Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Teatrul National din Sibiu ingrijorat din cauza taierii bugetului AFCN

Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte Sibiu își exprimă îngrijorarea față de politicile culturale derulate în ultima perioadă în România.

“Proiectul de act normativ publicat pe 8 august 2012 sub numele Ordonanță privind reglemenatrae unor măsuri fiscal-bugetare, pe site-ul Ministerului de Finanțe Publice pune în pericol sectorul cultural independent și distruge activitatea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), singurul organism autonom ce oferă finanțări nerambursabile proiectelor culturale în România. Considerăm absolut necesar ca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național să își asume o poziție oficială față de proiectul de act normativ și să susțină retragerea acestor modificări care blochează contribuția la creșterea nivelului de dezvoltare umană a societății românești și garantarea accesului la cultură. Mai mult decât atât, actul normativ ar fi abrogat și prevederea Legii 186/2003 pentru promovarea culturii scrise care prevedea repartizarea a 0,4% din profitul net al Loteriei Române pentru achiziția de publicații destinate bibliotecilor publice”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Potrivit colectivului “Radu Stanca”, prin proiectele finanțate de AFCN se asigură o dezvoltare echilibrată și sănătoasă a societății și prestigiului României.

“Luând ca exemplu doar turneul de la Edinburgh al Teatrului Național din Sibiu care a fost cofinațat de AFCN și ICR putem concluziona că printr-o investiție minimă la nivel național se poate contribui la o mai bună imagine a țării în afara granițelor. Având ca suport comunicările BBC, The Financial Times, The Daily Telegraph și The Guardian, turneul realizat cu sprijinul AFCN și ICR a adus mai multe articole pozitive la adresa României decât orice alt efort politic sau comercial din ultimele șase luni. Mai mult decât atât, prin sprijinirea unui astfel de proiect se asigură un circuit sănătos al banului public prin crearea de locuri de muncă și susținerea unor industrii ca cea a turismului, transportului”, mai spun reprezentanţii Teatrului Naţional “Radu Stanca”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus