Sentința de acum un an, de la Constanța, părea una extrem de dură. După cum relata Turnul Sfatului din motivarea dată de judecătoarea Curții de Apel Constanța, Adriana Ispas, instanța reținea atunci că se impun pedepse aspre pentru fostul prim-procuror Florin Apostu şi pentru fostul ofiţer SRI, Tiberiu Popescu. În acelaşi timp, cataloga drept specială situaţia lui Ilie Carabulea, al cărui scop, în opinia instanţei, a fost acela de a controla justiţia până la cele mai înalte foruri.
„Inculpatul Apostu Florin Nicuşor a deţinut funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi, profitând de aceasta, a săvârşit mai multe acte de corupţie în scopul, pe de o parte, de a participa activ la «elita comunităţii locale», iar pe de altă parte, pentru obţinerea de foloase materiale”, se arată în decizia instanţei de la Constanţa. Relaţia lui Apostu cu Ilie Carabulea a fost una care a cântărit greu pentru instanţă. „Semnificativă în activitatea infracţională a inculpatului Apostu este şi contribuţia inculpatului Carabulea Ilie, fondator, acţionar majoritar al holdingului Atlassib SA Sibiu, format din 40 de firme cu obiecte de activitate diverse (... cu o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro în anul 2010 şi peste 6.000 de angajaţi), care a profitat de dorinţa celui dintâi de a face parte din sfera oamenilor influenţi la nivelul judeţului, oferindu-i diverse avantaje până la mită”.
Situaţia lui Ilie Carabulea a fost una mai specială, în analiza instanţei judecătoreşti. „(...) referitor la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului Carabulea Ilie, instanţa are în vedere atât minimul prevăzut de legiuitor mai ridicat pentru infracţiunea imputată acestuia, dar şi mobilul total diferit şi anume intenţia de a-şi întinde şi menţine influenţa asupra persoanelor chemate să înfăptuiască actul de justiţie de la prim nivel până la unul dintre cele mai înalte foruri – procuror general al ţării”.
Citește și care au fost pedepsele date, inițial, de Curtea de Apel Constanța: Opt ani și două luni de închisoare în Dosarul Apostu
Vom reveni
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Cindrea , Dosarul Apostu , Mircea Cazan , Viorel Ioniță , Judecătoria Sibiu , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Klaus Johannis , Luciana Balteș , Parchetul Înaltei Curţi , Apel Constanța , Carabulea Ilie , Adriana Ispas , Primarul Sibiului , Nicolae Boța , Florin Apostu , Tiberiu Popescu , Penitenciarul Poarta Albă , Judecătorii Înaltei Curți , Penitenciarul Rahova
Vizualizari: 1991
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciupercutza
Acum 3 ore
Bogdan
Acum 4 ore
Hermannstädter
Acum 5 ore
Cetateanul turmentat
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel