Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

20 de angajati au dat in judecata Muzeul Brukenthal

Nemulțumit de reducerile salariale din ultimii ani, forțate de Guvernul României, un angajat  al Muzeului Național Brukenthal a dat în judecată instituția pentru a-și primi salariul cuvenit. Văzând că se poate, alți 19 angajați, inclusiv cu funcții de conducere, s-au alăturat speței, cerându-și la rândul lor drepturile în instanță.

Din cauza reducerilor salariale din ultimii ani, un specialist în restaurare-conservare al Muzeului Național Brukenthal a dat în judecată instituția la care lucrează pentru a-și primi banii cuveniți în instanță. Procesul, care are ca materie juridică ”litigii de muncă” a fost înregistrat de Simona Maria Stănculescu, pe rolul Tribunalului Sibiu, la data de 2 aprilie 2012. Procesul a avut până în prezent trei înfățișări, fiind încă în desfășurare. Turnul Sfatului a solicitat conducerii MN Brukenthal un punct de vedere referitor la această situație.  ”Pe rolul Tribunalului Sibiu, Secția civilă, se află dosarul cu numărul 2497/85/2012 având ca părți pe doamna Stănculescu Simona în calitate de reclamantă, un număr de 20 de salariați intervenienți în interes și muzeul ca pârât. Dosarul se află în faza probatorie. Litigiul a fost generat de nemulțumirea salariaților legată de existența unor diferențe între salariile în plată pentru funcțiile de cercetător știinţific grad II gradație 5, muzeograf grad II bază, restaurator grad II gradație I și grad I A gradație 5, respectiv supraveghetor muzeu, diferențe rezultate ca urmare a aplicării legislaţiei în domeniu și care a pus în practică măsurile de austeritate stabilite de Guvernul României”, a transmis conducerea Muzeul Național Brukenthal.
În plus, reprezentanții muzeului au explicat faptul că instituția nu a angajat un avocat sau o casă de avocatură pentru acest proces, instituția fiind reprezentată de consilierul juridic. ”Dosarul fiind pe rolul instanței nu putem formula puncte de vedere cu privire la cauză. Instituția are angajat consilier juridic și este reprezentata în cauză de acesta”, a completat Vasile Mircea, consilierul juridic al MN Brukenthal. Următorul  termen de judecată în acest proces a fost stabilit la data de 13 septembrie 2012.
Aceasta nu este prima formă de nemulțumire a angajaților Muzeului Brukenthal exprimată în mod public. Este deja cunoscut faptul că în luna ianuarie a acestui an, Alexandru Sonoc, șeful secției Galeriilor de Artă din cadrul MN Brukenthal  a suferit răni grave după ce a fost lovit de un ghiveci de flori pe Bulevardul Mihai Viteazu, în timpul unui miting de protest împotriva Guvernului României. În urma rănilor suferite, Alexandru Sonoc a avut nevoie de îngrijiri medicale și chiar a suferit o operație la cap. O lună mai târziu acesta era din nou în stradă, protestând împotriva Guvernului.
Nici directorul celui mai vechi muzeu din România, Sabin Luca, nu s-a ferit de-a lungul timpului să critice fosta Guvernare. La sfârșitul anului 2010, după tăierile salariale oprate de Executiv, Sabin Luca declara într-o conferință de presă că românii au mari șanse să vadă exponatele MN Brukenthal în străinătate pentru că în țară sunt mai mari șansele să fie închise. ”Vom închide expoziţiile pentru că nu avem cu cine să le ţinem deschise! Vom merge, în principal, pe activităţi şi colaborări internaţionale. Românii vor vedea Muzeul Brukenthal în străinătate”, declara la momentul respectiv Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Veta

Acum 10 ani

zf.ro/business-international/ce-masuri-disperate-ia-un-oras-american-care-mai-are-doar-5-000-de-dolari-in-conturi-9859074
Raspunde

gabi

Acum 10 ani

nu au nicio legatura taierile salariale cu procesul intentat muzeului,insa este inacceptabil ca un angajat cu gradatie mai mica si vechime mai mica,sa ia un salariu mai mare numai din cauza unor incompetenti ai muzeului
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus