De curând a avut loc, la Biblioteca Astra din Sibiu, Conferința teritorială a Uniunii Arhitecților din România, filiala Sibiu. Cu acest prilej, filiala noastră, condusă de arh. Mircea Țibuleac, a invitat pe unul dintre arhitecții de marcă ai generațiilor senioriale din România – arh. Nicolae Munteanu, plecat din Brașov, dar devenit ieșean prin adopție. Colegul nostru și-a strâns un material imens, ilustrând peste 45 de ani de activitate în branșa arhitecturii, pe care l-a structurat în zeci de panouri de expoziție, marcându-și astfel un bilanț profesional - la împlinirea vârstei de 70 de ani !
Vernisarea expoziției, petrecută în elegantul foaier al bibliotecii noi, a constituit, pentru toți arhitecții prezenți și pentru publicul nespecialist, un rar prilej de aplecare asupra determinantelor acestei profesii atât de implicate în viața orașului, o reamintire a ceea ce este de fapt un „arhi-tecton” – un meseriaș care preia creația lui Dumnezeu, o transformă potrivit cerințelor omului și ale vremii, în respectul moștenirii și al tradițiilor locului. Arhitecții sibieni l-au întâmpinat cu bucurie pe Nicolae Munteanu și au subliniat că este cel mai bun prilej de a face „exerciții de admirație” pentru opera unui confrate, tocmai în contextul specificului centrifug al breslei, în virtutea căruia cel mai adesea meseriașii se invidiază, se concurează sau sfârșesc prin a se ignora…
Colegul de la Iași ne-a oferit apoi un tur al expoziției sale, cu explicații binevenite atât pentru specialiști cât și pentru marele public. A fost o complexă trecere în revistă a unei munci de-o viață, care a traversat poate cea mai dificilă perioadă pentru o profesiune liberală prin excelență… Dar N. Munteanu a știut să ia mai mult partea luminoasă a lucrurilor, începând cu crezul său, concentrat în „elogiul provinciei”, adică în ocolirea capitalei (cu promisiunile ei pentru orice meserie) și adoptarea unei atitudini de angajament total tocmai într-un loc – Iașii – unde toate erau de făcut și toate se puteau reinventa ! Așa că pe zecile de panouri s-au putut întâlni aproape toate programele de abordat în proiectarea și șantierul de arhitectură: locuințe de toate tipurile, dotări social-culturale, biserici și centre ecumenice, restaurare de monumente, prefabricare (inclusiv cu brevete de invenție !), până la sistematizare-urbanism, concursuri locale și naționale, edicule urbane, și chiar mobilier și amenajări interioare, scenografie și afiș !
Ne-am bucurat să reîntâlnim un creator al ultimei etape în care proiectarea a mai fost o chestiune de strict travaliu manual, de la desen schițat în fugă, prinderea unei idei pe hârtie, până la planșe extrem de laborioase, mari cât planșeta de 2,00 metri, desene colorate cu talent prin simplul instrumentar tradițional ! Pentru că aceste planșe, pe care mâna arhitectului-artist le-a realizat fără calculator, sunt mult mai sensibile mărturii ale procesului mental (în egală măsură artistic și rațional-matematic !) atât de multiplu structurat pe planuri ale cerințelor practice, de execuție pe șantier, de inserare într-un context existent - poate de valoare istorică, - sau de coroborare cu prevederi urbanistice viitoare, unele greu de precizat…
Așa că am avut cu toții un moment cu totul special, meditând asupra destinelor meseriei noastre, pentru că am putut lua contact cu manifestarea normalității într-o lume aflată mereu la răscruci grele: dictatura politică, crizele economice succesive și încălecate, năvala unor forme de capitalism nestructurat, sau a noilor tehnologii de proiectare-editare, ce aduc, într-o primă etapă, o sărăcire conceptuală – vizibilă în schimbul de generații ale arhitecților, creatorilor în general…
Nicolae Munteanu ne-a apărut ca un profesionist cu abordare optimistă a multiplelor aspecte ale meseriei, ca un om de echipă, - stare normală în proiectare – care mereu ne-a amintit de aportul colegilor ingineri structuriști, elogiindu-și prietenii colaboratori de-o viață la aceste proiecte, care s-au și pus în operă ! Este o mare satisfacție ca majoritatea planșelor muncite pe hârtie să poată fi admirate ca realizări construite pe teren !
De-aceea am și rămas, toți cei prezenți la acest vernisaj, cu satisfacția de a vedea că este posibil, și în meseria noastră, să-ți faci un bilanț optimist, să ajungi la bucuria de a crea, indiferent de constrângeri, de limite ale vârstei, să ajungi la munca în libertate!
La mulți ani, Nicolae Munteanu !
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 597
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Kokos
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Suseanu Porumb
Acum 13 ore
Vivi Dragan
Acum 13 ore
Leonard (Leo)