Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
3°C

Actualizare: ninsorile vin mai incolo. Drumarii cauta firme care sa deszapezeasca drumurile

Actualizare 13:55 Administrația națională de meteorologie a actualizat prognoza pentru zilele următoare. Potrivit previziunilor, în acest sfâșit de săptămână temperaturile vor rămâne ridicate, iar răcirea accentuată a aerului va avea loc începând cu ziua de marți, 30 octombrie, astfel că în ziua următoare se va ajunge la minime sub limita de îngheț și la temperaturi maxime ce se învârt în jurul a cinci grade Celsius. Ulterior, vremea va reveni la temperaturile normale pentru această perioadă.

Meteorologii mai estimează că va ploua în cursul zilei de duminică, și luni.

 

Cel puțin precipitații mixte vor cădea peste Sibiu în cursul zilei de sâmbătă, dacă nu cumva va ninge de-a binele, anunță meteorologii. Vestea ar trebui să dea de gândit șoferilor care vor să circule pe drumurile naționale de pe teritoriul județului Sibiu, având în vedere că, în momentul de față, nu există nicio firmă angajată care să deszăpezească cel puțin ”peticul” de autostradă care ocolește municipiul Sibiu. Compania națională de autostrăzi și drumuri naționale din România (CNADNR), care prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri, ar fi trebuit să angajeze o firmă în acest sens, abia astăzi (vineri, 26 octombrie) organizează o procedură grăbită de achiziții de servicii.


Graba celor de la DRDP Brașov a apărut după ce, în 28 septembrie  2012, nicio firmă nu a depus o ofertă în cadrul licitației organizată pentru asigurarea serviciilor de întreținere a drumurilor naționale de pe raza județului Sibiu pe perioada iernii 2012-2013. Suma pusă la dispoziție în cadrul amintitei licitații a fost de 7,82 de milioane de lei, fără TVA. Pentru acești bani, ar fi trebuit asigurată întreținerea/deszăpezirea drumurilor naționale din județ (care măsoară 267 de km, inclusiv cu centura) pe o perioadă de cinci luni.

Cine mai dorește, cine mai poftește?

Cum la ”marea” licitație nu s-a prezentat nimeni, în ultimele zile cei de la DRDP Brașov au pregătit o procedură accelerată de atribuire a contractului de deszăpezire a drumurilor din județul -  încredințarea directă. Negocierea contractului pe luna următoare este programată pentru ziua de vineri, 26 octombrie, la Brașov. Până acum, deszăpezirea drumurilor naționale din județ a fost atribuită asocierii Vectra Service Brașov – Comtram SA Sibiu, asociere care anul acesta nu s-a mai prezentat la licitație.

Salvarea stă în trei ”unimoguri”

În lipsa vreunei firme care să dea la o parte eventuala zăpadă din weekend, cei care vor trebui să facă acest lucru sunt angajații Secției Drumuri Naționale Sibiu, al cărei parc auto include trei autospeciale care pot fi folosite și pentru deszăpezit (”unimoguri” cu freză, lamă etc.). ”Cantitatea de nisip pregătită este de 1200 de tone, iar cea de sare de 300 de metri cubi. Motorina pregătită este de 15.000 de litri”, spune Liviu Crețu, directorul secției sibiene a Drumurilor naționale.
Secția sibiană a Drumurilor naționale folosește, de fapt, cele trei utilaje pentru întreținerea DN7C, Transfăgărășanul. Singurul drum național, în afară de DN7C, unde mai există societăți angajate să efectueze deszăpeziri este DN14, Sibiu – Mediaș – Sighișoara. Aflat în șantier, acest drum a fost predat în administrarea antreprenorului general, Strabag AG, care are și obligația de a-l deszăpezi.

Comitete pregătite la județ și municipiu

La finele acestei săptămâni, atât Consiliul Județean Sibiu, cât și Consiliul Local au adoptat hotărâri referitoare la comitetele de deszăpezire pregătite pentru iarna ce urmează. Cei de la județ au pregătit cele șapte baze (Sibiu, Orlat, Sebeș – Olt, Cârța, Șeica Mare, Dumbrăveni și Agnita), de unde utilajele trebuie să acopere cei aproximativ 815 de km de drumuri județene în vederea deszăpezirii.

Previziunile meteorologice anunță că, de sâmbătă și până marți inclusiv, în orice zi peste județul Sibiu pot cădea fulgi de zăpadă. Temperaturile vor crește la valori pozitive inclusiv pe timp de noapte de miercurea viitoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

yo

Acum 11 ani

azi este vineri 26 octombrie....ieri a fost joi 25 octombrie....data din primul paragraf nu este corecta....multumim
Raspunde

siby

Acum 11 ani

Are S.C. Schuster Ecologic un parc de rable aduse din Austria cu care grebleaza in fiecare iarna orasul. Poate ies putin si pe centura ca doar niste bani in plus nu strica!
Raspunde

Ion

Acum 11 ani

PREVIZIUNILE METEO PT JUD.SIBIU ARATA NINSORI DOAR LA MUNTE DE DUMINICA PANA MARTI.. NU MAI INVENTATI STIRI...
Raspunde

michael

Acum 11 ani

mda...dar daca vor trece cu utilajele de deszapezire pe strazile orasului (sper sa nu treaca doar asa pur si simplu ) atunci sa lase zapada sau chiar sa o batatoreasca bine in gaurile si transeele celor de la eon .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus