Rucola este o plantă comestibilă, din familia Brassicaceae. Crește în bazinul Mediteranei și lungimea sa variază între 20 și 100 cm.
Denumirea de rucola a intrat în limba română din italiană, deși în limba română există termenul de „voinicică” pentru această plantă.
Din rucola se folosesc frunzele, bogate în vitamina C și în potasiu, florile și semințele la muștaruri aromate.
La noi se comercializează doar frunzele de rucola, proaspete, în majoritatea supermarketurilor. Frunzele provin din culturi – rucola se cultivă în Italia, cu precădere, dar a fost naturalizată și în alte zone de temperatură.
Rucola se găsește și în natură, preferă solul uscat și afânat. Cu un gust puternic, amărui, cu nuanțe de nucă, rucola se potrivește foarte bine crudă în salate, dar și în mâncăruri gătite.
În Italia, rucola este folosită inclusiv pentru pizza, iar în Napoli există rucolino, un digestiv preparat pe bază de rucola. Rucola era folosită încă de pe vremea romanilor și considerată afrodisiacă, deși după Evul Mediu a fost neglijată și se găsea doar ca plantă sălbatică.
În ultima vreme, însă, rucola este cultivată și folosită din ce în ce mai des ca ingredient culinar. Ca plantă medicinală, rucola are și alte proprietăți: antioxidantă, antiscorbutică, antibacteriană, diuretică rădăcină.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: În Italia , Evul Mediu
Vizualizari: 405
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Verzii?
Acum 1 oră
Un român
Acum 1 oră
Xman
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel