Primul muzeu din România care îşi transformă tablourile în imagini 3D este Muzeul Naţional Brukenthal, unde, vineri a fost vernisată expoziţia intitulată ”Brukenthal 3D Expo”. Expoziția conţine 24 de opere celebre, unele unice în Europa, printre care se numără şi două tablouri româneşti, unul purtând semnătura lui Corneliu Baba, celălalt al Elenei Popea, a declarat curatorul Alexandru Sonoc, specialist restaurator al muzeului. ”Este prima dată când opere de la Muzeul Naţional Brukenthal sunt prezentate într-o expoziţie 3D. (...) Expoziţia s-a lucrat pe parcursul acestui an. Vrem să facem anul viitor şi cărţi poştale, seturi, mape, dvd-uri cu aceste lucrări. După ştiinţa mea, nu mai este în România aşa ceva”, a spus Alexandru Sonoc, citat de Agerpres.
Acesta a explicat că de la începutul anului, specialiştii în artă, dar şi cei în grafică ai Muzeului Naţional Brukenthal au încercat să transpună în imagini tridimensionale aproape o sută de tablouri, însă doar un sfert au reuşit să arate detalii interesante, care pot fi acum observate cu ajutorul unor ochelari 3D.
''La intrarea în expoziţie, vizitatorii primesc ochelari 3D pentru a putea vedea cu adevărat ce înseamnă aceste 24 de lucrări. Anumite lucrări nu pot fi prelucrate în 3D cu succes. Lucrări de la Şcoala Olandeză şi Flamandă nu s-au putut face, din cauză că sunt foarte multe personaje. La o lucrare expusă aici în 3D lucrezi opt ore”, a explicat curatorul expoziţiei.
Dacă cu tehnica de acum, într-o zi de muncă s-a putut reda o capodoperă a picturii europene, în urmă cu o jumătate de mileniu, un pictor avea nevoie de cel puţin câteva zile, ca picteze cu succes un detaliu, după care era nevoit să aştepte să se usuce vopseaua, pentru a-şi mai continua opera.
Cel mai vechi tablou care a fost transformat în 3D la Brukenthal este ”Răstignirea”, aparţinând pictorului german, Hans von Aachen, care se pare că a fost terminat în 1552. Este o operă unică în România, dar şi în Europa. Tocmai datorită valorii sale, tabloul care de obicei poate fi admirat la etajul întâi al Palatului Brukenthal, acum a fost împrumutat unui muzeu din Luxemburg, pentru a fi văzut şi de publicul de acolo. În Europa mai există doar două variante ale ”Răstignirii” lui von Aachen, tablouri asemănătoare, dar diferite, unul la Anvers, în Belgia, iar celălalt la Londra, în Anglia.
Expoziţia ”Brukenthal 3D Expo” poate fi văzută în continuare în Sala Multimedia, a Casei Albastre, clădire lipită de Palatul Brukenthal, aflat în centrul istoric al Sibiului.
Foto: Agerpres
Dacă îţi place acest articol, poţi susţine echipa Turnul Sfatului cu o donaţie:
10 lei,
25 lei,
50 lei,
100 lei.
Şi tu poţi sprijini presa locală - află mai multe
aici.
Tag-uri:
Muzeul Național Brukenthal ,
Palatului Brukenthal ,
Muzeului Național Brukenthal ,
Sala Multimedia ,
Casei Albastre ,
Palatul Brukenthal din Avrig ,
Alexandru Sonoc ,
Corneliu Baba ,
Elenei Popea ,
Şcoala Olandeză ,
În Europa
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kokos Kokos
Acum 9 ore
Kokos Kokos
Acum 9 ore
Luca Luca
Acum 12 ore
Ion Ilie
Acum 13 ore
Adrian Adrian