Nemulțumit de reducerile salariale din ultimii ani, forțate de Guvernul României, un angajat al Muzeului Național Brukenthal a dat în judecată instituția pentru a-și primi salariul cuvenit. Văzând că se poate, alți 19 angajați, inclusiv cu funcții de conducere, s-au alăturat speței, cerându-și la rândul lor drepturile în instanță.
Din cauza reducerilor salariale din ultimii ani, un specialist în restaurare-conservare al Muzeului Național Brukenthal a dat în judecată instituția la care lucrează pentru a-și primi banii cuveniți în instanță. Procesul, care are ca materie juridică ”litigii de muncă” a fost înregistrat de Simona Maria Stănculescu, pe rolul Tribunalului Sibiu, la data de 2 aprilie 2012. Procesul a avut până în prezent trei înfățișări, fiind încă în desfășurare. Turnul Sfatului a solicitat conducerii MN Brukenthal un punct de vedere referitor la această situație. ”Pe rolul Tribunalului Sibiu, Secția civilă, se află dosarul cu numărul 2497/85/2012 având ca părți pe doamna Stănculescu Simona în calitate de reclamantă, un număr de 20 de salariați intervenienți în interes și muzeul ca pârât. Dosarul se află în faza probatorie. Litigiul a fost generat de nemulțumirea salariaților legată de existența unor diferențe între salariile în plată pentru funcțiile de cercetător știinţific grad II gradație 5, muzeograf grad II bază, restaurator grad II gradație I și grad I A gradație 5, respectiv supraveghetor muzeu, diferențe rezultate ca urmare a aplicării legislaţiei în domeniu și care a pus în practică măsurile de austeritate stabilite de Guvernul României”, a transmis conducerea Muzeul Național Brukenthal.
În plus, reprezentanții muzeului au explicat faptul că instituția nu a angajat un avocat sau o casă de avocatură pentru acest proces, instituția fiind reprezentată de consilierul juridic. ”Dosarul fiind pe rolul instanței nu putem formula puncte de vedere cu privire la cauză. Instituția are angajat consilier juridic și este reprezentata în cauză de acesta”, a completat Vasile Mircea, consilierul juridic al MN Brukenthal. Următorul termen de judecată în acest proces a fost stabilit la data de 13 septembrie 2012.
Aceasta nu este prima formă de nemulțumire a angajaților Muzeului Brukenthal exprimată în mod public. Este deja cunoscut faptul că în luna ianuarie a acestui an, Alexandru Sonoc, șeful secției Galeriilor de Artă din cadrul MN Brukenthal a suferit răni grave după ce a fost lovit de un ghiveci de flori pe Bulevardul Mihai Viteazu, în timpul unui miting de protest împotriva Guvernului României. În urma rănilor suferite, Alexandru Sonoc a avut nevoie de îngrijiri medicale și chiar a suferit o operație la cap. O lună mai târziu acesta era din nou în stradă, protestând împotriva Guvernului.
Nici directorul celui mai vechi muzeu din România, Sabin Luca, nu s-a ferit de-a lungul timpului să critice fosta Guvernare. La sfârșitul anului 2010, după tăierile salariale oprate de Executiv, Sabin Luca declara într-o conferință de presă că românii au mari șanse să vadă exponatele MN Brukenthal în străinătate pentru că în țară sunt mai mari șansele să fie închise. ”Vom închide expoziţiile pentru că nu avem cu cine să le ţinem deschise! Vom merge, în principal, pe activităţi şi colaborări internaţionale. Românii vor vedea Muzeul Brukenthal în străinătate”, declara la momentul respectiv Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul Brukenthal , Tribunalului Sibiu , Guvernului României , Muzeul Național Brukenthal , Sabin Luca , Muzeului Național Brukenthal , Turnul Sfatului , Guvernul României , Muzeului Brukenthal , Bulevardul Mihai Viteazu , Alexandru Sonoc , Vasile Mircea , Simona Maria Stănculescu , Stănculescu Simona
Vizualizari: 541
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Votantul
Acum 5 ore
Gelu
Acum 5 ore
@Miruna