Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Criza ii scoate pe sibieni din case. La propriu

Zeci de familii din județ așteaptă rezultatul licitațiilor organizate de bănci pentru a ști când vor părăsi locuințele. La nivel național, doar la BCR sunt peste 600 de familii care sunt pe punctul de a-şi pierde locuinţa, pentru că nu şi-au mai plătit ratele. Agenții imobiliari susțin  însă că adevăratele licitate sunt ținute la sertar de către funcționarii băncilor. ”Toate executările sunt afișate sau menționate pe site-urile băncilor. Se pot găsi informații la sediile băncilor. Nu cred că există lipsă de transparenă”, susține însă Radu Gratian Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor. Cu toate acestea, au existat de-a lungul timpului mai multe cazuri în care executori bancari au fost prinși luând mită pentru că au amânat sau au facilitat vânzarea unor locuințe.

Consecințele licitațiilor la care nu se prezintă nimeni în primele etape și în urma cărora imobilele ajung la prețuri derizorii cad în cele din urmă pe umerii celor care le-au ipotecat. Imobilele ajung să fie vândute sub cota de piață, iar banii nu ajung pentru  a acoperi datoria. Băncile continuă astfel de mersurile împotriva celor care s-au împrumutat pentru a-și acoperi creanțele.

Agenții imobiliari sibieni spun că accesul cetățenilor fără pile și relații la licitațiile organizate de bănci este însă extrem de limitat. ”Ofertele foarte bune sunt rezervate pentru salariații băncilor și pentru prietenii lor. A fost un apartament de trei camere, confort unu pe Aleea Frații Buzești care a fost scos la licitație cu 42.000 de euro, un preț mare. În final, a fost vândut cu 32.000 de euro. Alpha Bank a scos la licitație o mansardă pe strada Șteflești de 70 mp, pe două nivele și a fost vândută la o cunoștință din interiorul băncii cu 28.000 de euro. Pe site-uri sunt postate ferme pe la Marpod, la Copșa, Mohu, tot felul de grajduri pe care nu le vrea nimeni, foste vinării și așa mai departe”, susține Gicu Bogdan, patronul agenţiei imobiliare Prestland.

Pe site-urile băncilor există proprietăți imobiliare scoase la licitație, însă prețurile anunțate nu sunt foarte atractive și de regulă acestea sunt expirate. Banca Leumi, sucursala Sibiu scoate la vânzare o casă cu teren de aproape 500 de metri pătrați din Poiana Sibiului la prețul de 47.775 de euro și această sumă reprezintă 75% din suma cerută inițial, fiind la a doua licitație. ”Construcția este din caramidă și este compusă din pivnițe, hol, bucătărie la subsol; 2 camere, hol, baie la parter și 3 camere la etaj. În curte se mai află o magazie. Imobilul este situat in zona mediană a localității Poiana Sibiului, la 38 de km. de Sibiu și 20 km. de Săliște”, scriu bancherii pe site, căutând clienți.

Aceeași bancă scoate la licitație în comuna Cristian o casă construită ”la roșu”, care are și un teren de 700 mp. ”Teren în suprafață de 700 mp, cu deschidere la stradă de 21 mp, formă dreptunghiulară, împrejmuit cu gard de sârmă, pe care se află o construcție la roșu tip P+E , având suprafață construită de aproximativ 120 mp; cu structură formată din zidarie portantă din cărămidă cu stâlpi, sâmburi și centuri din beton armat, compartimentări și închideri din zidărie de cărămidă, planșeu din beton armat peste parter, planșeu din lemn peste etaj, acoperiș tip șarpantă din lemn, învelitoare din țiglă de beton. Este realizat branșamentul la curentul electric”, apare scris pe site-ul băncii Leumi. Prețul: 39.750 euro. Doar că anunțurile sunt de la sfârșitul anului trecut.

Banca Reiffeisen scoate la licitație câteva imobile din Sibiu. Un apartament pe strada DD Roșca, cu două camere face 30.750 de euro, iar o casă pe strada Livezii, cu un teren de 883 mp e apreciată de bancheri la 106,875 Euro.

Alpha Bank are un apartament de două camere, de 53 mp, la parterul unui bloc de zece etaje de pe strada Iezer la prețul de pornire de 30.225 euro, fără TVA, preț redus cu 25% după ce la prima licitație nu s-a prezentat niciun licitator

Libra Bank scoate la licitatie un teren intravilan cu suprafață de 4.400 mp, forma dreptunghiulara, amplasat in zona cartierului Triaj din Șelimbăr. Utilități: gaze, electricitate, canalizare și apă la 150 m. Prețul de pornire al licitației: 218.552 lei. Tot Libra scoate la licitație teren intravilan în suprafață de 1.080 mp situat în Sibiu, cartier Gușterița. Terenul are o formă dreptunghiulară și beneficiază de toate utilitățile. Preț: 48.000 euro.

Banca Transilvania scoate la licitație un apartament la mansarda unei vile tip D+P+2E+M, cu 5 camere și dependințe, situat Sibiu (zona Cartier Ștrand), la prețul de pornire de 260.828 lei. Suprafața construită desfasurata (mp) :  150 Suprafata utilă (mp) :  126 mp, pe două etaje.

Conform codului de procedură civilă, anunțul de vânzare, care trebuie să conțină datele de identificare ale imobilului, se afișează obligatoriu: la sediul organului de executare, de regulă sediile băncilor sau sucursalelor județene, și al instanței de executare, respectiv judecătoria în circumscripția căreia se află imobilul, la locul unde se află imobilul urmărit - pe ușa imobilului, la sediul primăriei în a cărei rază teritorială este situat imobilul, la locul unde se desfășoară licitația - de regulă sediile băncilor sau sucursalelor județene, în jurnale locale sau cu apariție națională de notorietate. Pe lângă prevederile legale, pe site-urile bancare mai sunt publicate anunțuri despre vânzarea silită a garanțiilor imobiliare.

Participanţii la licitaţiile organizate de bănci trebuie să ştie că în momentul achiziţionării prin licitaţie, chiar dacă preţul este mai scăzut, trebuie să dispună de întreaga sumă de bani, având în vedere că nu pot folosi creditul imobiliar în acest sens.

”Ofertele foarte bune sunt rezervate pentru salariații băncilor și pentru prietenii lor. A fost un apartament de trei camere, confort unu pe Aleea Frații Buzești care a fost scos la licitație cu 42.000 de euro, un preț mare. În final, a fost vândut cu 32.000 de euro. (...) Pe site-uri sunt postate ferme pe la Marpod, la Copșa, Mohu, tot felul de grajduri pe care nu le vrea nimeni, foste vinării și așa mai departe”,  Gicu Bogdan, patronul agenţiei imobiliare Prestland.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Nicolae

Acum 11 ani

In tarile avansate, atunci cand o familie are grave probleme financiare se migreaza spre zone unde viata este mai usoara, in cazul nostru ar trebui ca sa existe un exod de la oras, din apartament, spre mediul rural unde casele sunt inca ieftine. Daca ai un apartament cu 2 camere la bloc poti sa-l schimbi cu o casa la tara si iti mai raman si bani de cheltuiala. La tara ai posibilitatea sa te aprovizionezi mai usor si mai ieftin si poti sa-ti produci unele produse (legume fructe etc. in propria-ti ograda). Mai poti tine si cateva gaini, oi, porci iar aerul de la tara nu se compara cu cel de la oras. Sa nu uitam ca in judetul Sibiu satele s-au modernizat. Acum avem conditii de oras, alimentare cu apa potabila, gaz metan, canalizare, asfalt, cablu tv, internet, etc. Dar pentru unii foarte comozi este mult mai usor sa joci table in fata blocului decat sa plivesti un strat de ceapa.
Raspunde

un datornic

Acum 11 ani

Mai Niculae de ce nu te duci tu la tara la tara trebuie sa creezi conditi ca la oras cum este in toate statele civilizate din EUROPA la noi la sate e can evu mediu astia de ne conducare grije numai cum sa fure facem stadioane si alte lucruri inutile pe criza asta o infracstustura e de lucru e mai usor sa pui niste saminta de iarba sa faci o baraca si sa spui ca sa cheltuit 1 000 000 de euro cheltuim haotic ca asa s-U INBOGATITsi acum dati sfaturi
Raspunde

Veta

Acum 11 ani

@1 Multi nu au masini si nici permis auto, trebuie sa faca naveta de la tara la oras. In Sibiu doar 7 % dintre cursanti iau permisul din prima. In America procentul e de aproape 100 %. Da, noi nu suntem in America.
Raspunde

ptr datornic

Acum 11 ani

daca mergeai la scoala si ai fi invatat sa scrii si sa vorbesti corect in limba ta materna, poate nu ai mai fi semnat \"un datornic\"...romanul are o vorba: \"prostul parca nu e prost destul daca nu e si fudul\"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus