Joi,
22.04.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Catina - remediu pentru multe boli

Denumirea științifică a cătinei este Hippophae rhamnoides și este specie ce aparține Familiei Elaeagnaceae. O găsim atât pe malul râurilor cât și pe coastele râpoase. În unele regiuni mai este cunoscută sub denumirea de cătină albă. De la cătină se folosesc fructele.

Dacă în timpul verii fructele, nefiind coapte suficient, au un gust acru, spre sfârșitul toamnei căpăta o aromă deosebită asemănătoare ananasului. Mai trebuie spus faptul că, fructele pot rezista pe ramuri până la începutul primăverii reușind să facă față gerului năpraznic din timpul iernii. Fructul de cătină este practic un concentrat de energie prin conținutul ridicat în vitamine, minerale, oligoelemente.

Predomină vitamină C, o serie de pigmenți carotinoidici, un ulei gras, vitaminele B1 și B2, acidul folic, acizi grași și fitosterol, acid nicotinic, o serie de uleiuri volatile. Datorită acestei compoziții complexe, cătina este considerată, pe bună dreptate, o polivitamină naturală.

Fructele de cătină se pot consuma sub diverse forme. Se prepară siropuri, gemuri, sucuri, lichioruri, vinuri. Sucul proaspăt se obține prin zdrobirea fructelor și trecerea lor printr-o sită inoxidabilă, pentru îndepărtarea sâmburilor. Se pot face combinații între sucul de morcovi și cel de cătină obținându-se băuturi extrem de sănătoase și recomandate a fi consumate mai ales în anotimpul rece, când organismul uman este supus la o serie de viroze, gripe, răceli.

Dacă la sucul proaspăt de cătină se adaugă fie zahăr, fie miere se poate obține un sirop care se păstrează în sticle, la loc răcoros și întunecat și se consumă în diverse cure, nu mai mult de 4-5 lingurițe pe zi.

Ceaiul de cătină, preparat din fructe uscate, are un gust plăcut și se poate consuma în avitaminoze și nu numai. Poate fi indicat în stări diareice, în unele boli de piele, în reumatism.

Cătina este recomandată în pentru gripă, guturai, sensibilitate la răceli, hepatită, anemie, colită, ateroscleroză, alcoolism și tabagism.

Vizualizari: 179

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus