Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Branko Gajic: „Promit ca, indiferent cine ne va fi adversar, va avea probleme in jocurile cu noi!”

Într-o lună se dă startul noii ediții a diviziei A de volei feminin. Sibiul este reprezentat în prima ligă de volei a României de formația CSM Sibiu, care a izbutit, la finalul sezonului trecut, să se păstreze în primele 12 echipe ale țării. A fost nevoie de aducerea unui nou antrenor – sârbul Branko Gajic, care a venit la Sibiu cu un suflu necesar pentru ca fetele să poată să treacă cu bine de play-out-ul jucat în fața formației Universitatea Cluj.


Gajic a venit la CSM Sibiu, cea de-a treia echipă românească pe care o antrenează după Piatra Neamț și Mureș, într-o perioadă în care formația se confrunta cu un tumult ce tindea să fie sinonim cu retrogradarea în divizia secundă. Nu era primul play-out pe care sibiencele erau nevoie să îl joace, barajele fiind adevărate pietre de încercare pentru formația din oraș în ultimele sezoane. Venit cu o lună și jumătate înainte de finalul sezonului trecut, Gajic a reușit să pună pe picioare, cu largul concurs al sportivelor, o echipă pe care până și cei mai optimiști o vedeau retrogradată. Acum stă să înceapă un nou campionat, antrenorul este același Branko Gajic, iar echipa nu s-a schimbat cu mult, deși a fost reîmprospătată cu trei transferuri. Rămânerea lui Gajic la echipă nu este o surpriză pentru nimeni, cu atât mai mult cu cât și publicul, atât cât a fost el în Sala Transilvania, l-a acceptat imediat pe sârb. Negocierile cu clubul sibian par a nu fi fost atât de dure, dat fiind faptul că președintele Cintean recunoaște că și-a dorit foarte mult ca antrenorul să continue. „Nu ne-a convins el, noi l-am convins să rămână! Ni l-am dorit noi foarte mult!”, spune Viorel Cintean, care merge în continuare pe mâna lui Gajic.

De partea cealaltă, antrenorul recunoaște că are nevoie de o perioadă de acomodare, dar reiterează faptul că este un profesionist, care știe cum să gestioneze situația. „Nu sunt un antrenor amator, eu lucrez în acest domeniu ca profesionist și normal că am nevoie de o perioadă de acomodare. Dacă vrei rezultate bune, continuitate, ai nevoie de condiții. Eu știu că în acest moment sunt probleme mari, e criză economică, dar dacă vrei și ai organizare bună, totul se poate. Am semnat pe o perioadă de doi ani de zile, iar dacă nu funcționează ceva, am în contract diverse clauze. E normal. Pentru mine e important, deoarece nu stau aici pentru a mă recrea. Am venit aici pentru lucruri serioase și așa le-am și găsit! Ce este important pentru mine: să vină oameni în sală și să știe că au o echipă în Sibiu cu rezultate bune. Va fi un progres bun și pentru cele două-trei jucătoare tinere. Apoi, vom vedea cât voi sta la Sibiu – doi, trei sau cinci ani. Dar, doar cu progres, fără nu se poate!”, susține, foarte hotărât, Branko Gajic.


Au transferat trei jucătoare


Deși spune că în acest moment, în România, nu există prea multe opțiuni viabile pentru a întări echipa, Branko Bajic s-a mișcat destul de rapid, iar la formația sibiană au venit trei jucătoare noi, unele dintre ele nefiind străine de Sibiu. Perioada antrenamentelor va fi una decisivă, deoarece sârbul spune că mai are nevoie de un centru și un ridicător. În schimb, tehnicianul nu contenește să își laude jucătoarele pentru efortul depus în luna ce tocmai a trecut, dedicată exclusiv pregătirii fizice. De asemenea, Gajic reliefează cu mândrie și faptul că în echipa sibiană se regăsesc 11 fete din oraș - lucru aproape imposibil în campionatul românesc de volei, unde se preferă achiziționarea stranierelor sau aducerea „cremei” din alte județe. „Am făcut trei transferuri: Alexandra Ariton, care a fost la Cluj, Anca Bunea, tot la Cluj, și Sorina Marin, care a fost la Lugoj anul trecut. Totul s-a rezolvat. Am soluții pentru noul sezon. Sigur, ne mai trebuie o jucătoare pentru poziția centru și una pentru ridicător. Așa vom avea echipa completă, vom vedea. Fetele s-au antrenat, până acum, foarte bine timp de o lună – lucru pentru care le mulțumim. Au fost serioase și au dat dovadă de mult profesionalism. Avem multe fete din Sibiu, acest lucru este interesant. Sunt 11 fete din oraș, nicio altă echipă din România nu are așa de multe echipe din orașul în care se află. Pregătirea fizică, de bază, merge foarte bine. Acum urmează luna septembrie, în care vom juca meciuri amicale pentru a vedea cum stăm, ce merge bine, ce nu, unde trebuie să mai îmbunătățim”, subliniază Gajic.

Antrenorul mai spune și că, pentru moment, înregimentarea jucătoarelor foarte tinere, junioare chiar, este greoaie pentru că divizia A este un campionat solicitant. Astfel că este dificil, dar nu imposibil, să dai șanse tinerelor jucătoare, în detrimentul voleibalistelor care au cunoscut gustul succesului și amărăciunea înfrângerii.


„Eu nu am venit aici pentru play-out!”


Perfecționist din fire, lucru care se vede mai ales atunci când nu poate sta locului în timpul meciului, ci preferă să se bucure sau să sufere odată cu jucătoarele sale, antrenorul Branko Gajic exclude din start ipoteza unui nou și chinuitor paly-out. „Eu nu am venit aici pentru play-out”, spune el, continuând cu „trebuie să găsești soluția pentru a putea să schimbi ceva, ca echipa ta să fie mai bună”. Nu și-a numit încă un căpitan de echipă, motivând că acest lucru va veni de la sine, din interiorul echipei, care va fi cea care își va propulsa reprezentantul.

„Încă nu am căpitan, nu m-am decis. Cred că dacă am echipă, dar nu am încă un căpitan, nu e nicio problemă. În volei nu este vorba numai despre o jucătoare. Dacă o fată pierde, toate pierd. Primul lucru pe care vreau să-l fac e să construiesc o echipă, iar apoi va ieși în față și căpitanul. Fetele îl vor decide, alături de mine, deoarece nimic nu se decide fără mine, acest lucru este sigur! La cum au lucrat în ultima lună, credeți-mă, nu vreau să spun că totul a fost perfect, dar sunt la un nivel foarte înalt. Sunt foarte impresionat de modul în care au înțeles rolul acestei perioade de antrenamente. Le-am explicat că aceste antrenamente conțin lucruri esențiale, care vor ajuta în ultima parte a sezonului, nu neapărat la începutul lui, ci la final atunci când se poate decide întregul campionat. Pot să spun că sunt pregătite, deși nu pot să avansez un procent. Sunt bucuros că sunt antrenorul lor, mi-au arătat-o în ultima lună de antrenamente”, spune Gajic, lăsând încântarea să îi lumineze chipul.


„Oamenii trebuie să înțeleagă că e nevoie de timp”


Gajic este conștient de faptul că sibienii sunt pasionați de sport, indiferent că este vorba despre fotbal, baschet sau volei. Pe cale de consecință, așteptările sibienilor sunt mari, dar antrenorul spune că echipa sa are nevoie de timp. „Oamenii trebuie să înțeleagă că e nevoie de timp. Nu trebuie să batem Dinamo sau Constanța, trebuie să jucăm. Să ne luptăm pentru echipa noastră. Au calități, trebuie să lupte, să lucreze, așa cum au făcut-o în ultima lună, pentru a progresa. Știu că nimeni nu va putea să vină aici și să aibă un meci ușor cu echipa noastră. Promit că, indiferent cine ne va fi adversar, va avea probleme în jocurile cu noi. Nu pot să promit nu știu ce victorii, dar pot să o fac când vine vorba despre lupta împotriva oricărui adversar care va veni aici”, spune antrenorul, care preconizează o luptă acerbă pentru locurile 5-8, poziții atacate în acest sezon de sibience.

„În acest moment, nu vrei să vorbești despre care este locul nostru, dar pentru mine nu există play-out. Această echipă trebuie să termine în primele opt! Normal, primele patru echipe sunt tari, cu bugete mari. Dar, între locurile 5-8 se poate. Acolo, la fel, sunt echipe bune, ca Blaj, Lugoj, Craiova, Mureș, Piatra Neamț. Vedem! Va fi un război sportiv pentru locurile 5-8”, conchide Branko Gajic.

După o lună de antrenamente fizice, urmează o alta de jocuri amicale, la finalul cărora sârbul va putea să înțeleagă nivelul la care se află echipa de volei a Sibiului. În 14-16 septembrie, CSM Sibiu a fost invitată la Lugoj, la un turneu în care se va întâlni cu echipa gazdă și cu alte două formații din Serbia. După Lugoj, pentru voleibalistele din oraș urmează Cupa României – 26 septembrie, în Sibiu, iar returul, în Craiova, pe 29 septembrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus