Mai puţin atractivă, până acum, din punct de vedere imobiliar din cauza traficului intens, strada Andrei Şaguna pare să capete o nouă destinaţie: cea a unei zone de birouri. Zilele trecute, a făcut primii paşi şi proiectul de demolare-reconversie a trei case de pe Şaguna pentru a face loc unui centru de conferinţe, birouri şi spaţii de cazare.
Primăria Sibiu a eliberat zilele trecute două certificate de urbanism pentru desfiinţarea a două imobile şi a anexelor acestora situate pe strada Andrei Şaguna, la numerele 11 şi 15. Alături de imobilul de la numărul 13, acestea fac parte dintr-un proiect aprobat de Consiliul Local Sibiu în decembrie 2008. Potrivit planului urbanistic zonal adoptat atunci, pentru zona respectivă este posibilă construirea unui "centru urban integrat", care să ia forma unei clădiri cu două niveluri subterane şi alte şase supraterane – parter, trei etaje şi alte două etaje retrase.
Administraţia locală a eliberat un alt certificat de urbanism de schimbare a destinaţiei din locuinţă, în birouri, dar fără modificări constructive, şi a imobilului de pe strada Andrei Şaguna, de la numărul 17.
Două imobile demolate
Potrivit proiectului amintit aprobat în baza vechiului Plan urbanistic general al Sibiului, imobilul de la numărul 11 ar urma desfiinţat, iar cele de la numerele 13 şi 15 ar urma să fie supuse reconversiei. Certificatele de urbanism obţinute acum de Dumitru Ghişe, proprietarul Ana Oil, şi de Dumitru Rodean, prevăd însă desfiinţarea a două imobile – cele de la numerele 11 şi 15.
În total, viitorul centru ar urma să fie folosească o suprafaţă totală de teren de 2.435 de mp, din care să fie edificate clădiri pe 1.900 de metri pătraţi. Cea mai mare suprafaţă pe care se poate construi, de 1.190 de mp, este în proprietatea omului de afaceri Dumitru Ghişe. Intenţiile de dezvoltare aprobate, în principiu de CL Sibiu, au în vedere un centru multifuncţional, care să includă săli de conferinţe, spaţii de birouri, dar şi spaţii de cazare. Arhitectura faţadelor va trebui să fie în armonie cu vecinătăţile imediat apropiate, în funcţie de care trebuie folosite şi materialele de construcţie şi culorile.
Restricţiile proiectului
În momentul dezbaterii proiectului înaintea votului dat în Consiliul Local, la nivelul arhitecţilor sibieni au fost discutate o serie de aspecte referitor la oportunitatea unei astfel de reconversii a zonei. În cele din urmă, discuţiile s-au restrâns la problemele legate de acces, având în vedere că în acel an, traficul de pe strada Andrei Şaguna se desfăşura în dublu sens, fiind mult mai dens din cauza lipsei centurii ocolitoare.
Dincolo de aceste discuţii, consilierii locali au decis că procentul maxim de ocupare admis pentru o eventuală investiţie să fie de 80%, iar 3,5 să fie maximul admis pentru coeficientul de utilizare a terenului. Proiectul, aşa cum a fost prezentat, trebuie să asigure un număr de 80 de locuri de parcare în incinta proprie, în special în cele două niveluri subterane.
Tot atunci, consilierii locali au decis ca informarea şi consultarea publicului să se desfăşoare diferenţiat, "în funcţie de amploarea şi de importanta documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism". În plus, au mai stabilit consilierii locali, "aprobarea Avizului de oportunitate, nu obligă autoritatea publică locală, implicit, la aprobările ulterioare ale documentaţiilor de urbanism".
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Luca
Acum 3 ore
Dumitru Cimpean
Acum 3 ore
Dumitru Cimpean
Acum 3 ore
FLORIN IOAN
Acum 4 ore
FLORIN IOAN