Merele sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Nu toată lumea ştie însă care sunt proprietăţile curative ale acestora. Cu un conţinut ridicat de nutrienţi, acestea reglează metabolismul şi greutatea corporală, albesc dinţii şi satisfac pofta de dulce. Î
n plus, consumate zilnic, previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului din sânge, alungă astmul bronşic şi protejează împotriva cancerului de colon.
Ajută digestia şi scăderea în greutate
Pentru început, ar fi bine de ştiut că merele sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută digestia şi favorizează scăderea în greutate. Din acest motiv sunt foarte indicate în curele de slăbire.
Un studiu recent publicat în British Journal of Nutrition a arătat că dacă mâncăm un măr în locul unei prăjituri cu ciocolată, nivelul de zahăr din corp se echilibrează, contribuind la reglarea şi buna funcţionare a metabolismului.
În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au demonstrat că merele, bogate în flavonoide (antioxidante hidrosolubile), sunt una dintre cele trei feluri de hrană (alături de vinul roşu şi pere) care scad riscul mortalităţii în cazul bolilor coronariene şi cardiovasculare.
Scad colesterolul
Merele au cea mai mare eficienţă şi când vine vorba de micşorarea nivelului de colesterol. Acestea conţin o fibră numită pectină, considerată ca fiind una dintre cele mai redutabile arme împotriva colesterolului.
Mai mult, în cojile de măr există cantităţi mari de cvercitină, o flavonoidă cu acţiune antioxidantă puternică, care amplifică acţiunea vitaminei C şi astfel protejează de cancer în general.
Luptă împotriva celulelor canceroase
Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că merele scad semnificativ, cu 39-43%, creşterea celulelor de cancer hepatic şi de colon, în special soiul roşu delicios şi merele Golden.
Acţiunea antioxidantă a 100 g coajă de măr echivalează acţiunea antioxidantă a 1500 mg de vitamina C. Consumarea doar a pulpei sau a sucului de măr are un efect antioxidant de zece ori mai redus decât mărul integral, deoarece compuşii responsabili de acest efect sunt concentraţi în coajă.
Specialiştii au mai arătat că un consum de 3-4 mere pe săptămână menţine sănătatea plămânilor şi pancreasului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: British Journal
Vizualizari: 227
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Dincă Constantin
Acum 2 ore
Sibiu 2025
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Baciul obsecvios
Acum 3 ore
Hermannstadt