Sâmbătă,
27.04.2024
Cer Senin
Acum
13°C

DSP verifica magazinele care ar putea vinde bauturi alcoolice ce contin metanol

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu începe controalele în unităţile comerciale, pentru a verifica dacă şi pe piaţa sibiană se comercializează băuturi alcoolice care conţin metanol.

Ministerul Sănătăţii a trimis notificări tuturor direcţiilor de Sănătate Publică în legătură cu prezenţa la comercializare, pe piaţa din Cehia, a unor băuturi alcoolice de tip votcă şi rom, de provenienţă necunoscută şi care conţin metanol.

„Lista de băuturi suspecte cuprinde produsele Lassky Tuzemak, Tuzemak, Svestkova Votka, Vodka Lunar, Vodka, Hanacka Vodka, Merunka şi Albanska Borovicka. DSP Sibiu a demarat o amplă acţiune de control la unităţile de depozitare şi desfacere, în vederea identificării şi retragerii de la comercializare a acestor tipuri de băuturi. Recomandăm populaţiei să evite achiziţionarea şi consumul tuturor băuturilor care provin din surse neautorizate”, spun reprezentanţii DSP Sibiu.

Cehia a interzis la sfârşitul săptămânii trecute vânzarea băuturilor alcoolice tari, după ce 20 de oameni au murit, iar alţi 36 sunt în stare critică, internaţi în spital. Şi Polonia a lansat o interdicţie de 30 de zile privind vânzarea de alcool importat din Cehia.

Din punct de vedere chimic, metanolul este un alcool, cu structura cea mai simplă, incolor, inflamabil, volatil, toxic, în stare pură având un miros asemănător alcoolului etilic, dar mai puţin intens. Cele mai frecvente utilizări sunt ca şi solvent, carburant sau antigel.

Intoxicaţia cu metanol se manifestă iniţial prin senzaţie de rău, slăbiciune, dureri de cap, greaţă, după care apar tulburări ale aparatelor şi sistemelor, ca dureri abdominale, vărsături, greutate în respiraţie, ameţeli, confuzie, tulburări vizuale (vedere neclară, înceţoşată, tulburări în percepţia culorilor, vedere dublă, îngustarea câmpului vizual. La doze mari se produce pierderea conştienţei şi deces.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus