Duminică,
29.11.2020
Ceata
Acum
0°C

Din mucegaiuri si noroi... Exemplul austriecilor de langa Sibiu | FOTO

04 Noiembrie 2012 22:44

 

În cuvinte simple, reprezentanții Asociației Concordia Transilvania încearcă să ofere copiilor săraci de pe Valea Hârtibaciului, romi în majoritate, șansa unui viitor. Au pus bazele unei școli de muzică, în cadrul căreia muzicieni profesioniști caută talentele genuine și le ”șlefuiesc” pentru șansa unei cariere în muzică.

”Avem un măr. Cui îi plac merele?” și toți micuții ridică mâna. ”Mie îmi plac perele”, rostește una din fetițe și toți vor ca ceea ce a desenat Andrei Marcovici pe tablă să reprezinte o pară. ”Pară să fie”, acceptă Andrei, percuționist (printre multele altele) al Filarmonicii de Stat din Sibiu. ”E întreagă acum. Dacă o tăiem în două, ce obținem?”, încearcă Andrei să îi introducă pe micuți în povestea solfegiului, cu note întregi, doimi, pătrimi și așa mai departe.

Unii din micuți se prind în joc, alții se pierd pe parcurs, dar toți sunt dornici să bată în tobele pe care le au fiecare în față. Și bat, prind ritmul, ascultă explicațiile lui Andrei și bat. Andrei le explică și ritmul de samba, pe care îl exersează cu fiecare în parte. Și cu Ionuț, atât de mic încât nu atinge cu picioarele podeaua, iar toba primită îi trece de piept.

După câteva minute, în sala mică de la etajul școlii din Hosman, cele zece tobe ajung să ”sune” în același ritm. În exerciții se prind chiar și cele două fete venite pentru prima dată la cursuri și care în primele minute mai mult s-au foit și au șușotit între ele.

Coarda mai groasă, coarda mai subțire

Pe catedra din sala vecină stau trei viori de mărimi diferite, cu tot atâtea arcușuri. Una dintre viori ajunge în mâna fetiței care tocmai a fugit din sala unde se predă percuție. Profesoara îi predă și ei prima lecție de vioară. E chiar la început, iar indicațiile vorbesc despre ”coarda mai groasă” și ”coarda mai subțire”. ”Apasă aici... mai ridică puțin cotul, nu, nu așa mult, doar cât un gândăcel”. Apoi, după câteva minute, din vioara fetei care a fugit de la percuție tresaltă un ritm timid care, după o repetiție, sună și mai bine. ”Doamna Irina! M-am lăsat de tot de tobe”, anunță la finalul triumfal fetița inițial îndrăgostită de tobe.

Dinspre hol se aude un alt instrument și trei dintre învățăcei o zbughesc pe ușă în căutarea acestuia. ”Fii atentă... ai unghiile prea mari pentru vioară”, constată profesoara care, acum, are în față o altă fată ce vrea să învețe să cânte la vioară.

Unghiile prea lungi sunt și ”problema” altei fete, dar de la cursul de chitară. Aici sunt elevi mai mari, de 12 -14 ani, iar cursurile au ajuns deja la notele de pe tastele chitarei. Fiecare din cei șase învățăcei are chitara lui la care repetă ceea ce le arată Laura. Repetă fără să se plângă de frigul din sala de clasă, ignorând copii care au terminat lecția de vioară și, în parte, au năpădit în sală.

Pe hol se aud exercițiile de la orgă, de la saxofon sau flaut drept.

Începuturile

Andrei are 11 ani și e îmbrăcat sărăcăcios. Dar nu cel mai subțire. Și nici cel mai rupt. Are în cap o căciulă mult peste măsura lui și vrea să învețe vioara. ”Fratele meu e la chitară. Eu vreau vioară. Nu știu de ce, dar îmi place”, lasă Andrei, cu greu, să iasă răspunsurile. Cursurile de muzică din Hosman sunt abia la început și încă vin mulți copii. O parte dintre ei vor renunța, alții vor fi descoperiți că au mult talent și va începe ”lupta” pentru șlefuirea lor. La fel s-a întâmplat și la Roșia și la Nou, unde aceeași muzicieni sau profesori de muzică din Sibiu, angajați de Asociația Concordia Transilvania, au început de câteva luni cursuri cu acei copii care nu par să aibă o altă șanse de afirmare. Majoritatea dintre ei sunt copii de romi. Asociația Concordia Transilvania a adus toate instrumentele și aduce și altele în continuare. Caută să descopere cât mai mulți copii cu talent înspre muzică. Și, în zonă sunt mulți foarte talentați, au descoperit muzicienii profesioniști.

La Hosman vor, printre altele, să transforme o clădire într-o școală de muzică, în care să nu mai depinde de lemnele de foc disponibile la școală, de sălile de clasă disponibile în alte sate, de locuri de depozitare a multelor instrumente muzicale.

500.000 de euro investiți

Asociația Concordia Transilvania face parte din mult mai marea organizație umanitară Concordia România, ale cărei baze au fost puse de părintele Georg Sporschill, din Austria, încă din 1990. Ideea școlii de muzică de lângă Sibiu a apărut după ce, în cadrul proiectelor de la Ploiești și București, reprezentanții asociației au descoperit că pot oferi un viitor copiilor săraci, copiilor străzi și dacă le oferă șansa de a învăța să cânte la diferite instrumente sau să danseze. Așa au apărut Orchestra Trandafirilor, taraful Concordia sau formația Ja Mo Ja, ai cărei foști copii cântă din 2008 muzică tradițională țigănească.

La proiectul de lângă Sibiu lucrează zi de zi Ruth Zenkert. ”Așa a explodat ideea, iar acum avem cu ei multe spectacole în Austria, dar şi în ţară. Pentru că sunt chiar buni. Căutam o idee despre ce putem face cu familiile şi copiii romi, cum să îi ajutăm să iasă din sărăcie. Cu experienţa din Ploieşti am spus că merită încercăm să facem o şcoală de muzică”, povestește Ruth. A ajuns să cunoască zona comunei Roșia prin intermediul preotului-scriitor Eginald Schlattner.

”Aici am început de la zero. De unde bani? Important este să ai prieteni şi să le explici care este ideea ta. Ei au încredere văzând ce am făcut înainte, aşa că au fost de acord: «ok, îţi dau o parte din bani, iar dacă lucrurile merg bine continuăm», ne-au spus. Donaţiile vin din Austria şi din Lichtenstein. Toate investiţiile făcute sunt deja către 500.000 de euro în acest an”, calculează Ruth Zenkert. ”Punctul principal este şcoala de muzică. Cred că astfel copii au o şansă să devină cineva. Sunt copii talentaţi, mai talentaţi decât mulţi alţii şi reuşesc. Noi le oferim toate şansele să fie promovaţi în toată lumea”.

Filosofia ajutorului de care au nevoie

Școala de muzică de la Hosman, cursurile și concertele cu elevii din Roșia și Nou sunt doar o parte din proiectele umanitare derulate Asociația Concordia Transilvania lângă Sibiu. ”Aici toată lumea spune că romii trebuie integraţi, dar eu cred că lucrurile stau un pic şi invers. Şi lumea, sistemul trebuie să se schimbe un pic pentru ei. Trebuie să îi înţelegem ca să îi putem accepta”, descrie Ruth o parte din percepția ei asupra lucrurilor. "Prima zi a fost o lecție foarte importantă. Au venit aici studenți care au montat la multe familii celule solare, la care erau conectate becuri, pentru cei care nu aveau energie electrică acasă. După două săptămâni, o singură familie mai avea un astfel de sistem. Restul le-au vândut. A fost o lecție, așa că de acum încolo mă gândesc serios la fiecare ajutor pe care îl aduc, pentru a înțelege dacă e ajutorul de care au nevoie". Proiectele lui Ruth Zenkert şi ale Asociaţiei nu sunt destinate exclusiv copiilor, ci vizează şi adulţii. 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

joseph

Acum 8 ani

Intrebare, cei care predau muzica acolo, in speta domnul Andrei Marcovici sunt platiti de fundatie sau o fac benevol?
Raspunde

cip

Acum 8 ani

pe cine nu lasi sa moara,nu te lasa sa traiesti......
Raspunde

Patras

Acum 8 ani

Felicitari din toata inima! veti reusi pentru ca, dincolo de banii investiti, investiti dragoste si va dedicati viata pentru cei cu adevarat in nevoie.
Raspunde

Harnagea

Acum 8 ani

Nu sunt implicata in nici un fel in program, dar cunosc oameni care lucreaza pentru ,Concordia. Romani, care lucreaza pentru alti romani si sunt platiti de Concordia sa o faca. Este interesant , ca strainii sunt cei care fac ceva pentru romani , in timp ce romanii nu fac mi nimic nici pentru ei.
Raspunde

adela l.

Acum 7 ani

Felicitari! Imi doresc si la Satu Mare asa initiativa si asa un apel la toti cei ce au ceva de oferit,, spiritual\" sa o faca .
Raspunde

cineva

Acum 7 ani

\"Aici am inceput de la zero ? Ca de unde bani ?\" Hai sa fim seriosi ! Tare faza cu celulele solare vandute peste noapte... Ca sa deplasezi des grupuri mari de copii in tabere, croaziere si concerte prin Europa din aceleasi fonduri de caritate pentru copii, acolo e buna intrebarea: de unde bani ?
Raspunde

neli

Acum 7 ani

de unde bani?din sponsarizari,exact cum s-a spus.si este purul adevar.la ploiesti a-ti facut o treaba minunata,sa va dea Domnul putere si sprijin in ce faci la sibiu.
Raspunde

integrare

Acum 7 ani

toti zic ca romii trebue integrati,da parca se intimpla invers.Se tiganizeaza si romanii-manele,gunoi,vandalizari,uitati-va la trenuri ca nu mai e unu cu geamuri intregi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus