Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sacrificiul musulmanilor, in satul romanilor

Într-un frig de toamnă târzie împins încolo și încoace de un vânt subțire, vreo zece studenți pakistanezi se grupează în jurul unui berbecuț trecut de un an, adus în grădina unul localnic din satul Bradu. La peste 5.500 de km de casă, tinerii pakistanezi își păstrează tradiția în grădina unui român.

De fapt, a devenit o tradiție chiar respectarea tradiției musulmane în grădina din satul Bradu. Printre meri și pruni desenați pe conturul munților Făgăraș, la îngemănarea dintre octombrie și noiembrie, tineri din Pakistan, din Bangladesh sau alte țări ale Asiei se întâlnesc pentru a sărbători Kurban Bayrami. Va fi sacrificat un animal (miel, capră sau vițel), nu mai tânăr de un an. Animalul va fi sacrificat cu fața înspre Mecca, în timp ce tinerii musulmani rostesc rugăciuni către Allah.
Cu toții sunt studenți, veniți la Sibiu prin intermediul Erasmus Mundus Mobility with Asia. Deși cei mai mulți dintre ei nu știu, cu un an înaintea lor, în aceeași grădină a mai fost sărbătorit Kurban Bayrami – ul (Sărbătoarea sacrificiului). E sărbătoarea care amintește de sacrificiul pe care Ibrahim (Avram pentru creștini) a fost dispus să îl facă, prin sacrificarea până și a propriului fiu la cererea lui Allah. În cele din urmă, Ibrahim a sacrificat un miel.

În spiritul culturii

Pentru majoritatea dintre tinerii pakistanezi veniți la Sibiu în cadrul programului EMMA printr-un grant câștigat de Universitatea ”Lucian Blaga” este prima dată când aduc un sacrificiu. ”Acasă părinții noștri sacrificau animalul. Am mai participat la tranșare, dar la doar anumite părți, niciodată la tot ceea ce presupune sacrificarea animalului”, povestește Muhammad Ahmed Khan, student venit la Sibiu din Pakistan să studieze ingineria. A ales Sibiu ca destinație deoarece a mai aflat despre oraș de la prieteni care au mai învățat aici. ”Mi s-a spus că aici este un nivel de implicare mult mai mare decât în alte Universități, ceea ce este adevărat. Apoi, mai este și influența multiculturală de aici. Nu am găsit niciun fel de xenofobism, nimeni nu se uită la noi de sus pentru că provenim din altă țară. Pentru noi este important să ne păstrăm tradițiile, să învățăm acele mari tradiții importante din țara voastră. E un fel de schimb cultural. Da, și despre asta am auzit că merită să vin la Sibiu: pentru cultură”, spune Muhammad.
Este prima dată când sărbătorește sacrificiul departe de părinți. Dar nu se teme că nu se va descurca cu porționarea animalului. ”Cât am fost acasă am vrut să învățăm. Nu am așteptat să fim învățați”.

Cele două treimi pentru ceilalți

Majoritatea dintre musulmanii care înconjoară animalul de sacrificiu de anul acesta sunt băieți. Cele două fete spun că nu sunt deranjate de temperatura în continuă scădere. ”Am ales România pentru că seamănă cu Pakistanul. Este o țară mai slab dezvoltată, cu o climă asemănătoare pentru mine, care locuiesc la o altitudine de 4.000 de metri. Mă bucur de faptul că aici, la Sibiu, suntem mai mulți studenți din Pakistan, astfel încât ne putem practica tradițiile”, spune Sadia Hina, tot din Pakistan. De sărbătoarea sacrificiului, ea și celelalte fete musulmane își pictează pe mâini diferite motive florale, cu ajutorul unei paste  preparată dintr-o plantă de pe continentul Asiatic. A doua zi, desenele sunt comparate – cel mai închis la culoare va indica fata care se va mărita prima.
Însă una din cele mai importante tradiții legate de Sărbătoarea Sacrificiului este împărțirea animalului oferit drept sacrificiu către vecini (o treime) și către săraci (o a doua treime). Cei care sacrifică animalul (și orice musulman care are un câștig trebuie să facă acest lucru) își păstrează doar o treime.

Organizarea Sărbătorii Sacrificiului a fost susținută de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, ai cărei reprezentanți urmăresc ca studenții străini veniți la Sibiu să împărtășească din tradițiile lor, dar și să perceapă sensul culturii românești și cel puțin o parte din simbolistica acesteia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus