Miercuri,
19.11.2025
Innorat
Acum
5°C

De ce nu mai au rosiile gust?!

În ultimele decenii, procesul de selecţionare a roşiilor a dus la modificări genetice ce au făcut ca varianta modernă să fie mai degrabă insipidă. Producătorii, scrie revista Science, au acordat atenţie aspectului 'coacere uniformă', pentru ca tomatele să ajungă la maturitate în acelaşi timp şi să aibă atrăgătoarea culoare roşie. Problema este că acest demers a determinat modificări moleculare negative în privinţa gustului.

Mutaţia selecţionată a dus la scăderea producerii unei proteine - numite GLK2 - foarte importante în mecanismul fotosintezei. Ea a făcut ca roşia să producă mai puţin zaharuri şi alte componente cu influenţă asupra gustului. Acest mecanism a fost pus în evidenţă de o echipă de la Universitatea 'Suleyman Demirel' din Turcia, agronomii fiind de părere că o intervenţie asupra nivelurilor de GLK2 ar putea readuce roşiilor calităţile gustative pierdute de-a lungul timpului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 165

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus