Joi,
07.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Angajatii Filarmonicii au "infrant" Consiliul Judetean: li se maresc salariile

Aproximativ 30 de muzicieni ai Filarmonicii de Stat Sibiu au câștigat, până acum, definitiv, procesele împotriva instituției în cadrul căreia lucrează. Având în vedere aceste sentințe, este de așteptat ca și ceilalți angajați ai Filarmonicii – ale căror procese sunt judecate de aceleași complete de judecată – să câștige definitiv și irevocabil mărirea dublarea sau, în unele cazuri, triplarea lefurilor. CJ Sibiu este obligat – prin sentințele judecătorești - să pună la dispoziție fondurile necesare atât pentru plata diferenței dintre salariile meritate și cele în fapt acordate pe aproximativ un an, cât și pentru asigurarea fondului de salarii necesar în condițiile măririi acestuia.

”Din cele aproximativ 80 de dosare, împărțite pe două complete de judecată, aproape 30 s-au încheiat, definitiv, în favoarea angajaților. Ambele complete de judecată au dat aceleași sentințe, admițând recursurile și cererile angajaților exact așa cum au fost formulate”, spune Daniela Câmpean, avocata aleasă de angajații Filarmonicii să îi reprezinte.

Sentință modificată

La finele anului trecut, cei 81 de angajați ai Filarmonicii au cerut Tribunalului Sibiu aplicarea unei hotărâri de guvern, emisă încă din 2008, prin care angajații din instituțiile de spectacole și concerte beneficiază de un alt sistem de salarizare, unul care ar spori veniturile lunare ale muzicienilor din cadrul Filarmonicii. Normativul pe care angajații Filarmonicii îl cer aplicat nu a fost luat în considerare de Serviciul personal al CJ Sibiu, deși, la Teatrul ”Radu Stanca”, actorii sunt retribuiți conform noilor reglementări încă din aprilie 2009. Tot prin instanță, au obținut aceste drepturi bănești și angajații altor orchestre din țară, precum cei ai Filarmonicii George Enescu din Capitală sau ai Filarmonicii din Oradea.
Directorul Filarmonicii, Ioan Bojin, declara pentru Turnul Sfatului că în decembrie 2011, media veniturilor salariale în cadrul instituției pe care o conduce a fost de 1158 de lei, net. ”Actualele venituri salariale – mult prea mici în raport cu volumul mare de muncă și cu responsabilitățile fiecărui post în parte – ridică probleme serioase în instituție în privința personalului”, declara Bojin, la începutul acestui an. Potrivit lui, dacă grila de salarizare cerută de angajați ar fi aplicată, unii dintre instrumentiști, mai ales cei tineri, ar pleca acasă cu un salariu dublat.
Tribunalul Sibiu a respins, însă, solicitările angajaților.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus