Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Nu e vorba de casa lui Mircea Ivanescu

Mai mustăciți la poveștile guvernamentale care, însoțite de sforăitoare declarații  de empatie, vorbesc de ”asumarea responsabilității”? Cum naiba își asumă ei responsabilitatea pe banii și sănătatea noastră, naiba știe.
Doar că toate declarațiile acelea enervant de des lansate au în spate acțiuni. Nu importă amploarea acestor acțiuni, utilitatea către poporul amorf. Important e că există inițiativă, chiar dacă aceasta, în mod normal, este înscrisă în fișa respectivelor posturi ministeriale.
Haideți însă mai aproape de popor, în zona ”descentralizată”, des invocată atunci când vine vorba de delegarea atribuțiilor și a pârghiilor care să susțină astfel de atribuții. Luați cazul ”Mircea Ivănescu”, despre care toți jură – indiferent cât de mult îi cunosc opera – că are o dimensiune incontestabilă în cultura României contemporane. Și chiar a acestei zone din Europa. Au făcut ei ceva ca să pună în valoare ceea ce a rămas în urma lui Mircea Ivănescu, dacă acesta a fost atât de important după cum spun?
Nu numai că răspunsul este negativ (cu excepția premiilor pentru poezie ”Mircea Ivănescu”), dar el este însoțit și de declarații clare de genul ”nici nu voi face nimic”. Situația casei în care a trăit Mircea Ivănescu este ilustrativă. Breasla scriitorilor, prin președintele filialei de la Sibiu, anunță răspicat că ”nu va face niciun demers”. Că doar nu e în competența lor. Și am văzut că, de fapt, nimeni nu are vreo obligație în acest sens, chiar dacă ar avea puterea să facă ceva în acest sens.
Dar e mai comod ”să nu faci nimic”. Să nu ai inițiativă. Intelectualitatea locală, în care ar trebui să ne punem speranțele unui viitor, preferă să nu se mânjească în treburile birocratice. Cum să se pângărească ei cu o adresă scrisă prin care să propună celor care au bani achiziția casei în care a trăit Ivănescu, întru transformarea acesteia într-un lăcaș cultural?
Și dacă ar fi numai Mircea Ivănescu. Dar sunt sute de personalități locale uitate. Pentru că intelectualii acestei urbe sunt lipsiți de inițiativă lumească. Și atunci, care mai e rostul lor? Izolarea în cercurile lor înguste și așa-zis elitiste este chiar un deserviciu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 391

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Radu Vancu

Acum 11 ani

\"Intelectualitatea locală, în care ar trebui să ne punem speranțele unui viitor, preferă să nu se mânjească în treburile birocratice. Cum să se pângărească ei cu o adresă scrisă prin care să propună celor care au bani achiziția casei în care a trăit Ivănescu, întru transformarea acesteia într-un lăcaș cultural?\" Dragă Traian, chestia asta are căderea s-o facă, înainte de toate, proprietarul casei. Dacă aş scrie o asemenea adresă unei autorităţi, primul răspuns pe care l-aş primi ar fi o întrebare: în ce calitate vorbiţi? Aşa că eu fac ce mă pricep: scriu cărţi despre Mircea Ivănescu, vorbesc despre el studenţilor şi poeţilor tineri, încerc să fiu cât mai aproape de spiritul poeziei lui. E nedrept să mă faci să simt că toate astea sunt inutile, pentru că nu am făcut o adresă pe care nu era în căderea mea să o fac. Sunt de acord că, înainte s-o scoată la vânzare, proprietarul casei ar fi putut să facă minimul efort să întrebe autorităţile locale şi Ministerul Culturii: aş vrea să vând casa lui Mircea Ivănescu, sunteţi interesaţi de achiziţionarea ei? Însă să pui responsabilitatea asta în cârca scriitorilor din Sibiu mi se pare nedrept. Oricum, mă bucur mult că mai există ziarişti ca tine, interesaţi de ce se întâmplă prin mica breaslă a scriitorilor. Te felicit şi te îmbrăţişez.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

e greu sa te pui in situatia unuia caruia ii cade pleasca o mostenire, chiar daca casa e supraevaluata cu 150.000...dar....daca a avut o oarecare consideratie pentru cel decedat si fiind doctorita nu cred ca duce lipsa de bani, ar fi putut initia o astfel de idee cooptand oficialitatile dor la intretinere, reparatii si amenajare. Dar nu, orice lucru trebuie sa se transforme intr-o afacere cu castig de 300%, altfel esti fraier in Ro.Sigur ca e josnica atitudinea tuturor care dau din umeri si se eschiveaza, dar nici cu proprietara nu mi-e rusine!
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

vouă nu vi se pare că avem un fetiş al mumificării culturii? de ce e aşa de important să transformăm în muzee nişte case în care au trăit scriitorii? şi ce ne facem cu ăia care au trăit mai mult \"pe străzi\", vagabondând, stând cu chirie în multe locuri etc.? e chiar atât de importantă casa? cine nu cunoaşte opera respectivului scriitor va deveni un fan dacă va vizita casa? sau va deveni scriitorul faimos prin asta? mentalitatea asta tradiţionalistă fetişistă e ridicolă după părerea mea. opera e cea care contează.
Raspunde

@curtean

Acum 11 ani

vorbeste la closete!
Raspunde

asdfghjkl

Acum 11 ani

în tradiția pupatului de moaște, să ne masturbăm la mașina de scris a lui Ivănescu, lăsată acolo pe birou, poate lângă un manuscris neterminat (de câți ani nu s-a mai atins de ea?), ca să vadă toată lumea cât de mare e Ivănescu ăsta, de merită să-i facem un muzeu. nimeni nu s-a preocupat de el cât timp a fost în viață, dar acum că e mort, hai să-i facem muzeu. Tipic.
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 11 ani

@ Radu Vancu: tocmai pentru că ești printre cei care știu cel mai bine cine este (a fost) Mircea Ivănescu, consider că faci ceea ce trebuie în acest context. Dar breasla scriitorilor cred că putea face mai mult. O adresă scrisă din partea Uniunii nu e un capăt de lume, dar nici nu îmi fac iluzia unui remarcabil efect al unui astfel de demers. Mulțumesc pentru remarcele de final. :) @Mihai: să fim serioși. ”Colcăie” Sibiul de ”mumificare” a exponenților culturii. Și nu, cine va vizita o eventuală casă memorială (am trecut în articol acest exemplu pentru că era mai facil) ”Mircea Ivănescu” nu va deveni un fan. Nici măcar al poeziei. E vorba de puterea simbolului. De reper. De ce vrei tu altceva decât grețoasele evenimente care ne inundă în aceste zile. Ar fi fost vorba de un antonim al prezentului. @asdfghjkl: bănuiesc că vrei un răspuns în stilul și tonul comentariului tău. Accept: după înhumarea ta, nimeni nu o să asambleze măcar ideea unui muzeu care să-ți poarte numele. Normal.
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

nu ai zis în articol că te referi la o casă memorială. aşa am presupus şi am combătut ideea asta. un reper cultural nu cred că poate fi o casă memorială, ci opera cuiva. o casă poate fi, într-adevăr, un simbol, cum zici. iar acest simbol ar avea o încărcătură emoţională. eu tocmai asta dezaprob. nu cred că avem nevoie de a ne adora şi venera intelectualii, ci avem nevoie întotdeauna de o raportare critică la ei, pe care să o facă fiecare în forul lui interior. prin urmare, cu-atât mai puţină nevoie cred că avem de \"înfiinţarea\" unor astfel de \"simboluri\" cu încărcătură emoţională. cred că ar trebui să ne trezim toţi din atitudinea de babe pupătoare de moaşte (culturale) sau cea de adolescente îndrăgostite de luceferi - sunt maladii naţionale. reperele culturale nu cu inima trebuie judecate. opera lui ivănescu are nevoie de popularizare în instituţiile de învăţământ şi de traduceri de care s-ar putea ocupa celebrul ICR. ăstea două cam lipsesc şi dacă statul i-ar fi făcut casă memorială, cred că ar fi trebuit criticat dur pentru că ar fi făcut asta în loc să se ocupe de popularizarea şi traducerea operei lui. ar fi fost o formă fără fond. părerea mea.
Raspunde

@4

Acum 11 ani

când stai pe closet, până şi tu poţi arăta a gânditor. ce îţi iese pe gură ar trebui să fie diferit (cel puţin teoretic).
Raspunde

una pt mihai

Acum 11 ani

Inteleg ca tu sa-i privesti critic opera po(i)etica, da nu cumva confunzi piosenia cu atitudinea de babe pupatoare de moaste? Sentimentul asta de pietate il au - macar parte din cei ce l-au citit, sau mai mult, l-au si cunoscut. Mai inteleg ca generatiilor ce vin dupa el nu le-ar strica putina modestie! De retinut in schimb importanta popularizarii operei lui Mircea Ivanescu!
Raspunde

@9

Acum 11 ani

păi nu era vreo îngâmfare - înţeleg că asta ai văzut - fiind antonimul modestiei pe care o ceri - nu era vreo îngâmfare în a considera inutilă înfiinţarea unei case memoriale. sunt împotriva ideii respective din principiu, indiferent despre cine e vorba, şi am explicat motivele. valoarea operei lui ivănescu e greu de atins de generaţiile de după el. orice îngâmfare ar fi nejustificată. dar pioşenia despre care vorbeşti e, din punctul meu de vedere, inutilă - cel puţin la nivelul întregii naţii, că despre asta vorbeam, nu despre indivizi care i-au fost apropiaţi lui ivănescu (şi spun asta fiind influenţat destul de mult de opera lui în ce am scris până acum - a aprecia şi a fi influenţat sunt chestiuni diferite de a trata cu pioşenie). eu cred că trebuie schimbată mentalitatea asta tradiţionalistă, doar a trecut postmodernismul peste noi şi mai trece încă (se pare că fără prea mare impact social, că doar e împrumutat de la americani). tocmai mentalitatea asta retrogradă păguboasă care persistă la noi face ca pe eminescu să-l considere unii sfânt, ba chiar să-l facă alţii sfânt \"cu acte\" pe ştefan cel mare sau andrei şaguna. afirm din nou, e un fetiş la mijloc. şi nu unul sexual, cum a insinuat vorbitorul de la 5. (asdfghjkl), ci unul în sensul larg şi figurat, adică \"obiectul unei adoraţii oarbe, nejustificate\" (dex \'98), în loc să ne raportăm critic la valorile culturii. şi nu doar eu, cum spui, sau doar cei care scriu literatură, ci toţi. fiecare individ să gândească pe cont propriu, cum zicea kant. (dar pentru asta, sigur, e nevoie de educaţie, de reforme etc., iar ce vroia kant e ideal.) revin: ce nevoie avem să vedem un fotoliu sau o masă sau televizorul la care se uita ivănescu? o nevoie strict emoţională. iar statul ar trebui să cheltuie bani pentru achiziţionarea casei (bani care şi-aşa nu prea sunt) mai degrabă decât să finanţeze traducerea operei lui ivănescu şi difuzarea ei în lume? ca să se poată uita o mână de oameni cu nostalgie, confuzie, dezamăgire sau exaltare la propria reflexie în ecranul televizorului stins al lui ivănescu? suntem conservatori, bătrânicioşi şi retrograzi. şi dacă totuşi în foamea noastră de concret nu ne ajunge opera lui, atunci măcar să facem ceva mai actual, ceva mai potrivit cu tipul de sensibilitate al epocii în care trăim. hemingway are statuie în mărime reală într-un bar din cuba, care-l înfăţişează chiar stând la bar, rezemat de tejghea. te duci acolo, te aşezi şi poţi să-ţi faci o poză în timp ce te prefaci că vorbeşti cu el. :) dacă tot vrem simboluri din ăstea, măcar să ne punem imaginaţia la contribuţie şi să facem ceva mişto, vorba aia.
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

traian, nu vreau să monopolizez subsolul articolului tău, deşi poate deja am făcut-o şi îmi pare rău, dar trebuie să mai fac două precizări: 1. să nu crezi cumva că apăr filiala usr sibiu. deşi fac parte din ea, consider că ar putea să facă mult, mult mai multe şi nu face. 2. ce ai spus în finalul articolului e revoltător - \"intelectualii acestei urbe sunt lipsiţi de iniţiativă lumească. şi atunci, care mai e rostul lor?\". să înţeleg că rostul intelectualilor e să aibă exclusiv \"iniţiativă lumească\"? eminescu o fi avut un rost doar pentru că s-a implicat în viaţa societăţii ca ziarist? dar nichita sau ivănescu, cel în cauză? ei ce \"iniţiativa lumească\" au avut în afară de a bea vodcă în mod conştiincios, distrugându-şi unul ficatul, iar celălalt, rinichii? să înţeleg că rostul lor în lume a fost zero barat dacă n-au militat pentru ceva, dacă n-au făcut petiţii şi dacă n-au obţinut fonduri pentru diverse acte de cultură? nu e vorba că se compară cineva cu ei, dar e o chestiune de principiu. valoarea unui intelectual nu constă în \"iniţiativele lumeşti\" pe care le poate avea sau nu.
Raspunde

una

Acum 11 ani

Nu faceam apologia canonizarilor si sugestia mea era aluziva.
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

@una: a, nici nu-mi imaginam că ai face o asemenea apologie. dar permite-mi să cred că fetişizarea asta, fie că se manifestă prin case memoriale, fie că înmulţeşte numărul sfinţilor, vine din aceeaşi mentalitate conservatoare retrogradă care ar trebui să se schimbe. e o părere. şi nu pot să nu remarc acum paradoxul ca o formă fără fond să vină tocmai dintr-o mentalitate conservatoare. e incredibil. adică să facem o casă memorială ca o coajă goală de ou, iar cu esenţa - opera - om mai vedea ce-om face mai încolo. nici măcar o ediţie de opere complete nu s-a făcut, dar suntem preocupaţi de casă.
Raspunde

una

Acum 11 ani

Mentalitatea mea, asa retrograda si paguboasa cum e ea, pune intotdeauna omul si opera mai presus de cele lumesti.
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

@una: atunci bine - vorba cuiva. nu vreau să fac o dispută personală din chestia asta. vorbeam despre societate în general şi un anumit tip de mentalitate, nu m-am referit la persoane anume. totuşi n-am înţeles cum stă treaba din punctul tău de vedere: dacă zici că pui omul şi opera mai presus de \"cele lumeşti\", atunci susţii ideea cu casa memorială sau nu? o fi o contradicţie în ce zici? n-o fi? eu aş zice, pentru a transcende \"cele lumeşti\" şi a face un salt spre calitate prin cantitate (de la marx citire), să facem chiar mai multe case memoriale, una peste alta, ca o coloană infinită mai înaltă decât cea a lui brâncuşi. o casă pentru fiecare mască a lui ivănescu - omul măştilor. ar fi o chestie memorabilă, nu? :)
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Copy-Paste cu toatea comments ale mele (necorectate, scuzati) de pe Turnul Sfatului,acelasi autor, HOTEL IN LOCUL CASEI MIRCEA IVANESCU:___ 1. Georg (IP 188.105.49.13)________ De ce nu o Casa Memoriala Mircea Ivanescu unde sa-si aiba sediul Uniunea Scriitorilor din Romania Filiala Sibiu si unde sa se tina CENACLURI, Simpozioane, Festival de Poezie Contemporana... As propune SA SE DONEZE BENEVOL de catre POPULATIA ORASULUI banii: 150.000 EUR nu e mult.. dar NU de sponsori si afaceristi.. NU in posesia Primariei si in nici-un caz Consiliul Judetean care o face imediat cadou Bisericii (vezi Biserica Azilului si altele), ci nominal in posesia Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Sibiu. Casa sa fie intabulata ca atare, inregistrata ca LOCAS CULTURAL la CIMEC Bucuresti, iar CASA si TERENUL AFERENT SA FIE PE VECI SCUTITE de IMPOZIT... Pentru curent, gaz, telefon, apa,canalizare se vor gasi totusi oarece sume la Primarie.. dar pot si Scriitorii si ARTISTII sa gaseasca oarece mijloace... de exemplu la inscriere in CENACLU sau Manifestari o taxa modesta... In orice caz SA NU FIE SUBORDONATA nici Primariei, nici Consiliului Judetean. Primaria ar putea face totusi un gest ajutand la oarece reparatii si dotare... SIBIUL CULTURAL...si CERCUL LITERAR..asta sa va fie in ureche... Daca fiecare SCOALA ar da cate 500-1000 Lei, iar Universitatile oarece mai mult, dar FARA OBLIGATII si ACAPARARE cum a facut LUPU cu TRANSILVANIA...merge. Ii doresc lui Jean Radu-Vacarescu sa INSISTE si SA REUSEASCA... E o propunere..intrebati-l si pe Vancu in legatura cu FESTIVALUL de LITERATURA (nu numai poesie) MIRCEA IVANESCU.... Cred ca si Petre Dumbraveanu ar veni cu oarece idei si sprijin si deasemenea, cu relatiile sale, Dan Danila...FAN-ul nr. 1 Mircea Ivanescu, (de la el a pornit initiativa cu Ivanescu-Premiul Nobel) care stie mai multe decat credem noi.. .DAR, NU politrucilor traditionali de (in)cultura. (23:21:01) 2. Georg (IP 188.105.49.13)_______ Nu cumva sa fie subordonata sau cumva dependenta de ASTRA, ...Trebuie sa fie COMPLET INDEPENDENTA. desi sprijinata, dar fara OBLIGATII.. Cetatenii ar PUTEA DONA si SUMELE DONATE SE SCAD DE LA IMPOZIT,(nu stiu cate procente sunt permise sa fie acceptate ca donatii si scazute din impozit), deci de fapt NU PIERD NIMIC...este o DONATIE in BENEFICIU PUBLIC...Dar trebuie deschis un CONT BANCAR pe numele Asociatiei Scriitorilor Sibiu, un CONT SPECIAL de DONATIE, deci numai pentru ACEASTA, separat de celelalte socoteli..... (23:31:36)_____________ 3. Georg (IP 188.105.49.13) S-ar putea face o miscare literara acolo de sa zbarnaie in lUME...Ar fi Sediu, si s-ar putea tine saptamanal Cenacluri, cu evenimente traznet.. Nu mai este asa de greu ca pe vremuri...deci nu mai depinzi de tipar.. UN BLOG special si TE dESCHIZI LUMII cu texte originale, cu traduceri, cu critica..traducerile sunt infernal de importante..ma refer la limbi europene..Pot fi invitati scriitori, bloggeri, ziaristi...Notiunea de Literatura e mai larga acum.. importanta e COMUNICAREA...S-ar putea organiza totul incat SA FACA RUPERE IN lUME--aveti internet...nu mai sunteti izolati...Sibiul a mai facut rupere decateva ori in cultura..acum insa aveti OAMENI, aveti INTERNET, aveti (eventual) SEDIU REPREZENTATIV..dar MISCATI-VA..Proprietara actuala nu o sa astepte ani-de-zile..si comunicati-i in prealabil intentia..sa nu apuce s-o vanda...Whayy..ce rupere s-ar putea face..sa moara iarasi Bucurestiul de ciuda, ca pe vremuri, dar si-mai-si, acum cu ORGANIZARE si OAMENI... (23:45:47)________________ 4. una pt. georg (IP 188.24.216.241) Ideea ta buna nu poate prinde viata decat dk adunam nuielele lui Esop! (11:24:02)_________Turnul Sfatului. HOTEL IN LOCUL CASEI MIRCEA IVANESCU:___***www.turnulsfatului.ro/16346/hotel-in-locul-casei-lui-mircea-ivanescu.html?sst=Ivanescu
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Mie personal NU mi-ar conveni sa-mi tin cenaclurile, adunarile, festivalurile, Simpozioanele de poezie, ARHIVA UNIUNII SCRIITORILOR, intr-o CLADIRE ASTRA sau CASA de CULTURA a SINDICATELOR sau CASA ARMATEI, ca pe vremuri ...Tineti minte sedintele de CENACLU unde Stratulat supraveghea in NUMELE PARTIDULUI si SECURITATII? Nu mi-ar conveni sa fiu sub mana CJ... ca Uniune a Scriitorilor si cenaclul ei...sunt FILIALA de ORGANIZATIE PE TARA si sunt INDEPENDENT de Presedintii de CAP si CAMINE CULTURALE devenite fiefuri particulare si loc-de-adunari-de-gasca.. Jeane (Radu-Vacarescu)..trezeste-te..fa iarasi miscare de sa bubuie..cine nu vrea, nu trebuie..SUNT OAMENI...fie si numai pentru memoria IVANESCU si DAN SUCIU...se paiote face ceva de sa rupa LUMEA-MANELISTILOR...totul si prin INTERNET...deci, important sa devina INTERNATIONAL CUNOSCUTA.... Dan Suciu: Dan Danila; Carmen Negulei; Valentin martinov, Michaela Unchesel; Ioan Radu-Vacarescu; Mihai Posada; Andrei Aileni (da-si-nu, mai mult cu Transilvania); Emil Hurezeanu; Andrei Steiu/acum Andrei Codrescu; Florin Predescu; Anca Ionas; ...si..si.si..nu-mi vin acum toti in minte, completati Domniile-Voastre LISTA, SA NU SE UITE...
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Baieti, CULTURA e ca si sportul, fara EXERCITIU zi-de-zi, deci fara antrenament si INDRUMARE, de unul singur, NU REUSESTI, MUNCA IN ECHIPA te educa, DISCUTIILE si CONFRUNTAREA in CENACLU iti ASCUT mINTEA CRITICA si AUTOCRITICA...E VORBA, PANA CRESTI...si trebuiesc descoperite noi talente si crescute...IN CENACLU...Curtean, cu toata stima, la un CENACLU din anii 80`n-ati fi facut fata..si n-ati fi rezistat..CRITICA era dura de tot si se cerea CALITATE...toti pustii aia de liceu stiau mai mult despre semiotica si cultura decat banuiti Domniile-Voastre acum...si CRITCA era LA SANGE...sendibilii si mofturosii se retrageau...
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

stimate georg, vă erijaţi în \"mama omida\" când îmi spuneţi răspicat că n-aş fi făcut faţă unui cenaclu din anii \'80? sau deţineţi puterea de a vedea în universuri paralele \"ce ar fi fost dacă\"? sau cunoaşteţi referinţe critice care spun că scriu prost? nu înţeleg de ce totul trebuie transformat în dispute personale, în care trebuie să se facă atacuri bazate pe presupuneri fără substanţă. dacă tot trebuie să fie aşa, atunci aştept măcar un text critic din partea dvs., care să arate cu argumente de ce curtean scrie prost. ar fi \"distractiv\", ca la un cenaclu din anii \'80.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

19. mihai curtean (IP 188.24.254.36) stimate georg, vă erijaţi în \"mama omida\" când îmi spuneţi răspicat că n-aş fi făcut faţă unui cenaclu din anii \'80?_____COPY-PASTE de mai sus posting 18.Georg:[...]CRITICA era LA SANGE...sensibilii si mofturosii se retrageau...
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

@georg: puteţi să-mi daţi antonimele \"sensibililor\" şi \"mofturoşilor\"? nu de alta, dar dacă ei plecau, vreau să aflu şi eu cine mai rămânea acolo. să fie vorba oare de nesimţiţi? nu se poate una ca asta, nu? atunci nu rămâne decât varianta că aţi debitat o inepţie. care artist nu e sensibil şi mofturos? cam toţi sunt. dacă vreţi să ne referim la anii \'80, atunci luaţi exemplul cărtărescu. nu e sensibil? ba da. nu e mofturos? ba da. nu a rezistat în cenacluri? ba da. ceea ce dovedeşte că, nu-i aşa?, chiar aveţi habar despre ce vorbiţi. iar dacă doar în cenaclurile optzeciste se cerea \"CALITATE\", aşa cum insinuaţi, atunci probabil îi consideraţi pe nouăzeciştii es. pop, panţa şi popescu nişte diletanţi. e foarte distractiv felul în care puneţi problema. păcat şi de ivănescu ăsta că n-a apucat şi el să se nască mai târziu cu vreo 30 şi ceva de ani, ca să treacă în floarea vârstei prin focul cenaclurilor din anii \'80, care erau spuma spumelor, că atunci ar fi scris şi el ceva mai bine. păi nu?
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

21. mihai curtean (IP 188.24.254.36)__[...]păcat şi de ivănescu ăsta că n-a apucat şi el să se nască mai târziu cu vreo 30 şi ceva de ani, ca să treacă în floarea vârstei prin focul cenaclurilor din anii \'80[...]___A TRECUT mult de tot... si se simtea chiar voios...
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Aici era si presupun ca este vorba de MIRCEA IVANESCU si CASA...nu de particularitatile COMENTATORILOR...LA TEXT...eu am prezentat PROPUNERI CONCRETE....cine nu-i de acord..nu-i obligat SA PARTICIPE..e dreptul lui LIBER...
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

@georg, care se face că nu pricepe ce a spus chiar el însuşi: dacă tot vă place să citaţi, atunci vă citez şi eu - \"18. Georg (IP 188.105.119.80) [...] Curtean, cu toata stima, la un CENACLU din anii 80`n-ati fi facut fata..si n-ati fi rezistat.\" - eu am spus că nu înţeleg de ce totul trebuie transformat în dispute personale, în care trebuie să se facă atacuri bazate pe presupuneri fără substanţă. acum spuneţi chiar dvs. că nu e vorba de \"particularităţile comentatorilor\", ci de ivănescu şi casa în care a stat, după ce chiar dvs. aţi adus în discuţie ce am citat mai sus, cu referire la mine. îmi pare rău, dar cu oameni care spun ceva şi apoi se prefac că nu au spus, care au, se pare, o gândire din care logica a fost dată afară, nu mai am ce discuta. vedeţi? sunt un sensibil şi un mofturos atunci când întâlnesc ipocrizie şi lipsă de logică. mă retrag.
Raspunde

una

Acum 11 ani

Contradictia pleaca din faptul ca articolul nu aduce in discutie opera lui Mircea Ivanescu, ci casa in care a locuit. O casa cu un pret de vanzare supralicitat (pentru ca poarta un nume) si care apartine unui proprietar si care are dreptul sa ceara cat vrea si s-o vanda cand vrea si cui vrea. In speta ofertantului cel mai generos. Sau nu. Cat mai repede sau ...nu neaparat. O casa memoriala tine de patrimoniu, de un circuit cultural si inainte de toate, de un nume! Din punctul meu de vedere nu are nicio legatura cu fetisul. Casa memoriala -chiar dk pare ceva desuet - face exact ce denumeste, adica pastreaza memoria locului cu spatiul scriitorului respectiv (si timpul!), birou, biblioteca etc In esenta e o mostenire culturala locala, care pentru unii s-o fi golit de continut, pentru mine nu. Mai cred ca nu o sa cada nimeni intr-o stare de adoratie nefireasca daca ii calca casa. Adica insemna si prezervare.
Raspunde

una pt georg

Acum 11 ani

Nu am avut prea mult timp, dar mi-au picat ochii pe randurile tale cu ARHIVA UNIUNII SCRIITORILOR, ASTRA sau CASA de CULTURA a SINDICATELOR sau CASA ARMATEI. Consider ca nu e just sa blamezi niste institutii doar pt ca au si traditie.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

26. una pt georg (IP 188.24.218.51)_[...]Consider ca nu e just sa blamezi niste institutii doar pt ca au si traditie.[...]__Nu e vorba de BLAMARE..ci de absoluta INDEPENDENTA fata de ORICE Institutii, LOCALE sau CENTRALE...De ce scriitorii sa fie mereu OASPETI, cei care BAT LA USA ALTORA?..de ce sa depinzi de programul alcuiva, de norma de consum de curent electric a altora, de hartia higienica de la toaletele altora, de omul-de-serviciu si portarul altei institutii, de aprobari si sicane marunte..si dese? de ce CENACLURILE sa fie sub ochii unuia din INSTITUTIE care se uita la ceas si la cine vine si pleaca la si de pe MOSIA LUI? Nu mai discut de programare si suprapunerea cu ACTIVITATI CULTURALE mult mai importante, care tin de specificul contractelor si preferintelor STAPANILOR..
Raspunde

ekDDieXrQNzloR

Acum 11 ani

It's like you're on a miisson to save me time and money!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus