Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Dintre cratere pe locul doi la Cupa Romaniei

Patinatorii clubului Clubul Sportiv Şcolar Sibiu - CS Societatea de Patinaj din Sibiu și-au adjudecat locul secund în cadrul celei de-a treia ediții a Cupei României la patinaj viteză pe role, desfășurată la Braşov, în perioada 21-23 iunie.

 
Cu un lot subțire raportat la cel al contracandidatelor, sibienii s-au autodepășit și au încheiat competiția imediat în spatele campioanei CS Petrolul Ploiești, obținând nouă medalii, din care două de aur. Însă, înainte de startul turneului profesoara Cristina Andrei era sceptică și mărturisește că nici prin gând nu îi trecea că elevii săi vor termina pe locul doi în clasamentele generale. Scepticismul antrenoarei nu era cauzat nicidecum de calitatea nativă a patinatorilor, ci de condițiile în care aceștia se antrenează. „Când am plecat de acasă, i-am spus colegului (prof. Ion Armenciu) că nici nu știu dacă vom urca pe podium, pentru că eram și sunt dezamăgită din cauza bazei sportive”, mărturisește cea a cărei viață este de peste 20 de ani sinonimă cu patinajul. Însă, spre surprinderea și bucuria profesorului, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Sportivii au urcat de nouă ori pe podium, obținând două medalii de aur, patru de argint, trei de bronz, dar și multe clasări în primele opt locuri. 
 
Medalii și finale sibiene la fotografie
 
La senioare, Cristina Andrei a luat medalia de bronz , iar Teodora Vasilaş, la Juniorii Mari, a obţinut medalia de argint. Sibienii n-au ratat medaliile nici la categoria de juniori mici, unde, reprezentați de Iulia Vasilaş și Nicu Avram, și-au adjudecat bronzul. Tot la juniori mici, Alisa Terchilă şi Marius Dascălu au ocupat locul cinci în clasamentele generale. Entuziasmant a fost duelul sibian de la categoria copii I, dintre Ştefana Motronea şi Xenia Moldovan, care au animat publicul cu o finală decisă „la fotografie”. Cele două au avut același timp, dar Motronea a intrat în posesia medaliei de aur, iar argintul i-a revenit Xeniei Moldovan, în clasamentul general. Cristina Zdrenghea a ocupat locul șase la general, la aceeaşi categorie. La copii I băieţi, primele două locuri pe podium au fost ocupate tot de sibieni, în ordine, de Andrei Şerbu şi Bogdan Motronea. La copii 2, aflată la primul concurs oficial, Andreea Lascu a obţinut un nesperat loc șase în clasamentul general. La copii III, Alexandra Bericsas, care a acuzat unele probleme medicale, s-a mobilizat exemplar şi a obţinut medalia de argint, la mare concurenţă cu ploieştencele. Au mai concurat, cu rezultate promiţătoare, Cătălin Ifrim, Vlad Hordobeţ, Andrea Gnandt, Patrisia Camenita, Mădălina Berghea, Andrei Hordobeţ, Sergiu Oprea, Cristina Milea Apolzan şi cel mai proaspăt component al echipei, Cristi Popa, care, după doar trei luni de pregătire, s-a clasat în primii 8, depăşind astfel sportivi mult mai experimentaţi ca el. 
 
Baza, bat-o vina!
 
Sportivii se antrenează pe terenurile din spatele Complexului Olimpia, arhicunoscute pentru gropile și denivelările din asfalt. Problema bazei sportive nu este însă nouă, dar responsabilitatea se pasează de la o instituție la alta. „De cinci ani ne lovim de problema bazei sportive. De atunci s-a degradat asfaltul și nimeni nu poate face nimic - <>. În Sibiu nu există altă bază sportivă, poate parcările de la Carrefour, dar acolo este periculos. Am ajuns să mă duc prin parc, dimineața, la șase jumătate, ca să fac antrenament, pentru că este mai liber și mai bine”, spune Cristina Andrei. De altfel, chiar la Cupa României, colegii de breaslă au întrebat-o uimiți pe antrenoare cum se face că, la cât talent au sibienii, aceștia nu au o bază sportivă adecvată. „Antrenorii se întrebau cum de nu avem bază sportivă, la ce copii buni există la noi. Eu încerc să compensez, dar copilul trebuie să facă minimum 400 de kilometri pe vară, iar el abia face 100. Pe restul trebuie să îi compensez cu ciclism, cu forță, cu altceva. De la Cupa României, Sibiul a stat cel mai prost în ceea ce privește baza sportivă. Echipamente avem, ne descurcăm, dar baza este problema”, adaugă antrenoarea.
Problema bazei sportive ar putea fi trecută cu vederea, date fiind acele metode de compensare a lipsurilor, dar un teren de antrenament avariat poate să ducă la accidentări destul de grave. „Se pot produce accidente grave! Se rup dinți, mâini sau picioare. Pur și simplu, sunt cratere peste tot. Trebuie să fac antrenamente mai ușoare. Când i-am scos pe pistă la Brașov mâncau efectiv pista. S-au dăruit atât de mult, pentru că le era dor de o pistă bună”, conchide Cristina Andrei.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus