Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Ca-n vremurile comuniste: cine nu e cu noi...

 

Președintele uneia dintre cele mai mari organizații profesionale de la Sibiu, cea a experților contabili, a fost înlocuit din funcție. Motivul este unul greu de înțeles după 22 de ani de democrație: a avut o părere diferită de cea a șefilor de la centru.

Culmea este că Florin Pop, de acum fostul președinte al CECCAR Sibiu, a exprimat o părere care a fost pe placul multor colegi din țară. Or, tocmai acest lucru a dus la înlocuirea sa.

Povestea încheiată cu încetarea mandatului lui Florin Pop a început în primăvara acestui an, când a avut loc Conferința națională a CECCAR (Corpul experților contabili și a contabililor experți din România), organizație profesională care numără aproximativ 40.000 de membri la nivel național, din care peste 1.000 sunt din județul Sibiu.

Pe ordinea de zi, două dintre punctele puse în discuție nu au fost pe placul majorității. Cele două puncte făceau referire la majorarea cotizațiilor cu 20% și la instituirea unei plăți suplimentare pentru o parte din membri CECCAR. ”Eu, personal, sunt împotriva majorării cotizațiilor cu 20% (aplauze în sală)”, se arată în stenograma ședinței ca fiind poziția lui Florin Pop în fața reprezentaților CECCAR din întreaga țară. Opinia sa a fost aplaudată, asemeni celei prin care Pop arăta că nu este de acord cu instituirea unei plăți suplimentare pentru o parte membrii organizației profesionale.

Poziția lui Florin Pop, exprimată în urma discuțiilor avute în cadru oficial cu membrii CECCAR Sibiu, a fost interpretată de conducerea națională drept o ”instigare la a nu vota ordinea de zi”. Reprezentanții conducerii naționale ai CECCAR s-au arătat deranjați și de faptul că Florin Pop ar fi exprimat o părere personală și nu una a filialei pe care o reprezenta.

Sancțiune ”exemplară”

După Conferința din martie, Biroul Permanent al CECCAR a formulat împotriva lui Florin Pop o sesizare la Comisia superioară de disciplină din cadrul organizației profesionale. Comisia de disciplină a decis, la mijlocul lui iulie, că Florin Pop a greșit. ”Prin îndemnul de a se vota împotriva unor materiale elaborate în scopul îmbunătățirii activității CECCAR, a adus în mod conștient și cu intenție deservicii profesiei și membrilor care o exercită. (...) Consecința atitudinii manifestate de către d-l Pop Florin a constat pe de o parte în crearea unei dezordini în sală și tulburarea în mod inutil și nejustificat a lucrărilor Conferinței Naționale, iar pe de altă parte în respingerea punctului 9 al ordinii de zi (respins prin votul majorității prezente – n.r.)”, se arată în hotărârea Comisiei de disciplină. ”În fapt, nu am făcut altceva decât a prezenta în intervenția mea aspectele cu care nu sunt de acord din materialele prezentate, iar în final să adresez rugămintea participanților de a nu vota majorarea cotizațiilor profesionale ale membrilor”, a arătat, prin întâmpinarea formulată, Florin Pop.

Cu toate acestea, Florin Pop a fost sancționat cu avertisment scris. Contestația formulată de Pop a fost respinsă de Consiliul superior al CECCAR. Pe baza avertismentului scris, președintele interimar al CECCAR la nivel național a anunțat că, din 25 iulie, mandatul de președinte al lui Florin Pop încetează.

Colegi solidari

Înaintea judecării contestației formulată de Florin Pop la Consiliul Superior, mai bine de 300 de experți contabili sibieni au semnat o adeziune în atenția forurilor de conducere ale CECCAR. În adeziune se arată printre altele că punctul de vedere exprimat de Florin Pop la București a fost unul discutat și susținut în prealabil la Sibiu. ”Înţelegem că acest punct de vedere a fost exprimat deschis în Conferinţa Naţională de către dl Pop Florin, împrejurare care, în viziunea noastră, ar fi trebuit să fie tratată cu respect, bunăvoinţă şi aplecare spre analiză. În raport cu principiile democratice, care trebuie să fie repere în guvernarea organismului nostru profesional, considerăm nedrept şi surprinzător faptul că un mandat acordat de membrii Filialei Sibiu CECCAR a condus la sancţionarea disciplinară a dlui Pop Florin”, se arată în adeziunea contabililor sibieni. Document care nu a mai fost luat în seamă de conducerea națională.

”Ţinând seama de faptul că părerile exprimate in cadrul lucrărilor Conferinţei Naţionale reprezintă atitudini democratice, nesancţionabile potrivit propriilor reglementări ale profesiei contabile din România, vă rugăm să admiteţi contestaţia formulată de expertul contabil Pop Florin şi să respingeţi hotărârea de sancţionare pronunţată în acest caz de Comisia Superioară de Disciplină”, au mai cerut colegii lui Florin Pop.

Decizie ilegală

Situația din cadrul CECCAR va ajunge și în instanțele de judecată. ”Încă nu am primit respingerea contestației mele depusă la Consiliul Superior. Dar intenționez să urmez căile legale de atac. Nu pentru mandatul meu de președinte al filialei sibiene al CECCAR, care oricum expira peste un an și jumătate. Ci pentru că vreau să se respecte principiile democratice, să fie respectat adevărul”, a declarat Florin Pop pentru Turnul Sfatului.

Dincolo de absurdul situației, sancționarea lui Florin Pop pare a fi făcută printr-o schemă care depășește legalitatea. Potrivit Ordonanței 65/1994, republicată, (legea privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi), sancționarea disciplinară a membrilor consiliilor filialelor CECCAR (inclusiv a președinților) este o atribuție a Conferinței naționale și nicidecum a Comisiei superioare de disciplină.

”Apreciem sancționarea colegului nostru, președintele filialei Sibiu, ca fiind o încercare de intimidare adusă oricărui membru care ar putea avea altă opinie decât cea a structurilor stufoase de "la vârf”, o gravă încălcare a libertății de exprimare a opiniei , un abuz pus în scenă de Conducerea Superioară a CECCAR București, un prejudiciu moral adus profesiei contabile”, este o parte din mesajul contabililor sibieni trimis către București.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

stejar

Acum 10 ani

sintem alaturi de tine florin, sint sigura ca nu ne vor putea ignora la nesfirsit,
Raspunde

incognito

Acum 10 ani

Stie cineva cine tine evidentele contabile la societatea comerciala care editeaza TURNUL SFATULUI?
Raspunde

eu

Acum 10 ani

\"Prostia este infinit mai fascinanta decat inteligenta. Inteligenta are limitele ei. Prostia, nu.\" (Umberto Eco) E tot ce-mi vine in gand citind intrebarea incognito-ului. As mai completa: nici rautatea nu are limite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus