Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-0°C

Cu nereguli pe fonduri Phare, romii s-au ratacit prin Tribunal

În 2009 Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului accesa prin programul PHARE fonduri europene, în valoare de 40.000 de euro, pentru a ajuta romii din satul Prislop. Din cauza mai multor nereguli descoperite de autorități, astăzi Asociația se judecă cu Finanțele sibiene, care încearcă să le ia banii înapoi.

Ultimul termen al procesului a avut loc în la începutul lunii mai. În fața instanței s-a prezentat chiar Petru Duca, președintele Asociației Romilor din Mărginimea Sibiu, însoțit de un avocat. Imediat aceștia au fost luați la întrebări de judecătoarea Daniela Barbu, care a constatat o mulțime de nereguli. ”În prezentul dosar avem foarte multe probleme de discutat”, a spus judecătoarea, după care a evidențiat lipsa a numeroase documente, încadrarea greșită a dosarului, lipsa unor acte fundamentale, a unor taxe și multe alte hârtii. Văzând situația, în secunda doi avocatul romilor a anunțat că renunță. ”Mulțumim pentru informații doamna președintă. Probabil că eu nu o să mai fiu aici la următorul termen!”, a spus avocatul, fără ca măcar să se consulte cu clientul lui, aflat pe locul vecin.

Imediat după terminarea înfățișării, reporterul Turnul Sfatului a solicitat deja fostului apărător al Asociației Romilor, un punct de vedere în acest caz. ”Eu nu mai am nimic de a face cu acest dosar, vorbiți vă rog cu domnul Duca!”, a venit răspunsul. Replica lui Petru Duca, pe holul Tribunalului Sibiu, a fost și mai năucitoare. ”Pentru ce ați dat în judecată Finanțele?”. ”Cine, eu?! N-am dat pe nimeni în judecată!”. ”Tocmai ați ieșit din sala de judecată!”. ”Ce judecată? Eu n-am fost în sală!”. ”Glumiți? Toată lumea de aici v-a văzut ieșind din sală”. ”Eu eram în trecere pe aici... Mă duceam la... Lasă-mă, domnule, în pace”.  Și a plecat, șchiopătând ușor, spre ieșire.

De partea cealaltă, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu au explicat că s-au constat nereguli grave în derularea proiectului pe fonduri PHARE și că trebuie recuperate o serie de creanțe. ”Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului contestă formele de executare inițiate de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu pentru recuperarea creanței stabilite prin procesul verbal de constatare nereguli și de stabilire a creanței bugetare în proiectul PHARE – ”Facilitarea accesului pe piața muncii a romilor din localitatea Prislop”. Procesul verbal de constatare nereguli  și de stabilire a creanței bugetare în acest proiect PHARE nu a fost întocmit de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu. Acesta  a fost transmis de instituția care l-a întocmit Administrației Finanțelor Publice a municipiului Sibiu în vederea recuperării creanței, prin executare silită. Administrația Finanțelor Publice a municipiului Sibiu a emis somație și titlu executoriu pentru recuperarea creanței menționate”, arată Grigore Popescu, directorul Fiscului sibian.

Pentru sprijinirea romilor din satul Prislop Asociația Romilor din Mărginimea Sibiului a primit 40.000 de euro. Cu excepția unei hale din tablă, de mici dimensiuni, practic nu s-a făcut mare lucru pentru oamenii din zonă. În total, până la jumătatea anului 2010, Asociaţia Romilor din Mărginime beneficiase de fonduri PHARE în valoare de 1.177.000 de lei şi 616.000 de euro. Banii au venit pentru cinci proiecte, care vizau educaţia şi dreptul la proprietate al romilor din judeţul Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

ILEANU MUŢIU

Acum 10 ani

HAOLEO TATULE TE ÎNCHID RUMÂNII ,CE MĂ FAC CU FRATELE ÎNCHIS PENTRU FURAT MAŞINI DIN GERMANIA ŞI CU TINE ÎNCHIS PENTRU CIORDIT BANII DE LA FARE.VA TREBUI SĂ SPĂLĂM IAR LÎNĂ ÎN POIANA CU TOŢI BĂIEŞII.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Suntem o natie de prosti imbecili hoti borfasi criminali betivi lenesi proxeneti si curve? “Românii sunt pleava Europei, nu lucrează, fură, îşi prostituează copiii şi femeile. Învaţă să fure înainte să citească, Spania e mâncată de aceste sălbăticiuni, trăiesc mai rău decât animalele. Multe ţări îi gonesc. Nu mă miră nicio barbarie comisă de aceste brute”, a scris Carmen, una dintre cititoarele publicaţiei La Razon. Din pacate aceasta concluzie e foarte adevarata, exista si extrem de mici exceptii dar cand spui romani, in general spui prosti, imbecili, hoti, borfasi, betivi, lenesi, proxeneti si curve.
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Europa chiar e varza daca pana si tiganii analfabeti poti delapida bani din proiecte Phare
Raspunde

preda

Acum 10 ani

vezi tatule daca nu te-ai bagat pe turism ca mine, aici nu ma controleaza nimeni
Raspunde

FANE

Acum 9 ani

BANI IO MINCAT CU NASU DINCA DE LA BUCALE CARE ERA SECRETAR DE STAT DOMNULUI PAUN NICU CE PARERE ARE DE SLUJITORI LUI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus