Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Urbanismul din Clejani

 

Emisiunea lui Catalin Maruta de la Pro TV, lider de audienta nationala in ultimii ani, a avut multe subiecte fierbinti de-a lungul vremii, de la divortul lui Pepe de Oana Zavoranu pana la silicoanele Danielei Gyorfi. Dezbaterile se fac precum in Parlament, cu invitatii asezati pe canapeaua Happylica, cu argumente pro si contra, cu declaratii, dezmintiri, suparari, impacari, in fine – toate ingredientele unor emisiuni date la tembelizor in prime-time, facute pentru audienta si rating, si deseori intrerupte de reclame la detergent. Daca n-ai altceva mai bun de facut si esti doritor de-o barfa televizata, emisiunea asta este exact ce trebuie…
De-o vreme, in acelasi stil caracteristic, amestec de mahala cu Oprah, se dezbate o chestiune cat se poate de serioasa: urbanismul la romani. 
Chestiunea e pornita de la Viorica din Clejani, care si-a facut credit la banca si si-a ridicat o casa, ajutata de Ionita, -sotul dumneaei-, de vocea cu care si-a castigat banutii necesari si, la final, de-un imprumut la banca, fiindca o casa –stie oricine-, stii cand o incepi dar nu stii nici cand o termini si nici cat te costa pan’ la final. 
Toate bune si frumoase, oamenii s-au mutat la casa lor, refugiu linistit intre turnee si cantari. Problemele au aparut insa cand in coasta locuintei Clejanilor, in acel cartier de case, a inceput o alta constructie: un bloc.
Ce sa caute un bloc intre case? –s-ar intreba orice neamt, francez, italian etc., om normal care la el in tara nu vede asemenea mixaje. In Romania, insa, se poarta asemenea lucruri. Nu mira pe nimeni ca in mijlocul unui cartier de case rasare cate un bloc. Un arhitect i-ar spune “imobil de locuinte colective” –suna mai bine decat “bloc”, traim intr-o lume a primei impresii, nu?! Un urbanist ar elabora un PUZ prin care ar justifica amplasamentul ales, sugerand ca tendinta este de inlocuire treptata a caselor existente - mici, benigne, de o calitate modesta- cu locuinte colective de calitate superioara si design contemporan. Un traffic egineer ar face un studiu de trafic care sa demonstreze coabitarea perfecta intre garajele individuale si cele colective (eventual, luand in considerare ca strada e destul de lata pentru a parca pe ambele parti, daca blocul nu e prevazut cu locuri de parcare). Un peisagist ar face un studiu de insorire care sa demonstreze ca blocul cu cinci etaje (plus vreo doua etaje retrase), aflat la doi metri de casa din vecini, nu umbreste niciodata casa, nici macar la solstitiul de iarna…
Iar la final, bazandu-se pe acesti specialisti in urbanism, un Consiliu Local ar aviza un PUZ prin care blocul s-ar construi. End of story…
Ce face Viorica? 
Viorica nu intelege. Nu intelege cum dracu’ (Doamne, iarta-ma…) au aia toate hartiile in ordine. Nu intelege cum de blocul are autorizatie de constructie. Nu intelege de ce ea canta pe la toate nuntile si merge la toate parangheliile, de vine obosita moarta la patru dimineata acasa, si pleaca in turneu o saptamana – si blocului i-a mai crescut un etaj, in saptamana aia. 
Viorica din Clejani are dreptate. Nici eu n-as intelege – sa fiu in locul ei. Orice om care munceste, strange bani, mai ia si-un imprumut bancar si are rate in fiecare luna – n-ar intelege. Viorica vine la Maruta, la ProTV, sade pe Happylica, plange, se enerveaza, mai scapa si c te-o vorba din aia, asa, mai taioasa – dar nu intelege… 
De fapt, ce ar fi de inteles? 
Urbanismul de o stiinta care se bazeaza pe cifre. Sau asa ar trebui… Strazile au o anumita capacitate de trafic – ca o teava prin care trece apa: daca e prea ingusta, presiunea creste si debitul scade. Cum nu poate trece Oltul printr-o teava de calorifer, asa nici cele 200 de masini aferente unui bloc nou aparut, pe o strada pe care erau 20 de case.
Urbanismul se face cu cifre. Pe un hectar poti planta maxim o mie de meri – asta e stiinta, e pomicultura. Dar cati oameni poti planta pe un hectar? – ar trebui sa stim si acest raspuns, ar trebui sa fie tot o stiinta, acest urbanism…
O familie sta intr-o casa, pe un teren de 500 mp. La hectar ar veni cam 20 de familii, deci maxim o suta de oameni. Ce te faci insa cand tot pe un teren de 500 mp pui un bloc de sapte etaje, cu sapte apartamente pe nivel, sapte ori sapte egal cincizeci (cu  penthouse-ul de la ultimul nivel…) ?! Iar cand in hectarul de case rasar cinci-sase blocuri din astea, design modern si finisaje deosebite, ia calculeaza dumitale, Viorico, si vezi cati locuitori planteaza Primaria pe hectarul pe care ti-ai luat casa?! Mie-mi ies vreo mie cinci sute de oameni in plus, in cartierul in care locuiau vreo suta… Nu mai pun la socoteala masinile, parcul de la coltul strazii –devenit parking improvizat, copiii care se joaca pe strada, din lipsa de altceva…
Urbanismul e o stiinta pe care o stiu doar cativa (ingineri, arhitecti, urbanisti), stiinta ale carei concluzii sunt acceptate de catre primarii, stiinta care face uz de termeni stiintifici (Procent de Ocupare a Terenului - POT, Coeficient de Utilizare al Terenului – CUT, etc), dar e o stiinta pe care Viorica din Clejani n-o intelege. Viorica e asa de suparata de-o vreme, si de dezamagita ca a bagat banii in casa aia si acuma i se uita aia de la balcoanele de la etajul patru drept in curtea ei, ca vrea sa se intoarca in satul ei natal.
In Clejani, se pare, nimeni n-a auzit de stiinta asta, a urbanismului, dar casele sunt facute cu bun simt si masura, iar oamenii care stau in ele –si Viorica regreta ca nu mai face parte dintre ei- sunt destul de ignoranti ca sa nu respecte nici unul din principiile aceste stiinte, si stau asa cum au stat stramosii lor, in liniste, intelegere si buna vecinatate.
Oare cand o sa patrunda urbanismul si in Clejani?!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

gogu

Acum 11 ani

Bravo!Frumos articol si adevarat.
Raspunde

m

Acum 11 ani

Dureros de adevarat. Chiar nu mai poate nimeni salva Sibiul din catastrofa urbanistica in care ne aflam? As vrea sa vad astfel de articole mai des in presa sibiana, poate se mai misca ceva...
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Toate bune si frumoase, dar cine era arhitectul care a construit sala de Sport, MAGAZIA ACEEA AMERICANA de la Liceul de Muzica, sala careia dupa un an de zile ii cadea tavanul? Sau cine a modificat Sala de Sport de la Liceul G. Lazar tot ca o MAGAZIE AMERICANA in rosu-taurin? Cine a aprobat hotelurile acelea negre-cenusii inalte si amenintatoare din horror science-fiction in Centrul Orasului? Cine a construit fantana-dupa-fantana, cea din fata telefoanelor urinand pasnic zi-si-noapte? Cine a refacut zidurile de pe Pasajul Scarilor cu bolovani cimentati, ascunsi sub un strat aparent de caramida...locul urineaza mereu: pata este mereu acolo. Cine a renovat ziduri si acoperisuri cu un var ciudat din Jermania cea-cu-covrigi-la caini, de toate zidurile si acoperisurile sunt albite? Cine a renovat scarile de pe Burgergasse/Ocnei cu toate caramizile intr-o linie, deci netesute intre ele..dedesupt cu o placa de fier-beton, care la oxidare si inghet se va rupe si distruge? Grigorov-FANTANARU...
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Sa dea Domnul sa i se usuce acestuia mana-..sa i ise usuce in BETON, asa cum el a betonat tot ce era caramida-istorica..Si sa-i creasca buruieni in curte si pe mormant, sa-i cante cucuveaua-n casa. Si sa aiba parte de tovarasi-de-petrecere tot de CAPUSELE ORASULUI cele NESATULE si sa-i cante la ureche GUTZA impreuna cu SALAM in PALAT CU 22 TURNULETE de TABLA in INDIA MINOR din Neppendorf.
Raspunde

Jaco

Acum 11 ani

@3 Georg: Unu\' Grigorov, mana-n mana cu fostul arhitect sef al Sibiului, Guttman, care, dupa nume ai zice ca-i baiat bun...
Raspunde

@georg si jaco

Acum 11 ani

Nu cunosc activitatea semnatarului articolului, insa cele subliniate in articol sunt probleme reale in mai multe orase romanesti si in Sibiu. Sunt multe cazuri in care abuzul urbanistic este evident chiar si celor care nu au legatura cu arhitectura. Sunt incalcate legi ale bunului simt deja. Nici cine sunteti voi nu stiu insa judecand doar dupa comentarii tind sa cred ca aveti cel putin o \"facultate\" terminata...
Raspunde

Ana

Acum 11 ani

@georg si jaco: Un prost nu vede acelasi copac cu cel zarit de un intelept (William Blake)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus