În 2009 Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului accesa prin programul PHARE fonduri europene, în valoare de 40.000 de euro, pentru a ajuta romii din satul Prislop. Din cauza mai multor nereguli descoperite de autorități, astăzi Asociația se judecă cu Finanțele sibiene, care încearcă să le ia banii înapoi.
Ultimul termen al procesului a avut loc în la începutul lunii mai. În fața instanței s-a prezentat chiar Petru Duca, președintele Asociației Romilor din Mărginimea Sibiu, însoțit de un avocat. Imediat aceștia au fost luați la întrebări de judecătoarea Daniela Barbu, care a constatat o mulțime de nereguli. ”În prezentul dosar avem foarte multe probleme de discutat”, a spus judecătoarea, după care a evidențiat lipsa a numeroase documente, încadrarea greșită a dosarului, lipsa unor acte fundamentale, a unor taxe și multe alte hârtii. Văzând situația, în secunda doi avocatul romilor a anunțat că renunță. ”Mulțumim pentru informații doamna președintă. Probabil că eu nu o să mai fiu aici la următorul termen!”, a spus avocatul, fără ca măcar să se consulte cu clientul lui, aflat pe locul vecin.
Imediat după terminarea înfățișării, reporterul Turnul Sfatului a solicitat deja fostului apărător al Asociației Romilor, un punct de vedere în acest caz. ”Eu nu mai am nimic de a face cu acest dosar, vorbiți vă rog cu domnul Duca!”, a venit răspunsul. Replica lui Petru Duca, pe holul Tribunalului Sibiu, a fost și mai năucitoare. ”Pentru ce ați dat în judecată Finanțele?”. ”Cine, eu?! N-am dat pe nimeni în judecată!”. ”Tocmai ați ieșit din sala de judecată!”. ”Ce judecată? Eu n-am fost în sală!”. ”Glumiți? Toată lumea de aici v-a văzut ieșind din sală”. ”Eu eram în trecere pe aici... Mă duceam la... Lasă-mă, domnule, în pace”. Și a plecat, șchiopătând ușor, spre ieșire.
De partea cealaltă, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu au explicat că s-au constat nereguli grave în derularea proiectului pe fonduri PHARE și că trebuie recuperate o serie de creanțe. ”Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului contestă formele de executare inițiate de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu pentru recuperarea creanței stabilite prin procesul verbal de constatare nereguli și de stabilire a creanței bugetare în proiectul PHARE – ”Facilitarea accesului pe piața muncii a romilor din localitatea Prislop”. Procesul verbal de constatare nereguli și de stabilire a creanței bugetare în acest proiect PHARE nu a fost întocmit de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu. Acesta a fost transmis de instituția care l-a întocmit Administrației Finanțelor Publice a municipiului Sibiu în vederea recuperării creanței, prin executare silită. Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu a emis somație și titlu executoriu pentru recuperarea creanței menționate”, arată Grigore Popescu, directorul Fiscului sibian.
Pentru sprijinirea romilor din satul Prislop Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului a primit 40.000 de euro. Cu excepția unei hale din tablă, de mici dimensiuni, practic nu s-a făcut mare lucru pentru oamenii din zonă. În total, până la jumătatea anului 2010, Asociaţia Romilor din Mărginime beneficiase de fonduri PHARE în valoare de 1.177.000 de lei şi 616.000 de euro. Banii au venit pentru cinci proiecte, care vizau educaţia şi dreptul la proprietate al romilor din judeţul Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Tribunalului Sibiu , marginimea sibiului , Turnul Sfatului , Asociației Romilor , Finanțelor Publice Sibiu , Direcţiei Generale , Judecătoarea Daniela Barbu , Grigore Popescu , Prislop Asociația Romilor , Asociaţia Romilor Nomazi , Petru Duca
Vizualizari: 423
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Omul invizibil