Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Centrul Agnitei ramane rascolit: inca un an intarziere, dupa un alt an

 

După o licitație amânată de procese aproape un an, după o întârziere de alte 12 luni, va mai trece cel puțin un an până când lucrările de reabilitare a arterei principale a orașului Agnita vor fi finalizate.

”Este prima dată când îmi doresc să nu plouă. Trei săptămâni de vreme bună dacă mai vin, terminăm încă o parte din lucrare, între Piața 1 Decembrie și Republicii”. Asta spune Ioan Dragoman, primarul ales la începutul verii să conducă orașul Agnita.

De câteva luni, ritmul lucrărilor de reabilitare a principalei străzi din oraș a scăzut. Numărul utilajelor s-a redus, la fel și prezența muncitorilor. La fel ca în alte părți, orașul a rămas răscolit, spre nedumerirea locuitorilor. ”Cine v-a spus că a încetinit? Cine?”, se întreabă nedumerit primarul.

Tot el, mai apoi, promite. ”Deci o să vedeți că de luni vor începe, vor avea front de lucru”.

Chestiunea branșamenelor

Pe lângă lucrările la rețelele de apă și canal din restul orașului, reabilitarea și modernizarea arterei principale, cu tot ceea ce implică infrastructura subterană a întins mult nervii locuitorilor. Fața nevăzută a acestor lucrări avea de înfruntat și o altfel de situație: în proiectul inițial nu a fost cuprinsă și efectuarea branșamentelor la noile rețele care vor sta sub strada principală. Motivul a fost știut de la începutul lucrărilor: pentru că în studiul de fezabilitate nu au fost prinse branșamentele, proiectul tehnic care a urmat studiului nu a mai putut include și efectuarea acestor legături (diferența între valorile din SF și PT era prea mare). Prin urmare, fosta conducere a administrației locale a hotărât ca pentru aceste lucrări să fie efectuat un nou proiect, iar fondurile să fie tot europene. Și să provină, de fapt, din economiile realizate în urma licitației inițiale, licitație adjudecată la un preț mult mai mic decât nivelul fondurilor europene contractate.

Bugetul local, pus la cheltuială

Schimbarea conducerii administrației locale după alegerile de la începutul verii a schimbat ”optica” abordării acestei chestiuni. Astfel că, după ce lucrările au scăzut în intensitate, pe motiv că fără executarea branșamentelor, constructorii nu mai continuă cu asfaltările, din bugetul local al Agnitei au fost alocați 270.000 de lei pentru efectuarea unei părți din branșamente. Tot din bugetul local vor mai fi alocate sume pentru același lucru, până când va fi terminat proiectul care să scoată la licitație executarea branșamentelor rămase din fonduri europene. ”Problema e că nu s-a făcut până acum acest proiect. Se putea face din martie. Acum proiectul este gata, am dat drumul procedurii de pregătire a licitației”, spune Ioan Dragoman.

Încă un an de lucrări prelungite din acte

Lucrările începute în septembrie 2010 ar fi trebuit, inițial, finalizate în octombrie 2011. Lucrările de pe artera principală s-au suprapus cu celelalte șantiere din oraș demarate în cadrul proiectului pe apă-canal, astfel încât termenele de finalizare s-au prelungit. Noul primar al Agnitei a semnat acum un act adițional prin care termenul de finalizare al lucrărilor se prelungește până în toamna anului viitor. ”Am semnat act adițional de prelungire pe încă un an, dar mi-e greu să vă spun când se vor termina lucrările. Deocamdată să nu plouă trei săptămâni, pentru ca muncitorii să poată termina și partea stângă a arterei principale între Piața Republicii și strada 1 Decembrie”, speră primarul.

Lucrare în valoare de aproximativ șase milioane de euro, Reabilitarea și modernizarea arterei principale a oraşului este un proiect al cărui contract de execuție a fost semnat în septembrie 2010 alături de constructorii asocierii SC Vectra Service SRL (Braşov) - SC Huge Construct SRL (Iaşi) - SC Prodial SRL (Iaşi). Termenul de garanție al lucrărilor, odată finalizate, este de zece ani. În afara schimbării rețelelor de apă și canal, în proiect este cuprinsă și refacerea sistemului rutier, a trotuarelor, amenajarea de piste de biciclete, coborârea în subteran a rețelelor de curent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

IULIUS CEZAR jr.

Acum 11 ani

Cred ca pe vremea romanilor lucrurile se miscau mai repede decat acum la Agnita. Deleanule l-ai ingropat pe Curceanu cu campania te de doi lei si acum te dai pe langa domnul Dragomir care e de fapt DRAGOMAN, mai traista crapata. Ziaristi jalnici de doi lei ce umblati dupa banii primarilor si ii fraieriti cum vreti voi. Iar la Agnita situatia e ca in mai toate orasele ce au inceput proiecte si incearca din greu sa le termine. La Dumbraveni nu e mai roz situatia.
Raspunde

debreleanu

Acum 11 ani

Deleanu e ala urat cu parul mare? Si Curceanu cine e ?
Raspunde

gigi

Acum 10 ani

ati mai fost la agnita in ultima vreme,lucrarea cu centrul tot nu s-a incheiat si nu se va incheia nici la anul.iar noul nostru primar a invatat cum sa faca bani,da lucrarile suplimentare din cadrul proiectului unor firme apropiate,modest impex srl firma care a fost loiala fostului primar si unei firme de la sibiu care apartine fiului unui consilier local PNL doamna Aurica Muntean.e pe smecherie tot.daca sunteti ziar adevarat anchetati.......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus